måndag 7 februari 2022

The consequences of fear av Jacqueline Winspear

Den sextonde boken i serien om Maisie Dobbs!

Den här boken utspelar sig i London 1941. En pojke jobbar extra som springpojke och levererar viktig post som inte kan skickas via den vanliga posten. En sen kväll ser han en man mördas när han är på väg att leverera ett meddelande och han kontaktar polisen. Men de tror honom inte eftersom de inte hittar ett lik. Istället vänder han sig då till Maise Dobbs som han levererat meddelanden till ibland. Hon utforskar platsen och hittar blod. Och hon lovar pojken att hon ska undersöka det hela. 

Samtidigt har hon fullt upp som vanligt. Detektivbyrån rullar på, hon utför diverse hemliga uppgifter åt olika myndigheter och hon försöker finnas där för sin dotter. 

Kriget pågår för fullt i London och det är lätt att förstå hur tufft det är att bo där. Även om det inte är fokus på bombningarna i den här boken (till skillnad från den förra) så är konsekvenserna fortfarande tydliga. 

Fallet Maisie tar sig an kopplas till hennes jobb i underrättelsetjänsten och det gör jobbet mycket knepigare att utreda. Men hon har sina kontakter och jobbar på som vanligt. Samtidigt försöker hon även finnas där för pojken och hans mamma och syster som lever under ett ständigt hot. 

Som jag skrivit så många gånger tidigare så är det här en av mina absoluta favoritserier. Jag har fått följa med Maisie sen hon var ett barn och hon har fått vara med om så väldigt många olika saker under dessa sexton böcker. Både fantastiska och fruktansvärda saker. Just den här boken är bra men den kommer inte hamna i toppen eftersom jag är mer road av deckargåtorna och människorna runt henne än som här när det handlar om spionaffärer till stor del. 

Men som alltid tycker jag om att få känna på tidsandan även om jag blir så arg över hur kvinnorna oftast fick välja mellan barn eller karriär då. Nu är ju Maisie i en annan sits än så många andra. Men runt henne finns trycket från alla håll. 

Betyget blir 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar