söndag 26 mars 2017

Lykttändaren av Pontus Ljunghill

Om ett brott i ett dåtida Stockholm!

Handling: Lykttändaren utspelas sommaren 1923, fem år före Pontus Ljunghills succédebut En osynlig. En ung kvinna, Julia Ekengren, hittas mördad i underkläder i sin lägenhet på Tegnérgatan 20 i Stockholm, efter att inte ha synts till sedan midsommarafton. Polisen kopplas in och nu inleds en utredning, där kriminalkonstapel John Stierna och hans kollega kommissarie Verner Lydman tvingas lägga pussel i förhoppning om att bilden av offret och hennes gärningsman ska framträda bit för bit. Men en rad oklarheter gäckar och gör det inträffade svårt att tyda. Vem var den ensamma kvinnan och står svaret på hennes död att finna i hemligheter från det förflutna?


Jag tyckte mycket om den första boken En osynlig med några få invändningar. Så därför ville jag definitivt lyssna på den här.

Det var trevligt att stifta bekantskap med en yngre Stierna och få veta lite mer om hans bakgrund. Sen märks det att Pontus Ljunghill forskat rätt mycket om vad som var aktuellt 1923. Det gränsar till lite väl mycket för att få det naturligt. Men samtidigt inger det en väldigt speciell stämning. Det är också en rätt klassisk pusseldeckare där de frågar ut personer och och kollar upp bakgrunden och där någonstans börjar de känna att de närmar sig.

Då och då hoppar boken till offret Julia och hennes tidigare liv och sakta får vi genom henne veta vem som är mördaren och vi börjar också ana varför.

Så den har mycket av det som jag uppskattar.

Betyget hamnar någonstans mellan en stark tre eller en svag fyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar