lördag 24 april 2021

Kommande böcker i maj 2021

Den här månaden hittade jag mängder av böcker som jag gärna läser. Och sen några som kommer läsas eller lyssnas på väldigt omgående efter att de kommit ut. Böckerna kommer här i den ordningen de förväntas bli släppta som vanligt. Mest av allt ser jag fram emot den sjunde och sista delen i serien om de Sju systrarna [edit: det har precis annonserats att det kommer en åttonde bok i serien som verkar ha fokus på Pa Salt!].

Först ut är en ny bok av författaren till Innan ni tog oss som jag läst rätt nyligen.

De saknade vännernas bok av Lisa Wingate

Bazar Förlag

Utgivningsdatum: 2021-05-03

I den turbulenta tiden efter det amerikanska inbördeskriget ger sig 18-åriga Hannie ut på en farofylld resa för att hitta sin mor och de åtta syskon som alla fördes bort av slavhandlare. Hennes dyrbaraste ägodel är tre blå glaspärlor som hon fick av sin mormor som ett kännetecken. Drömmen är att familjen en dag ska återförenas och att pärlhalsbandet ska bli komplett igen.

1987 börjar Benny Silva arbeta i en skola i en fattig stad i Louisiana. Både elever och föräldrar saknar framtidshopp och har tappat kontakten med sina rötter. Men en dag hittar Benny en hundra år gammal bok som kommer att förändra allt. Nästa bok är skriven av en välkänd författare till feelgood. Jag har läst en av henne tidigare och tilltalas av innehållet i den här.

En evighet från dig av Jenny Colgan

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-05-03

Lissie jobbar som sjuksköterska i ett skitigt och hektiskt område i London. Efter en traumatisk händelse drabbas hon av PTSD. När hennes chef ger henne möjligheten att under några månader byta tjänst med en sjuksköterska i den lugna lilla staden Kirrinfeif i de skotska högländerna, tar hon den.

Den som ska ta Lissies plats i London är Cormac. En yrkesmilitär som sökt sig till Kirrinfeif i jakt efter lugn och ro. Men även om han trivs i sin roll som ortens sjuksköterska så har rastlösheten börjat bli alltmer påtaglig. Kanske kan ett miljöombyte vara precis vad de båda behöver?

De har aldrig mötts, men eftersom de nu har bytt liv med varandra är de i ständig kontakt om stort och smått, som kan vara bra för den andra att veta. Som alltid lockas jag av olika gåtor och deckare. Så länge de inte är allt för obehagliga dock. Det här är också den första delen i en serie om Johah Sheens.

Det som är dolt av Gytha Lodge

Lind & Co

Utgivningsdatum: 2021-05-06

Året är 1983. Det är mitt i sommaren och värmebölja. Ett tonårsgäng har bestämt sig för att tälta i skogen. Aurora Jackson är yngst i gänget, bara 13 år gammal, och är med på nåder eftersom hon är lillasyster till en av de äldre tjejerna. Kvällen och natten runt lägerelden avlöper som vilken tonårsfest som helst. Men tidigt nästa morgon upptäcker ungdomarna att det är någon som saknas. Aurora är borta. Polis kallas till platsen och en stor sökinsats inleds, men dagar blir till veckor och till månader - och till slut år. Aurora är fortfarande försvunnen. Inte förrän trettio år senare hittas kroppen, i ett gömställe i skogen som ingen annan än ungdomarna runt lägerelden kände till. Jonah Sheens var själv inte mycket äldre än ungdomarna i gänget när tragedin inträffade och han var med och hjälpte till i den stora sökinsatsen. Numera är han kriminalkommissarie och får ansvar för utredningen. Frågan är vem eller vilka som i trettio år har ljugit om vad som hände den där kvällen.


Här kommer den andra delen om serien om Ulf Varg skriven av ingen annan än författaren till Damernas detektivbyrå. Enligt utsaga har han varit i Sverige lite men verkar annars vara halvduktig på att googla. Jag tyckte första boken var lite mysig men ägnade nog minst lika mycket tid till att analysera felaktigheterna som brotten.

En man med många talanger av Alexander McCall Smith

Mondial

Utgivningsdatum: 2021-05-18

Vårens ankomst till Sverige är långsam, men inte lika långsam som kommissarie Ulf Vargs utlovade befordran på Avdelningen för känsliga brott. För Varg verkar livet nu mestadels vara en evig cirkel av navelskådande, något som kanske inte är särskilt konstruktivt när det gäller hans yrke och de särskilt känsliga fall som har nyligen kommit in.

Det ena fallet som landar på Vargs bord involverar Vargs kollega Anna; och det kommer att krävas all självdisciplin han har för att förbli professionell. Det andra, märkvärdigare fallet kretsar kring den internationellt framgångsrika författaren Nils Personn-Cederström. Enligt han flickvän utpressas Cederström, men av vem och av vilken anledning?

Tillsammans med sin irriterande men vänliga kollega Blomquist börjar Varg undersöka fallen och snart faller svaren snyggt på plats. Men ingenting är någonsin så enkelt som det verkar och utredningarna lär Varg lika mycket om hans egna moraliska landskap som om de motiv som styr andra. Nu måste Varg fatta ett beslut som kan komma att förändra hela hans liv. Kommer han att välja sin egen lycka över sin nya kärlek?


Jag tyckte verkligen om Vinterland som jag lyssnade på i vintras. Nu kommer fortsättningen som tyvärr verkar vara lite för spännande för mig. Men jag lär ändå ta mig an den.

Satans sommar av Kim Faber & Janni Pedersen

Modernista

Utgivningsdatum: 2021-05-18

Martin Junckers hustru, Charlotte, får ett anonymt tips: Den fruktansvärda terrorattacken för sex månader sedan kunde ha undvikits.
Charlotte är grävande journalist och konfronterar Juncker, som utreder brottet, men han fruktar för både sitt eget och Charlottes liv om hon ger sig djupare in i frågan. Junckers gamla kollega Signe är mer benägen att hjälpa Charlotte, men hon har sina egna utmaningar att brottas med. När det visar sig finnas en koppling mellan terrorbrottet och ett lik som hittats i Kongelunden släpper Signe ändå alla sina personliga problem och satsar allt på att få fram sanningen.
Juncker befinner sig i Sandsted, plågad av mardrömmar efter sin fars död. När en av stadens advokater hittas mördad i stadsparken kastas han in i en omfattande utredning som också visar sig ha anknytningar till hans eget förflutna.Jag har tidigare läst En sommar i Brighton av samma författare och det känns som att den här kan passa mig bra. 

En sommar i York av Lucy Diamond

Printz

Utgivningsdatum: 2021-05-19

När Frankie snubblar över ett oöppnat brev från sin bortgångna mamma blir hon först glad ? tills hon läser det och upptäcker sanningen om sin pappa. Hennes huvud fylls av frågor, och hon bestämmer sig för att resa till vackra York, i norra England, för att få svar.

I York bor familjen Mortimer. Till ytan en väldigt trevlig och omtyckt skara människor, men som bär på många hemligheter. Robyn Mortimer och hennes man John har varit gifta i många år, men Robyn börjar mer och mer tro att han döljer något för henne.

Och så har vi Bunny, som blev tokförälskad i David Mortimer när hon först kom till York. Men Bunnys förflutna håller på att jaga ikapp henne. Kommer David fortfarande älska henne ? när han får reda på vad hon gjort?


Något i den här väcker mitt intresse.

Tvillingsystrarna av Pauline Riccius

Louise Bäckelin Förlag

Utgivningsdatum: 2021-05-19

Efter år av misslyckade försök att få barn får Monica och Magnus äntligen åka och hämta sin adoptivdotter i Thailand. Väl framme på barnhemmet i Bangkoks mest utbredda slumområde, visar det sig att deras barn har en tvillingsyster.

Linn och Liv växer upp i 1980-talets Västervik. Trots att de inte känner till något annat får de höra att de är fel och annorlunda. Utanförskapet för dem samman och till slut har de bara varandra. När Liv flyttar hemifrån för att satsa på en karriär som balettdansös på Operan i Stockholm, blir Linn lämnad kvar och systrarna glider ifrån varandra.

Dansen kommer att betyda allt för Liv men kampen om de bästa rollerna är stenhård. Hon pressar sig till gränsen för vad kroppen klarar av och får betala ett högt pris för sina framgångar. Linn finns ändå alltid där för henne, beredd att lyssna och trösta. Att lindra andra människors lidande har blivit hennes sätt att förtränga känslan av övergivenhet. Men när Linn blir allvarligt sjuk kastas allt omkull och Liv måste ensam ge sig ut på en resa tillbaka till Thailand som hon lämnade mer än trettio år tidigare.


Ibland kan det vara roande att läsa om dagens företeelser med lite andra ögon. I alla fall gissar jag att den här boken är upplagd så.

Vera Malms vidunderliga äventyr av Tomas Tivemark

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2021-05-19

När Vera Malm fyller arton år dör hennes morfar. Det är hos honom hon har växt upp, det är han och hans gård som varit hela hennes värld. Nu kastas hon ut i ett Sverige hon vet alldeles för lite om. Tillsammans med sin ko Ella hamnar Vera i Stockholm där hon lär känna en vresig reklamman, en politiker som bara vill göra gott, en före detta värsting och en tjej som kan allt om influencers. Det blir en resa som kommer att förändra inte bara Vera och de människor som hon träffar, utan hela Sveriges framtid. Ingenting är sig likt efter att man har fått möta Vera Malm. 

 En brittisk polisdeckare är sällan fel. Det här är den tredje delen om Helen Lawery men där det verkar som att bara andra boken givits ut på svenska sen tidigare (Svarta lögner).

Iskall tystnad av Jane Isaac

Lind & Co

Utgivningsdatum: 2021-05-20

När en poliskvinna hittas död och svårt torterad i en övergiven fabrikslokal lamslås Hamptonshires poliskår av chocken. Kriminalkommissarie Helen Lavery har just återgått i tjänst efter en tids sjukskrivning och kastas omedelbart in i en utredning som inte liknar någon tidigare. Är det en slumpmässig attack eller någon som riktar in sig mot polisen? Vilka hemligheter bar egentligen den mördade kvinnan på, hennes liv verkar inte riktigt ha varit så som fasaden lät påskina. Ligger den organiserade brottsligheten eller en ensam gärningsman bakom det brutala dådet? Helens utredning visar snart att sanningen finns på närmare håll än någon kunnat föreställa sig. Och hon står inför en mördare som uppenbarligen är beredd att gå långt för att bevara sina hemligheter. Kommer Helen Lavery och hennes team att hitta den skyldiga innan fler liv sätts på spelYtterligare en feelgood gissar jag. Jag har tidigare läst flera böcker av författaren och tycker att de är mysiga.

Tre gånger så mycket kärlek av Marita Conlon-McKenna

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-05-20

Allt ställs på ända den dag Kate, Moya och Romy får veta att deras mamma, Maeve Dillon, ligger för döden. Det är dags att lämna Dublin, London och New York och återvända till Dunmore och det lilla huset med utsikt över Irländska sjön där de växte upp. Men när systrarna konfronterar det förflutna och de val de gjort genom åren kommer gammal avundsjuka upp till ytan.

Karriäristen Kate börjar ifrågasätta sitt liv som ambitiös advokat och ensamstående mamma; tillvaron känns som en ständig kamp där valet står mellan jobbet och att ta hand om dottern Molly. Att ha tid för ett förhållande finns inte på kartan. Dessutom har Patrick, en av de få män hon fallit för, gift sig med hennes syster. Vackra Moya tvingas ifrågasätta sitt äktenskap med den charmige men notoriskt otrogne Patrick och ta reda på vem hon egentligen är. För vilda och rastlösa Romy, som har rest runt hela världen och inte satt foten på Irland på många år, är det dags att sluta fly och hitta modet att konfrontera sin familj.

Under årens lopp har Maeve vant sig vid att se sina döttrar i mer eller mindre fastlåsta roller: Moya är den vackra och bekymmersfria, Romy den modiga och vilda, och Kate den som skulle bli något. För att kunna slå sig fria från de gamla rollerna och bryta sig loss behöver alla rannsaka sig själva, en gång för alla.


Det här verkar vara en relationsroman som kan passa mig. 

Gammal kärlek rostar alltid av Kristin Brorsson

Lind & Co

Utgivningsdatum: 2021-05-20

Julie är mamman som är föräldraledig med sina två små barn. Hon är trött, ställer enormt höga krav på sig själv och känner sig vilse i sin ganska nya roll. Allt gick så fort, i ena stunden var hon nyförälskad och i nästa mamma.

Julie lever med en man som sätter jobbet först. Därefter festen. En man som är frånvarande även när han är hemma, vilket han är alltmer sällan.

Ebba är singeln som desperat längtar efter det trygga familjelivet. För några år sedan trodde hon att hon träffat den rätte, men fick istället hjärtat krossat och har sedan dess inte riktigt gett kärleken en chans. En dag dyker den gamla flamman upp i hennes liv igen och hon blir kär på nytt - problemet är bara att han numera är gift.

Snart kommer Ebbas och Julies vägar att korsas.  


Här kommer den efterlängtade sjunde och sista delen i serien om de Sju systrarna. Som jag förstått de försöker de ge ut de översatta böckerna samtidigt som den engelska utgåvan kommer. Edit: En åttonde bok kommer att komma vilket annonserades ut igår - Atlas: The story of Pa Salt.

Den saknade systern av Lucinda Riley

Bazar Förlag

Utgivningsdatum: 2021-05-24

De söker över hela världen för att finna henne.

De sex adoptivsystrarna D"Aplièse har alla varit ute på en osannolik resa då de sökt och funnit sina rötter. Men en fråga kvarstår: vem är deras sjunde syster och var finns hon?

De har bara en ledtråd - en bild av en stjärnformad smaragdring. Jakten på den sjunde systern kommer att föra dem över hela världen - från Nya Zeeland till Kanada, England, Frankrike och Irland.

Sakta men säkert avslöjas en historia om kärlek, styrka, svek och uppoffringar som inleddes för nästan 100 år sedan, då andra modiga unga kvinnor riskerade allt för att förändra världen de levde i.Jag har tidigare läst Jul i strandhuset som blev en favorit bland feelgood för min del. Här kommer nu nästa bok i serien även om jag gissar att den är rätt fristående. 

Sommar i strandhuset av Veronica Henry

Printz

Utgivningsdatum: 2021-05-25

Välkommen tillbaka till strandhusen i Everdeen - en tillflykt för vilsna hjärtan!

Sommaren är på väg och Robyn och Jake håller på att planera sitt bröllop. Det ska äga rum i familjens lilla strandhus i Devon, och planerna inkluderar en picknick vid det glittrande vattnet, mängder av dans och rosébubbel. Det kommer att bli fantastiskt.

Men Robyn är mer oroad än förväntansfull. Hon kan nämligen inte sluta tänka på den där lådan hon fick på sin artonårsdag, och alla hemligheter den kan tänkas innehålla. Vågar hon verkligen öppna den dörren till sitt förflutna? Den kan antingen hjälpa Robyn eller krossa hjärtat på de hon älskar allra mest. Hur ska hon veta vad som är rätt?

 


En ny svensk deckarserie som utspelar sig på Österlen och som definitivt verkar intressant.

Ett hjärta i bitar av Elisabeth Andersson

Bokfabriken

Utgivningsdatum: 2021-05-27

Försommaren övergår i sommar när Tina flyttar från Stockholm till Skåne för att gifta sig med sitt livs kärlek, greven Fredrik af Schelin. Hon har haft en framgångsrik karriär inom Stockholmspolisen och ser fram emot ett sabbatsår. Hon ska bara vara med Fredrik och lära sig allt om sitt nya hem, Carolineborg slott.

Men bara några veckor efter bröllopet inträffar en tragisk händelse. Tina står nu ensam med huvudansvaret för slottets verksamheter, mitt i en bottenlös sorg. När hon får möjlighet att börja hos Skånepolisen, där hon ska stötta en ung polis, Maja Hadzic, tvekar hon inte att tacka ja.

En dag hittas en död man naken i en gödseltank i Brösarp. Det visar sig vara den kände och omtyckte ryttaren Ulf Waldenhök. En framgångsrik nationalidol, som levde ett lyckligt liv med fru och barn på sin lyxiga hästgård vid havet på Österlen, vem kan ha velat döda honom? Tina och Maja får i uppdrag att leda mordutredningen och snart förändras bilden av stjärnryttaren.

Parallellt med mordutredningen försöker Tina komma tillrätta med sin nya tillvaro på slottet, vilket visar sig ha sina utmaningar.Jag hörde Förlagspodden diskutera trender och att flera förlag nu kommer ut med böcker som utspelar sig i förlagsvärlden. Dessutom finns ju serien Kärlek och anarki på Netflix. Sen är ju jag svår när det gäller humor i böcker så jag får se om den här passar mig.

Bokförlaget Gyllendufva av Lilly Emme & Sara H. Olsson

Historiska Media

Utgivningsdatum: 2021-05-31

Gunilla von Schmeeren är nybliven änka och har ärvt sin makes anrika bokförlag Gyllendufva, som trots prestigefylld utgivning lider av stora, ekonomiska utmaningar. Om situationen inte vänder inom åtta månader kommer hon att tvingas att sälja företaget för att betala banken. Gunilla bestämmer sig för att anställa den erfarna förläggaren Petra, och tillsammans jobbar de för att få förlaget på fötter. Men kommer de att få tag i den lysande debutanten som inte svarar på mail? Kommer den bittra agenten göra allvar i sina hot om stämning? Och kommer de att ha råd att ställa ut på Bokmässan?

Bokförlaget Gyllendufva är den färgsprakande inledningen på serien om kvarteret Kronan, ett mysigt område i Huvudstaden där butiker och företag kanske drivs lite okonventionellt, men med stort hjärta. I denna skruvade, humoristiska skildring av böckernas värld får läsaren följa med till ett traditionellt förlag som plötsligt får två påhittiga kvinnor i toppen.

3 kommentarer:

 1. Oj, en deckarserie som utspelar sig på Österlen som jag helt har missat. Den får jag kolla upp. Du hade några som jag inte hittade och så ett fåtal som jag inte tog med, som Rileys bok. Den serien har av någon anledning aldrig lockat mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Österlen-deckaren verkar intressant. Nej, jag kan tänka mig att De sju systrarna inte riktigt är du.

   Radera
 2. De saknade vännernas bok och Det som är dolt är jag nyfiken på. Och Den saknade systern är jag jättepepp på :D

  SvaraRadera