fredag 24 juli 2020

Kommande böcker i augusti 2020

Varför kommer så många böcker när semestern är slut? Är det för att matcha bokmässor istället för folks ledigheter? I alla fall kommer det många härliga böcker i augusti och några av dem är väldigt efterlängtade!

Jag har läst en bok av Liane Moriarty tidigare och som jag uppskattade. Här kommer hon med en ny bok som jag blir nyfiken på.

Din stora kärlek av Liane Moriarty
Albert Bonniers förlag

Utgivningsdatum: 2020-08-04

Hypnoterapeuten Ellen O"Farrell är nöjd med det mesta, förutom med sitt kärleksliv. Först när Ellen lär känna Patrick vågar hon försiktigt tro på framtiden. Men så kommer kvällen då han ser på henne med en olycksbådande min: Det är något han måste berätta. Liane Moriarty blandar humor och allvar i en roman om kärlek, känslomässigt bagage och att ta sig vidare efter att ha förlorat den man älskar.









Det är redan dags för femte delen i serien om begravningsbyrån Tranan och jag har bara läst den första.

Hemligare kan ingen vara av Ewa Klingberg
Historiska Media

Utgivningsdatum: 2020-08-05

Det har återigen blivit höst i Tranås och Sandra har bestämt sig för att stanna kvar på begravningsbyrån Tranan. Verksamheten växer liksom behovet av en större lokal. Fyndet av en mystisk portfölj vänder upp och ner på tillvaron, och snart undrar Sandra om hon ändå inte fattat ett förhastat beslut. Kanske skulle livet trots allt bli enklare någon annanstans.








Här kommer del tre i en serie jag ännu inte testat på.

Den trettonde lärjungen av Christina Erikson
Albert Bonniers förlag

Utgivningsdatum: 2020-08-07

En man stapplar in på polisstationen i Oskarshamn, täckt i någon annans blod och helt utan minne. Inte långt därpå påträffas ett lik i skogen. Elias Svensson och hans kollegor vid Stockholmspolisen kallas ner till Småland och upptäcker kopplingar till ett hälsohem med klientel från både överklassen och samhällets bottenskikt.

Författaren Cornelia Lind som återigen bistår polisen försöker balansera sitt kaotiska privatliv med sin roll i gruppen: att med sina specialkunskaper se det andra missar.

Återigen blir polisen varse vilka följder maktmissbruk och förakt för människoliv får för de personer som drabbas. Återigen finns någon som hjälper dem i deras jakt.



Här kommer en otroligt efterlängtad bok - den tredje och avslutande delen om Pensionat Pomona.

Vägen till Äppelriket av Anna Fredriksson
Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2020-08-12

Avslutande delen i den älskade serien om Pensionat Pomona. Hösten har kommit till Österlen och äppelodlingarna dignar. Efter Vanjas lyckade målerikurs på Vallmogården åker hon till Köpenhamn för att ha sin första utställning på länge. Vernissagen blir en bejublad tillställning där en man från hennes förflutna dyker upp. Samtidigt har Sally svårt att nå fram till sin mamma och börjar på egen hand leta efter sin okända morbror. Sally driver nu pensionatet med hjälp av kärleken Peter. Dottern Josefin har öppnat vintagebutik men kunderna uteblir. Ortsbefolkningen tycks fortfarande se henne och Harald som ett avvikande par och hon gör allt för att passa in. Det varma relationsdramat om tre generationer kvinnor på Österlen får här sin upplösning.




Den här boken har definitivt en udda handling!


De sju morden på Evelyn Hardcastle
Modernista

Utgivningsdatum: 2020-08-12

På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike. Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. Det enda sättetatt bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle? Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt.




Jag har läst flera av Anne Liljeroths böcker och har uppskattat dem. Nu kommer hon med en ny bok som jag genast blir nyfiken på.

Ett rent helvete av Anne Liljeroth
Louise Bäckelin Förlag

Utgivningsdatum: 2020-08-12

Danuta är firma Rent Hus mest uppskattade medarbetare. Hon älskar att städa och hon älskar sina kunder. Men eftersom saker sällan undgår henne, reagerar hon allt oftare på hur dåligt hennes kunder mår, trots att de har det så bra.

Familjen Seger har slutat prata med varandra och Caroline Seger är nära ett sammanbrott. Ossian Schröder, framgångsrik modeguru, söker efter meningen med livet men på helt fel ställen.

Med små och, även för den uppmärksamme, oansenliga gester, försöker Danuta hjälpa sina kunder att se det goda i livet och lära dem att uppskatta vad de redan har. Men budskapen missuppfattas, intrigerna tätnar och Danuta hamnar oförutsett i skottlinjen.

Ett rent helvete är en varm historia om oväntade möten och om att finna lyckan där man minst anar den.



En ny serie av Arnaldur Indridason. Den lär jag testa på framöver.

Mörkret vet av Arnaldur Indridason
Norstedts

Utgivningsdatum: 2020-08-13

Ligger det en man i isen? frågade en kvinna. Ansiktet doldes delvis av ett tunt lager med snö, men de kunde ana näsan, ögonhålorna och en större del av pannan. Inget annat syntes och de fann inte några tecken på en kropp längre ner i isen. /.../ Det var som om någon försiktigt hade skulpterat ansiktet i florstunt benporslin, så tunt att det kunde gå sönder vid den lättaste beröring.

En nedfrusen kropp hittas i en djup spricka i Langjökulls glaciär på Island, och man misstänker att man hittat den försvunne affärsmannen Sigurvin, som varit borta i trettio år och aldrig återfunnits. Indridasons nye deckarhjälte Konrad, en pensionerad kriminalinspektör, kopplas in på fallet, eftersom han var ansvarig för utredningen för trettio år sedan. Misstankarna den gången riktades mot Sigurvins kompanjon Hjaltalín, som visserligen häktades men släpptes i brist på bevisning. Nu är Hjaltalin döende men nekar fortfarande till brottet och vill i stället att Konrad finner den skyldige. När en okänd kvinna söker upp Konrad med ny information från hennes avlidne bror, öppnas utredningen på nytt, och med hjälp av sin efterträdare Marta och rättsläkaren Svanhildur söker Konrad sanningen bakom mannen i isen.



Det här verkar vara en mysig bok som lockar mig.

Kärleken i Missy Carmichaels liv av Beth Morrey
Lind & Co

Utgivningsdatum: 2020-08-13

Det har blivit tyst och ensamt i 79-åriga Missy Carmichaels liv. Hon har förlorat sin man Leo, barnen är utflugna sedan länge och det stora huset och alla gamla minnen i det känns mest som sorgliga påminnelser om det lyckliga liv hon en gång haft.
Är allt kanske hennes eget fel, snarstucken och envis som hon är? Och så det där som hände mellan henne och dottern Melanie som hon så gärna skulle ha ogjort ...
Dagarna går och är sig lika - tills den dagen då Sylvie och Angela bokstavligen brakar in i hennes liv. Innan Missy vet ordet av sorterar Sylvie bland de undangömda minnena på vinden och Angelas son blir bonusbarnbarn. Till på köpet får Missy hunden Bob att passa och helt plötsligt är det fart och fläkt i det tomma huset igen.
Kanske är det inte för sent än för kärleken i Missy Carmichaels liv?



Det var min sambo som för många år sen uppmärksammade mig på Kjell Westö och efter det har jag läst några böcker av honom. Den här kan jag tänka mig att både jag och sambon kan gilla.

Tritonus av Kjell Westö
Albert Bonniers förlag

Utgivningsdatum: 2020-08-14

Stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården. I Casa Tritonus ska han koppla av från de tärande arbetsresorna, men självbilden är inte vad den varit, och efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet kan det dyrköpta palatset inte lugna nerverna. En alltför utåtriktad och nyfiken granne blir också ett hot mot sinnesfriden.

Till slut finner Brander och grannen, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell, ändå en gemensam ton i umgänget, och en kärv vänskap uppstår mellan dem. Med Lindell följer också invånarna i Ravais och deras inbördes relationer, som till slut blir också Branders angelägenhet. Ute i skärgården kan man inte fly in i anonymiteten, här delar man varandras glädje och sorg. Här sitter man i samma båt också när den läcker.

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans, med alla våra olikheter, i en tid som vår? Finns det försoning och botgörelse, innan allt är försent?

Kjell Westös nya roman är en modern och oemotståndlig skärgårdsberättelse - om musik och gemenskap, framgång och ensamhet - tecknad med lika delar värme och allvar.



Här kommer ytterligare en otroligt efterlängtad bok. Den tionde boken om kommissarie Ganache - en serie som jag verkligen älskar. En serie med oerhörd mysfaktor men som då och då visar ett stort mörker.

Den långa vägen hem av Louise Penny
Modernista

Utgivningsdatum: 2020-08-15

Den före detta kriminalkommissarien Armand Gamache är lyckligt pensionerad i småstaden Three Pines, där han har en fridfull tillvaro. Varma sommarmorgnar sitter han och läser på sin veranda och småpratar med en av sina grannar, Clara Morrow.
Men en morgon avbryter Clara honom i hans läsning och berättar att hennes exmake, konstnären Peter Morrow, inte kommit på besök som utlovat till årsdagen av deras separation. Hon vill att Gamache ska hjälpa henne hitta honom. Gamache läser klart en rad i sin bok - »Det finns tillräcklig kraft i himlen för att bota en själ sjuk av synd« - och reser sig sedan upp och följer med Clara.
Tillsammans med sin före detta kollega Jean-Guy Beauvoir och sin gamla bekant Myrna Landers tar sig Gamache allt djupare in i Québec. Och allt djupare in i Peter Morrows själ - en man beredd att göra allt för att återfå sin berömmelse som konstnär.
Resan tar dem ända till mynningen av St.Lawrence-floden, ett område så ödsligt att de första sjömännen kallade det »landet som Gud gav till Kain«. Och här upptäcker de den fasansfulla skada som orsakats av »en själ sjuk av synd«...



Jag är visserligen lite trött på poliser som har det jobbigt hemma och på jobbet. Men jag lockas ändå av den här.

Låt det brinna av Björn Paqualin
Piratförlaget

Utgivningsdatum: 2020-08-18

Den största skogsbranden i modern tid rasar i Sverige. Brandmän arbetar dygnet runt för att hejda eldens framfart. Mitt i kaoset hittas liket av en kvinna i en damm. Man vet inte hur länge hon har legat där, inte heller vem hon är.

Stella Robertsson, kriminalkommissarie på polisens nationella operativa avdelning, kallas upp för att bistå den lokala polisen i mordutredningen.

När hon anländer till den utrymda stan är hon redan brännmärkt av ilska. Hennes privatliv är trassligare än någonsin. Och på arbetet har hon i princip gjort sig omöjlig.

Till sin hjälp får hon den lokale mordutredaren Tommy Reyer, som är hennes raka motsats, och tillsammans ger de sig in i en utredning som kommer leda dem till människans allra mörkaste sidor. I jakten på mördaren kommer de ställas inför större hot än hon någonsin upplevt.



En titel med ordet bok i sig lockar många av oss bokälskare... Hittills har jag bara läst Bokcirkeln vid världens ände men jag är rätt säker på att det kommer bli fler böcker för mig av Frida Skybäck.

Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck
Louise Bäckelin Förlag

Utgivningsdatum: 2020-08-19

I ett gammalt bokskåp i mormors slitna stuga hittar Rebecka en dagbok och en samling brev från 1940-talet och det visar sig snart att hennes familjehistoria är mer komplicerad än hon trott. Vad är det för mörka hemligheter som hennes älskade mormor Anna har dolt under alla dessa år?

Rebecka har flytt sin trasiga familjesituation och inte träffat sin mamma på flera år, men när mormor hamnar på sjukhus återvänder hon motvilligt till Skåne. I breven och dagboken får en berättelse från andra världskriget liv. Den unga Anna är förälskad i Luca och beredd att riskera allt när han ber henne om hjälp med att smuggla danska judar över sundet, omedveten om att ingripandet kommer att förändra deras liv för alltid.

Rebecka läser andaktsfullt och inser att hon inte är den enda som behöver försonas med sitt förflutna. Men finns det fortfarande tid nog för familjen att hitta tillbaka till varandra?




En ny serie om att hitta sig själv och ett nytt liv!

Tant Gredelins vintage av Anna-Lena Stålnacke
Bokfabriken

Utgivningsdatum: 2020-08-25

Framtidsutsikt: Fet, ful, fattig och förvisad till förorten.
Vivi har förlorat sitt jobb, och, utan att ens ha märkt det, sig själv. Plötsligt står hon där, 53 år gammal, ont om pengar och ont i själen, utan någon plan. Utkastad från sitt tidigare, lyckade liv som hyllad fotograf med sekelskiftesvåning på Östermalm, framgångsrik juristsambo och en hel skara kindpussande mingelväninnor.

Av en slump fyndar hon ett silkeslinne från 30-talet i en second hand-butik och hon tänker att det måste vara ödet. Ett så vackert plagg, på hennes födelsedag dessutom! Men ödet är inte nådigt: linnet är på tok för litet. Besviken säljer Vivi plagget på Tradera utan att ana att det ska bli startskottet för hennes nya liv. Efter ett flertal framgångsrika affärer på nätet växer tanken på en egen vintagebutik fram.

Men med varje framgång följer två motgångar och Vivi får kämpa hårt för att hålla drömmen levande. Lyckligtvis har hon 82-åriga Maj-Britt, sömmerskan Ally, instagrammaren Amanda, grannen Alexis och väninnan Marika till hjälp.



Äntligen kommer Pernilla Ericson med en ny bok. Fast den här gången är det inte Erlagruppen utan någon helt ny. Oavsett verkar den intressant.

300 grader av Pernilla Ericson
Romanus & Selling

Utgivningsdatum: 2020-08-26

Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige.

Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig.

