söndag 27 februari 2022

Det regnade fåglar av Jocelyne Saucier

En fin kanadensisk bok!

Handling: En fotograf letar efter överlevande efter de stora bränder som härjade i Ontarios skogar i början av förra seklet. I sökandet råkar hon på några udda existenser som egentligen inte alls är glada att bli funna: tre män, alla i livets slutskede, har i hemlighet bosatt sig inne i den djupaste skogen för att leva enligt egna regler. Men mötet med fotografen kommer att vända upp och ner på allt. Snart ska de träffa Marie-Desneige, som har tillbringat hela sitt vuxna liv på mentalsjukhus. Nu när hon blivit fritagen av en yngre släkting och för första gången ska försöka skapa sig en egen tillvaro, är det hos männen i skogen det måste ske.

På grund av @kaffeochkultur som har sin världsutmaning på Instagram ville jag hitta en bok som utspelade sig i Kanada och även var skriven av en författare därifrån. Vi har visserligen en bok av Maragret Atwood hemma men den här boken lockade mig mer. Så jag beställde den från Bokbörsen och för första gången sen jag började beställa därifrån strulade det. Efter drygt två veckor testade jag att beställa den från en annan person och den boken dök upp efter några dagar. Först efter ytterligare några dagar dök den första boken upp - och då med en rad till i adressen - Schweden. Så det verkar inte bättre än att PostNord skickade den första boken till ett tysk-talande land först. Men jag kunde i alla fall börja läsa den första boken så jag hann läsa ut den innan februari var slut (precis som man inte kan läsa kanadensiska böcker året om). 

För att återgå till innehållet till den här boken njöt jag av läsningen. Boken utspelar sig under den senare delen av 90-talet och några äldre män har bosatt sig i skogen för att de helt enkelt inte passar in i samhället. De lever primitivt men lider inte av det. Och jag gillar verkligen hur platsen beskrivs och även språket och mystiken. Även om vi får veta mycket är det betydligt mer som vi inte får veta.

Trots att boken är kort (180 sidor) så känns det som att den innehåller flera historier som binds samman. Den handlar om männen som flytt från kraven från samhället. Den handlar om de stora skogsbränderna i början av 1900-talet som krossade många familjer och där en av överlevarna levt med männen i skogen. Och den handlar om Marie-Desneige som suttit inspärrad i nästan hela sitt liv och plötsligt får börja leva ett nytt liv. Den handlar också om en fotograf som än så länge lever sitt liv genom andra. Och hur männen klarar av förändringen då två kvinnor gör entré i deras liv. 

Boken var på många sätt som jag förväntat mig men samtidigt innehöll den mycket mer än vad jag trodde. Så det var verkligen en positiv överraskning. Och den kommer troligtvis stanna kvar ett tag.

Betyg 5 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar