onsdag 27 april 2016

Kommande böcker i maj 2016

Här är ett axplock av kommande böcker i maj som kan vara något för mig (eller min sambo som fyller år i maj).

Brott som relaterar till IT både intresserar och skrämmer mig. Vi får se om den här boken är något för mig.

Spåren vi lämnar efter oss av Pernilla Ericson
HarperCollins Nordic

Vilka spår lämnar du efter dig på nätet? Du berättar var du är och vad du gör, men du vet inte vem som följer dig ...Brutala kvinnoöverfall sker längs med gröna t-banelinjen och skräcken sprider sig i Stockholm. Unga, lovande polisen Liv Kaspi faller i onåd och tas ur tjänst i väntan på internutredning. Hon rekryteras till ett litet privatteam, Erlagruppen, med uppdraget att lösa fallet med Gröna linjen-männen. Sökandet leder gruppen in i nätets mörkaste vrår och förövarnas metod för att hitta sina offer visar sig vara djävulskt välplanerad. Våldet eskalerar och teamet kämpar mot klockan när kvinnor börjar försvinna spårlöst. Och det är bara en tidsfråga innan Gröna linjen-männen inser att någon är dem på spåren...____________________________________________

Det här låter som en mysig bok som jag gärna varierar mitt läsande med.

Tannie Marias recept på kärlek och mord av Sally Andrews
Norstedts

Möt Tannie Maria, en medelålders sydafrikansk änka bosatt i Klein Karoo i det inre av Kapprovinsen. När centralredaktionen lägger ner Tannie Marias matspalt för att blidka tidningens finansiärer får hon frågan om hon i stället kan tänka sig att bli the Gazettes samlevnadsexpert. Tannie Maria tackar ja till uppdraget under stor tvekan men upptäcker snart att hon har en viss fallenhet för att lyssna till människors problem och att hon kan komma med goda råd, som hon kryddar med lämpliga matförslag.

Snart strömmar läsarbreven in från hela Sydafrika, men det är särskilt en brevskriverska som upptar hennes tankar, en kvinna som misshandlas av sin man men som inte förmår bryta upp från sitt äktenskap. Kvinnans situation väcker minnen ur Tannie Marias eget våldsamma förflutna och när kvinnan mördas förmår Maria inte förhålla sig passiv längre utan beslutar sig för att själv spåra upp mördaren med sin matlagningskonst som vapen.


Länk till omdömet!
____________________________________________

Då och då lyssnar jag på en Lee Child-bok. Tempot i böckerna passar bra som ljudbok.

Tvinga mig av Lee Child
Massolit Förlag

Reacher kliver av tåget i Mothers Rest, en hemlighetsfull stad befolkad av vaksamma människor. Han möter en kvinna på perrongen som letar efter sin försvunna detektivpartner, och Reacher bestämmer sig för att hjälpa henne. Snart är de mitt uppe i en desperat färd genom landet och genom de dolda delarna av internet. Sökandet efter sanningen leder dem tillbaka till Mothers Rest, där Reacher måste möta en mardröm värre än han någonsin hade kunnat föreställa sig.

____________________________________________

En obehaglig men tyvärr alltid aktuell bok.

Hon bad om det av Louise O'Neill
Massolit Förlag

Sommaren har precis börjat och hela världen ligger för artonåriga Emma ODonovans fötter. Hon är populär och vacker, hon vet om det och hon drar nytta av det. I den lilla staden där hon bor är hon alltid i händelsernas centrum. Festen som förändrar hennes liv börjar precis som alla andra. Alla är där. Allas blickar är på Emma. Men sedan händer något.

Nästa dag vaknar hon upp halvnaken på altanen i den gassande solen, och vet inte varför hon mår så dåligt. Men alla andra vet. På Facebook dyker fotografier upp från festen. Detaljerade foton på Emma. (Slampa. Bitch. Slyna. Hora.) Hennes perfekta liv förvandlas till ett helvete. Hur ska hon kunna gå vidare? Och varför skulle någon tro henne när hon själv inte minns?

____________________________________________

Beskrivningen av boken tilltalar mig. Sen återstår det att se om det stämmer.

Tills något annat tar vid av Agneta Vorberg
HOI Förlag

Kristin och Marie lever två helt olika liv i varsin del av landet. Trots att de är systrar har de ingen kontakt med varandra. Gemensamt för dem båda är drömmen om en förändring.
Kristin är advokat och gift med den framgångsrike stjärnadvokaten Johan Adelsten. De bor i centrala Stockholm och har två små döttrar. Kristin liv kantas av lyxiga middagar och glamorösa fester. När hon förväntas bli delägare i advokatbyrån hon arbetar på inser hon att hon egentligen vill göra något helt annat. Något som hennes svärmor med alla medel försöker stoppa. Svärmor Brita är en kvinna som snärjt sig själv i sociala konventioner och överklassens obehagliga boja. Att Kristin vill dreja och inte vara advokat är något som helt övergår Britas förstånd.
Marie är gift med Håkan och bor i ett renoveringsobjekt på landet utanför Göteborg. Hon arbetar som barnskötare men vill skola om sig till ekonom. Motvilligt inser hon att hennes äktenskap knakar rejält i fogarna. Frågan är om hon vill få ordning på förhållandet eller vill lämna Håkan. Dessutom bär hon på en djup sorg och saknad.
Båda gör en inre resa mot själslig tillfredsställelse – så svår på grund av omgivningens förväntningar och krav. Omständigheterna gör att systrarna till slut träffas. Något de inte är beredda på.

____________________________________________

Jag har tidigare läst Saffranshjärtan av Jonas Bonnier som min sambo uppskattade mycket. Den här kan passa min sambo och kanske även mig.

Fäder av Jonas Bonnier
Albert Bonniers Förlag

Kurt Wiesel är affärsmannen som betraktar världen från olympisk höjd och lever ett isolerat liv av förhandlingar och avtal fram till den dag då hans ena hand inte längre vill lyda. Tom Wiesel är rockguden som uppträder med sitt band på de stora scenerna men egentligen ägnar livet åt att försöka besegra sitt öde.
Fäder handlar om en far och en son, en berättelse om två mycket ensamma män och en kvinna.
____________________________________________


Äntligen kommer Ann Rosman med en uppföljare. Jag älskar att lyssna på hennes böcker och då i synnerhet den historiska delen. Hennes moderna huvudperson Karin Adler har jag däremot lite svårare för.

Vågspel av Ann Rosman
Albert Bonniers Förlag

Den 5 juni 1916 förliser det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man inklusive krigsministern Lord Kitchener. Första världskriget pågår och enligt ryktet var fartyget på väg med dyrbar last till Ryssland när det gick på en tysk mina. Många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt.

Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare hemmahörande i Marstrand. När det står klart att det var Bo själv som seglat båten beger sig kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollega Folke till Orkney för att bistå polisen i utredningen. En kropp hittas och ytterligare en båt, och i jakten efter svar på vad som hänt blir kopplingarna mellan den försvunne Bo och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare. En dykexpedition vid vraket på sjuttiotalet höll på att sluta i katastrof och av någon anledning har Bo Stenman gjort sig ovän med många av sina tidigare dykarkollegor.


____________________________________________

Här kommer ytterligare en bok som kan passa till sambons födelsedag.

Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid
Albert Bonniers Förlag

Han har jämförts med såväl Thomas Edison som Steve Jobs. Men Elon Musks mål saknar motstycke: han vill att människor ska kunna leva på planeten Mars. Företagsledaren och miljardären Musk står bakom Tesla Motors, SpaceX, PayPal och SolarCity, företag som alla har sänt chockvågor genom affärs- och industrivärlden. I den här undersökande boken skriver teknikjournalisten Ashlee Vance om Elon Musks dramatiska liv och om hur hans häpnadsväckande visioner formar vår framtid.
____________________________________________


En bok om en annorlunda uppväxt och liv. Författaren har ingen koppling till Oscar Pistorius.

När jag var osynlig av Martin Pistorius
Bokförlaget Forum

I januari 1988 blev Martin Pistorius, då 12 år gammal, plötsligt sjuk. Han slutade äta, han sov hela tiden och drog sig undan all mänsklig kontakt. Läkarna förstod inte vad det var för fel, men inom loppet av ett och ett halvt år blev han förlamad, stum och okontaktbar. Martins föräldrar fick förklaringen att han drabbats av en okänd sjukdom som gradvis bröt ner hans kropp och att han antagligen bara hade några år kvar att leva.

Tio år senare tyckte en av Martins terapeuter att hon fick kontakt med honom på ett sätt som man inte tidigare lyckats med. Det visade sig att Martin varit fullt medveten trots att han inte kunnat ge omvärlden några signaler om detta. Han hade tillbringat nästan ett decennium inlåst i en icke fungerande kropp. Ingen hade trott att han förstod någonting av vad som hände honom, och behandlat honom därefter.