300 grader är en klimatthriller om vad som kan hända en het sommar och om hur eld inte bara dödar skoningslöst utan också effektivt undanröjer bevis.



En bok jag nog gärna läser med ett glas vin...

Den förlorade årgången av Ann Mah
Printz

Utgivningsdatum: 2020-08-26

Amerikanska Kate satsar på att bli en av världens bästa vinkännare. Men för att bli det måste hon klara eldprovet Masters of Wine och hon har redan misslyckats två gånger. För att öva, och hämta inspiration, beger hon sig till sin familjs vingård i Bourgogne. Det är september, och skördetider i det böljande, mytomspunna vindistriktet.

Hon får ett tillfälligt rum hos sin kusin Nico och hans förtjusande fru, och för att betala av sitt boende bestämmer hon sig för att städa ur den enorma källaren som tillhör ägorna. Väl därnere hittar hon bland annat broschyrer från andra världskrigets motståndsrörelse, samt mängder av gömda viner värda oerhört mycket pengar. Alla årgångar finns där. Alla utom en.

Kate bestämmer sig för att börja gräva i sin familjs historia, och upptäcker snart att det förflutna innehåller mörka hemligheter ...



Relationsromaner väcker ofta mitt intresse.

Jag borde ha sagt det först av Annika Wall
Wahström & Widstrand

Utgivningsdatum: 2020-08-27

Fia har skapat det perfekta hemmet och det perfekta familjelivet, men maken Kristian är inte lika nöjd. Han sörjer sin avsomnade popkarriär i den hemmabyggda studion i källaren och tycker att Fia har blivit tråkig. Fast egentligen är Fia inte heller så nöjd. Hon skulle ju bli konstnär, men försörjer istället familjen genom att arbeta på reklambyrå och samlar på Lisa Larson-figurer som kompensation.

Jag borde sagt det först är en roman om en duktig fru som slutar att vara duktig och om en hjälp som kommer från oväntat håll.







Det här är andra boken om Tom Reynolds och jag har inte läst den första men är intresserad av serien.

Frukta det du begär av Jo Spain
Modernista

Utgivningsdatum: 2020-08-28

En sen kväll möts två mäktiga män på en hemlig plats i Dublin för att diskutera en plan som grott under lång tid. Den ena är i desperat behov av att få veta att inga hinder nu kvarstår - den andra försäkrar honom om att allt är i sin ordning. Några timmar senare mördas en högt uppsatt person inom regeringen vid namn Ryan Finnegan i Irlands säkraste byggnad - Leinster House - där parlamentet är beläget.
Polisinspektör Tom Reynolds och hans team kallas in för att utreda mordet. Först tycks alla bevis peka mot ett mord med politiska motiv - tills en överraskande upptäckt leder utredningen i en helt annan riktning. Plötsligt har mordet antagit en mycket mer personlig karaktär. Men vem är det som har mest att tjäna på Ryans död?





Det här verkar vara en tidsresa i Sverige. Och frågan som ställs får mig att bli lite nyfiken.

Det sista solot av Jennie Dielemans
Natur & Kultur Allmänlitteratur

Utgivningsdatum: 2020-08-28

En försommarkväll i slutet av 1960-talet kliver den hol ländske jazztrummisen Sjon Kastelein ur en turnébuss mitt i Stockholm. Han blir förtjust. I staden, den möjliga framtiden, och i Eva, som han träffar samma kväll. Kärle ken är stor och tillsammans vill de skapa ett liv, där det är ljuvligt lätt att andas. Framåt, uppåt. Trumvirvel på det. Sjon friar och Eva blir gravid.

Problemet är att Sjon redan har en fru. Och ett barn som just har fötts.

Barnen ska bli fler, äktenskapen likaså. Vi följer i spåren av Sjon genom ett Sverige i förändring. Bergsjön, Husby och Hornstull. Jazz och hiphop. Kärlek och svek.

Vi landar i 2010-talets mitt. En brokig syskonskara samlas för det de kallar för Cirkus Kastelein. Pappa Sjon är i stan. Lammet är serverat, jazztobaken framplockad och skratten rullar runt bordet. Men så frågar Sjon: Hur är det med Eva?

6 kommentarer:

  1. Du hittade fler än vad jag gjorde, tror jag minsann 🙂 En del av dem känner jag igen, men av någon anledning har jag inte tagit med dem. Men den mest efterlängtade är ju Pennys.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jösses! Jag valde ändå bort flera stycken. Ja, jag längtar mest efter Louise Pennys och Anna Fredrikssons böcker.

      Radera
  2. Bokskåpet längtar jag efter och Vingården vid bergets fot.

    SvaraRadera
  3. De sju morden på Evelyn Hardcastle och Frida Skybäcks nya bok ser jag fram emot! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, båda verkar definitivt intressanta!

      Radera