tisdag 15 februari 2022

Factfulness av Hans Rosling, Ola Rosing och Anna Rosling Rönnlund

En bok som man borde läsa om och om igen!

Handling: När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Högskolestudenter, företagsledare, Nobelpristagare och högt uppsatta politiker - alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?

I Factfulness visar Hans Rosling, tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till våra vanligaste missförstånd.

Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör - däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden - kartlägger de hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade. Metoden de presenterar, factfulness, handlar helt enkelt om den till synes enkla vanan att bara hysa åsikter som grundas i fakta.

Även om det här är en otroligt viktig bok så har det ändå tagit tid för mig att läsa den. Eller det blev en lång paus mitt i snarare. 

Hans Rosling & co visar här att så många av oss saknar stora kunskaper om vår omvärld. Vi antar massa saker som i många fall inte alls stämmer enligt undersökningarna Rosling gjort - och sen tar beslut utifrån våra antaganden istället för att först kolla fakta.

En annan sak han hakat upp sig på (med all rätt) är att så många pratar om att det var bättre förr. Men han visar att det är så mycket som blivit bättre med åren så det är nog få som skulle vilja vara utan allt bra som kommit. Men lättheten att sprida jobbiga nyheter nu för tiden gör att folk får känslan av att det inte var lika många hemskheter förr.

Nu när jag läste den sista tredjedelen önskade jag så mycket att Hans Rosling fortfarande skulle ha levt. Hans röst har saknats här under vår pandemi. Mycket för att han är så bra på att förklara och att han vägrar att säga saker som han själv inte kan stå för. Nu har problemet varit att vi inte vet vem vi ska tro på av alla. Och sanningen är väl att ingen kunnat säga med bestämdhet vad som faktiskt varit bäst eftersom det är en ny situation för alla. 

I tio olika kapitel lär vi oss hur världen missuppfattas på olika sätt. De visar på fakta vi bör vara medvetna om men går även in på det mänskliga psyket och hur vi bör tvinga oss att tänka en extra gång innan vi dömer eller tar beslut utan kunskap. Jag blev nog extra tagen av kapitlen om Klanderinstinkten och Akutinstinkten som är nära de flestas verklighet just nu.

Betyg 4+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar