lördag 2 april 2016

Nidstången av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Det första boken i serien PAX.

Handling: I den lilla staden Mariefred börjar konstiga saker att hända. Onda krafter försöker erövra det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år.
Väktarna Estrid och Magnar har vigt sina liv åt att skydda biblioteket, men i takt med att de blir äldre börjar bibliotekets magiska skydd försvagas. Bröderna Alrik och Viggo visar sig vara utvalda för att hjälpa till att försvara biblioteket mot de mörka krafter som vill ta makt över det.

Alrik och Viggo måste använda både styrka och list för att övervinna alla övernaturliga otyg som väcks till liv i staden. Men pojkarna har också strider att utkämpa i sitt vardagsliv. Det finns ett killgäng i skolan som gör livet svårt. De har en mamma som de längtar efter, men som inte är att lita på. Och de måste kämpa med sin natur, den där ilskan som exploderar i huvudet, eller den där handen som liksom av sig själv tar grejer och stoppar i fickan.


Jag har hört mycket gott om den här serien och gav den här boken till min son i julas. Jag hade hoppats att han skulle vilja läsa den själv men i slutändan läste vi den tillsammans i sängen istället. Han tycker att den är gränsen på lite för obehaglig.

Mariefred ligger inte jättelångt från oss så det händer att vi åker dit på sommaren och traskar runt. Det gör serien ännu mer speciell eftersom vi varit på många av de platser som nämns. Nu kanske inte sonen minns dem jätteväl men han lär nog tänka lite mer nästa gång vi åker dit.

Alrik och Viggo är två bröder som har det tufft. Jag tycker det beskrivs på ett fint sätt. Det tar inte över historien men det gör barn medvetna om att inte alla har det bra. Samtidigt har de varandra. Men det betyder inte alltid att syskon är överens... Även detta beskrivs på ett bra sätt där barnens känslor kommer fram och hur kluvna de kan vara. I synnerhet för Alrik som är äldst.

Historien är spännande och lite obehaglig stundtals. Men tempot är rätt bra i boken så läsaren kommer snabbt framåt.

Både min son och jag ser fram emot fortsättningen!

2 kommentarer:

  1. Jag har sett denna bok i affärer ibland och alltid lockats lite av monstret på framsidan. Ska nog kolla upp den :)

    SvaraRadera