lördag 25 mars 2017

Vi Läsers litteraturbåt 2017

Sambon och jag åkte på kryssning den 23 mars till 24 mars då Vi Läser hade sin Litteraturbåt på Tallink Siljas Galaxy. Det är tredje gång vi åker på en sådan kryssning och andra gången med Vi Läser. Senast var 2014

Vi åkte till Värtahamnen efter jobbet och checkade in. Allt tog sin tid... Vi sänker även medelåldern en hel del då de flesta är pensionärer som åker.

Vi åt av buffén och handlade lite godsaker i Tax-freen och la oss sen i hytten och tog det lugnt (och läste). Sambon har en jobbig tinnitus så vi håller oss ifrån bullriga miljöer om det går. Jag började med boken Färjan av Mats Strandberg. Jag har läst drygt halva och är glad att jag bara hann börja på färjan. 


Vi vaknade upp i Åbo och åt av frukostbuffén. Vid halv nio drog programmet igång. Vi hamnade i Starlight (det finns även ett Starlight i boken Färjan) den här gången och fick lyssna på följande författare (som sa mycket mer än vad jag har skrivit):

Johannes Anyuru
Jag har inte läst något av honom. 
Han berättade om sin bakgrund och hur han hittade skrivandet genom poesin. Han är konverterad muslim och pratade om hur IS försöker lura till sig unga personer och kampen om att få dem att förstå hur fel det är.

Bengt Ohlsson & Helena von Zweigbergk
Jag har läst böcker av dem båda
Här blev det ett samtal kring dels deras respektive skrivande och också om hur det är att vara ett författarpar. Samtalet handlade såklart också om deras nya böcker. Båda är intresserade av mer vanliga relationer och skriver helst om det.

Kaffepaus

Lina Wolff
Jag har inte läst något av henne men senast fick hon Augustpriset.
Hon berättade mycket om sin bakgrund och om hennes farmor som älskade litteratur. Hon berättade även om sin bok där en helt annan farmor fanns med.

Malin Persson Giolito
Jag har läst hennes senaste bok - Det största av allt.
Hon berättade om terrordåd och om det som var i hennes hemstad Bryssel för drygt ett år sen och hur det påverkar människor. Det blev även del om hennes bok och hur den uppkom. 

Här var det lunchpaus där vi råkade hamna vid ett bord nära en del av författarna och Rikard Wolff. 

Lasse Berg
Jag har inte läst något av honom.
Han pratade mycket om vårt ursprung och vad som särskiljer oss från djuren. Han pratade mycket om vilka djurarter som liknar oss på lika sätt. 

Anneli Jordahl
En ny författare för mig.
Hon berättade om sin arbetarklassbakgrund och hur hon stör sig på att kvinnor ofta framställs som rätt tråkiga i litteraturen. Hon berättade om huvudpersonerna i sina två senaste böcker. 

Kaffepaus

Sofi Oksanen
Jag har inte läst något av henne men inte missat att hon skrivit boken Utrensning.
Här höll Yukiko Duke en intervju med henne på engelska och berättade delar av det på svenska. Hennes böcker handlar ofta om mor-dotter-förhållandet. De gick även in på hur det var att växa upp i olika kulturer (Estland/Finland) och skillnader. 

Fredrik Lindström
Han har inte gett ut någon bok på länge men berättade om boken han skriver istället. Det handlar om på vilket sätt vi svenska utmärker oss och faktiskt är rätt extrema ur vissa perspektiv. Han fick igång publiken rejält och det blev en hel del skratt - en perfekt avslutning. 

Vi är helnöjda och lär åka fler gånger! Nästa gång är det tjugonde gången Vi Läser kör det här konceptet. 

6 kommentarer:

 1. Det är ett event som jag så gärna skulle vilja åka med på. verkligen fin lag-uppställning det här året. Många favoriter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera det. Egentligen skulle Elise Johansson varit med men hon blev sjuk. Och jag tror att det var Lina Wolff som ersatte henne.

   Radera
 2. Jag har kikat på det där många gånger, men har lite problem med färjor (även innan jag läste Färjan) och att få med sig sambon är nog högst osannolikt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då misstänker jag att du i slutändan hellre satsar pengarna på annat :). Vi tog hytt högre upp med dubbelsäng och fönster utåt vilket känns lite mer hotellrumsaktigt.

   Radera
 3. Det låter trevligt och nåt som nog skulle passa mej! Tror dock Håkan skulle bli mycket uttråkad... ;-)
  Av de här författarna har jag bara läst Malin Persson Giolito.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där har jag tur som har en sambo som gillar sånt :). Jag har märkt att det egentligen inte spelar så stor roll om man läst dem eller ej. Det handlar mer om hur bra de är på att prata.

   Radera