tisdag 26 oktober 2021

I hjärtats bibliotek av Phaedra Patrick

Om att våga stå upp för sig själv!

Handling: Martha Storm ångrar att hon aldrig skaffade familj. Hon är drygt 40 och saknar kraft att ta tag i sitt liv. Hon älskar att läsa och skriva, men vikariatet på biblioteket är osäkert. En dag får hon en mystisk bok med posten. Den innehåller en hälsning från hennes mormor. Men mormor Zelda har varit död sedan länge ... Martha bestämmer sig för att ta reda på sanningen, och när hon börjar nysta i det förflutna upptäcker hon familjehemligheter som kommer att förändra hennes liv. 

Martha Storm har fastnat och kommer inte vidare i livet. Hennes snällhet och pliktkänsla har gjort att hon valde att stötta sina föräldrar när de blev sjuka, istället för att söka sig ut i livet med sin pojkvän. När de sen gick bort så fastnade hon bara. Hon lever bara för andra, inte för sig själv. Men en dag dyker en bok upp i hennes liv skickad av en okänd man. En bok med hennes döda mormors namn. Men ett årtal i boken gör att Martha inser att hon nog inte fått veta allt om sin mormor. Och vad hände egentligen? Boken och jakten på sanningen gör att hon parallellt börjar ifrågasätta sitt liv. Men inte helt utan motstånd från vissa i omgivningen.

Rent generellt går min läsning trögt just nu - även när jag väljer en lättläst bok insåg jag. Det här är en fin feelgood som dessutom innehåller böcker, läsning och skrivande. Jag hade lite problem i början just för att jag hade så svårt att sen Marthas faktiska liv framför mig - så totalt utnyttjad och ingen som brydde sig synligt. Men kanske behövde hon skakas om lite innan hon började lyssna och se?

Som alltid är inte vägen helt spikrak till det som man förmodar ska hända. Men ju mer jag får höra om Marthas bakgrund desto lättare kan jag ta henne till mig. Ett extra plus i boken är några små noveller som jag tycker passar väldigt bra in.

Boken fick jag på min födelsedag av @enannan_annika. Tack så jättemycket Annika!

Betyg 3+ av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag gav den samma betyg 🙂 För mig så tryckte den på lite för många knappar, samtidigt. Och så var jag så otroligt störd på Zelda, som bara släppte sina barnbarn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag tyckte att Zelda och även Martha blev lite väl extrema tyvärr.

      Radera