fredag 15 april 2016

Bokbloggsjerka 15 – 18 april

Nu är det äntligen fredag igen och dags för Jerka!

Annika frågar den här veckan: "Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?"

Jag tycker om att variera min läsning med en biografi eller memoarer. Sen finns det där komplexa att det aldrig går att veta vad som är sant. En roman är ju alltid uppdiktad (med mycket stor sannolikhet). Medan när det gäller memoarer så är det ju dels personens sanning som kommer (det finns ju ofta fler sätt att se saker på) och dels är det ofta i personens intresse att inte skriva om allt eftersom få vill att allt om en själv ska bli offentligt.

En biografi kan vara lite mer neutral men återigen går det inte helt veta vad som faktiskt är sant. Precis som i en dokumentär så går det att vrida till saker.

Men trots det tycker jag ändå att det är intressant att få läsa om personer som faktiskt har levt eller fortfarande lever och som har ett helt annat liv än mitt. Och som kanske ser annorlunda på världen just på grund av vad den varit med om i sitt tidigare liv.

Det finns inga biografier eller memoarer som jag efterfrågar utan det viktiga är hur de är skrivna och hur olika händelser förmedlas. De får inte vara självgoda eller fördjupa sig i sånt som jag tycker är helt ointressant inklusive massa upprepningar.

Här när några memoarer/biografier som jag läst eller lyssnat på och tyckt varit intressanta eller underhållande:

Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka : historien om Markus "Notch" Persson och spelaet som vände allt upp och ned av Daniel Goldberg och Linus Larsson.
Jag har en 9-årig son som spelar massor av Minecraft plus att jag själv jobbat som programmerare. Det gjorde boken extra intressant för mig. Minecraftboken handlar en hel del om skaparen och hans uppväxt så därför räknar jag den delvis som en biografi.

Kärleken till Livet av Marie Fredriksson och Helena von Zweigbergk
Marie Fredriksson har varit med om många olika saker så boken blir inte tråkig. Dock berättas historien helt ur hennes eget perspektiv.

Krigsdagböcker 1939 - 1945 av Astrid Lindgren.
Jag tyckte det var väldigt intressant att få historien hur det var i Sverige under andra världskriget skrivet då och inte efterkonstruerat. Nu visste visserligen Astrid Lindgren mer än de flesta om vad som skedde men det gör inte dagboken mindre intressant. Den här boken är en blandning av memoarer och fakta. 

Gustavs grabb av Leif GW Persson
Nu har visserligen mycket av det som står i boken även gått på tv. Men jag tyckte boken var oerhört intressant och inte alls som GW:s deckare. 

Jakten på Kapten klänning av Jonas Trolle
Här kommer en inblick i lite mer traditionellt svenskt polisarbete fast med en mycket ovanlig gärningsman. 
Tillägg: Det här är snarare en "sann berättelse" än en biografi eller memoarer.  

Maos siste dansare av Li Cunxin
Om en kinesisk pojkes uppväxt i det kommunistiska Kina och hur han sen hoppar av i USA. 

Flykten från Läger 14 av Blaine Harden
Få människor har lyckats fly från Nordkoreas fångläger. Här är historien om en av dem. 


24 kommentarer:

  1. Jättebra tips där, Jakten på Kapten klänning var jättebra och Kärleken till livet, de andra får jag ta med mig som tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade dem båda på olika sätt.

      Radera
  2. läser gärna biografier och memoarer och gärna autofiktion. väljer ofta biografier om historiska kvinnor och kvinnliga författare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle nog gärna läsa mer biografier om jag bara visste att de var välskrivna och inte för tunga och torra.

      Radera
  3. Många spännande tips (har bara läst den sista; Flykten från Läger 14). Håller med dig om att det är tröttsamt med den självgoda skryt-sorten där massor handlar om helt ovidkommande och ointressanta saker för allmänheten, tyvärr ingår ofta sånt i berättade sanna historier som även handlar om något intressant. Men visst irriterar det! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller biografier och memoarer kollar jag upp betygen på både Boktipset och Goodreads noga först. Då sållas de sämsta bort :).

      Radera
  4. Jag hade lite problem med vilka jag skulle räkna som biografier, så jag tog bara med de som var nästan övertydliga :) "Sanna" historier är intressanta att läsa och det händer ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade också lite problem och breddade mig nog snarare :). Fokus fick vara där man fick veta rätt mycket om en persons liv eller fick följa en person under en period som Astrid Lindgrens dagböcker eller Jakten på Kapten klänning.

      Radera
  5. Krigsdagböckerna tyckte jag verkligen om! Och Minecraft-boken har jag gett ett av mina tonåriga barn (har dock inte fått höra något mer om den...). Jag tycker att dina förslag verkar vara mer av den sorten som jag själv gillar, dvs utdrag ur en människas liv, en speciell händelse, några få år - inte ett helt liv. Jag tänker nog på självbiografier och memoarer som något som upptar decennier mer - men jag vet inte vad det isåfall kallas att beskriva något som utspelar sig under en mer begränsad tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet själv inte var gränsen går. När jag kollar på Adlibris är det bara Jakten på Kapten klänning som inte finns under Biografier/memoarer. Så den blev nog lite fel här. Men om man dessutom tar bort Krigsdagböckerna berättar resten om personernas liv från barndomen till nu. Men det intressanta är i det flesta fall när de är vuxna även om barndomen ofta har påverkat dem.

      Radera
  6. Jakten på kapten klänning var uppe till diskussion här i igår kväll. Men jag vet inte om jag kommer att läsa den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ångrar i gengäld att jag lyssnade på den istället för att läsa :). Jag tyckte den var intressant och även sambon har läst den och gillat den. Men få böcker blir bra om man inte känner sig så intresserad.

      Radera
  7. Tack för lite nya tips! :)

    HA EN FORTSATT TREVLIG HELG :)

    SvaraRadera
  8. Maos siste dansare var bra och jag såg sen filmen också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte filmen men sen har det inte blivit av att se den.

      Radera
  9. GW och Astrid blir nog mitt val här.

    SvaraRadera
  10. Maos siste dansare låter intressant.

    SvaraRadera