Under de följande åren lyckades Martin med hjälp av olika hjälpmedel bygga upp ett nytt liv. Trots att han fortfarande var totalförlamad lärde han sig kommunicera med omvärlden och blev en framstående specialist på datorteknologi. Idag har han funnit kärleken och gift sig.

När jag var osynlig är en drabbande berättelse om tillfrisknande och kärlekens kraft. Martins kamp för att bryta sig loss ur det mörker han vistats i under så lång tid är ett unikt vittnesmål och ett bevis för människans förmåga att åstadkomma det omöjliga. Det är också en berättelse som manar oss alla att ta till vara det vi har och att inte ta något för givet.


Edit: Lyssnat på i maj 2016.
____________________________________________

Det finns många nya intressanta böcker i maj. Jag vet inte om den här är något för mig men just kopplingen till Gräsö gör den lite intressant. Dels åkte vid dit ibland med pappa eftersom hans bästa kompis kom därifrån och de tillbringade sina somrar där. Dels visade det sig att en av mina förfäder kommer från Gräsö när jag suttit med släktforskning.

Det nionde brevet av Catrin Ormestad
Wahlström & Widstrand

När Lea Höjer begravs i Gräsö kyrka samlas ön för att ta farväl av en respekterad men fruktad matriark. Hemmasonen Walter är ensam med den numera olönsamma gården, och när han röjer i kvarlåtenskapen hittar han en bunt oöppnade brev.
Vilka hemligheter döljer sig i hans mors förflutna? Och vem är främlingen som dyker upp i kyrkan och som ber att få tälta på hans mark?
Walters dotter Juliana har kommit hem för begravningen och hon och Orlando, som mannen heter, dras till varandra, trots Walters känsla av att Orlando inte är den han utger sig för att vara. Varför river hans närvaro upp minnet av den dramatiska sommaren när ett resande tivoli kom till ön? En sommar då världen inte bara flammade av hat och rädsla, utan också av hopp, för det var då Walter mötte Hana. Barfota och iförd en urblekt klänning steg hon ur en målad husvagn midsommaren 1955, och med en enda blick fick hon bondpojken att glömma allt han trott sig veta om sig själv och det liv han var ämnad att leva.
Under några skimrande dagar trotsade de alla krafter som försökte skilja dem åt, och ett annat liv tedde sig för ett ögonblick möjligt. Men när midsommarhelgen var över var lägret nerbrunnet och Hana försvunnen. Vem som bar ansvaret för katastrofen har aldrig klarlagts.


____________________________________________


En mysig bok som verkar innehålla både böcker och matlagning. För de som gillar feelgood. Och om den inte passar mig så lär den passa min syster.

Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George
Bazar Förlag

Jean Perdu vet precis vilka böcker de olika kunderna bör läsa för att orka med sina livsproblem. I sin flytande bokhandel, en pråm som även kallas Det litterära apoteket, säljer Perdu romaner som medicin för att kurera livets plågor. Det enda hjärta han inte kan laga är sitt eget, som har plågat honom under 21 år, sedan den ljuvliga Manon från Provençe lämnade honom medan han sov. Bakom sig lämnade hon ett brev - som Perdu aldrig kunde förmå sig att läsa. Förrän en sommar, sommaren som ändrar allt och förmår Monsieur Perdu att lätta ankar. I sällskap av en ung, geniförklarad författare med skrivkramp och en kärlekskrank italiensk kock ger han sig ut på en resa längs Frankrikes floder som tar honom långt in i hjärtat av Provençe.Den lilla bokhandeln i Paris är en internationell bästsäljare, fylld med värme och äventyr, och tillägnad alla dem som tror att sagornas kraft kan förändra människors liv.


6 kommentarer:

 1. Oj vad många böcker du hittar! Vad härligt. Lee Child står som alltid högst upp på min boklista :) Och du hade rätt om Den lilla bokhandeln i Paris. Har inte hört talas om den men Paris och mat får mig på fall:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns en hel del trevligt som är på gång. Men tiden...! :)

   Radera
 2. Åh nej! Du har ju hittat många andra än vad jag gjorde... Det verkar komma många böcker om spåren man lämnar på nätet. Intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, visst är det hemskt! Och det är ju bra att våra inlägg inte är identiska. Det skulle ju bli rätt trist. Men sen är det ju inte alls säkert att en bok är bra bara för att den verkar ha en intressant historia. Men jag misstänker att minst hälften av dessa kommer att bli lästa av mig.

   Radera
 3. Åh, vill också läsa Ann Rosmans nya bok! Älskar miljöerna på Marstrand!

  SvaraRadera