tisdag 4 januari 2022

Sångfåglar av Christy Lefteri

Så vacker och smärtsam!

Handling: Sångfåglar är berättelsen om Nisha. Hon är en kvinna från Sri Lanka som emigrerade till Cypern för att ge sitt barn en framtid. En kväll lämnar hon hushållet där hon arbetar, och hörs inte av igen.

Polisen skriver av ärendet som ännu ett fall då en utländsk hushållsarbetare rymmer. Men oron och frågorna växer i Nishas arbetsgivare Petra, och i tjuvskytten Yiannis som drömmer om ett nytt liv tillsammans med Nisha. Vad har egentligen hänt? Varför försvann Nisha? Petra inser att det är upp till henne att utreda försvinnandet.

Det här blev årets första utlästa bok och vilken bra start. Jag fick den i julklapp av sambon (kanske för att den råkade stå på min önskelista). 

Boken utspelar sig på Cypern. Christy Lefteri har visserligen vuxit upp i London men hennes föräldrar flydde från Cypern när det blev krig där. Så hon har en stark koppling dit. 

Boken handlar till stor del om två mödrar (Nisha och Petra) som båda är änkor och som båda har en stor sorg inom sig. Och den ena modern tvingas lämna sitt barn för att försörja det. Och får istället ta hand om den andra sörjande moderns barn. 

Vi får möta både ett vackert och ett smutsigt Cypern. Ett Cypern med en fantastisk natur och folk som kämpar och vill väl. Och så får se vi möta den fula och utnyttjande delen. En som gör ont att läsa om.

Petra jobbar för att försörja sig och sitt barn och har till sin hjälp Nisha som kommer från Sri Lanka. Petra hyr också ut en våning i sitt hus till Yiannis som kämpar för att komma upp ur fattigdomen. En kväll försvinner Nisha och Petra inser att hon måste agera för sin dotter skull. Jakten på Nisha får Petra att lära sig rätt många saker om Nisha, sig själv och sitt Cypern. 

Det jag tilltalas av mest är Petras egen resa under bokens gång. En där hon ser ett annat Cypern än det hon är van vid. Hon behöver också vara mamma till sitt egen barn plötsligt när Nisha är borta. En roll hon distanserat sig från. Det är också en bok med ett spänningsmoment. För vad har hänt med Nisha? Det är också en berättelse om hur tufft många immigranter har det som kämpar för ett bättre liv för sig själva och eller för sin familj. Och som sällan har några rättigheter i det nya landet.

Betyg 4+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar