måndag 18 april 2022

Enbart kvinnor av Christina Wahldén

Den tredje delen i serien Darwindeckare!

Handling: En minister hittas mördad i Darwins högsta domstol. Hon har nyligen fattat beslut om gruvexploatering på en helig plats, en förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år. Nu riskerar den att sprängas bort och upprörda demonstranter sätter press på politiker och polis.

Jess och Bluey börjar utreda fallet men förstår snart hur komplex situationen är. Jess, som precis inlett en relation med amerikanen Pete, måste återigen konfronteras med sin bakgrund. Kan någon från ursprungsbefolkningen verkligen ligga bakom det mystiska mordet?

Spänningarna i staden trappas upp i takt med att tidpunkten för gruvsprängningen närmar sig. Poliserna måste samla alla krafter för att lösa brottet i tid
.

Uppläsare: Magnus Roosmann

Christina Wahldén har än en gång skrivit en deckare om landet hon älskar. För tredje gången får vi möta poliserna Bluey och Jess som båda kämpar på i sin vardag. Bluey som inte är så ung längre har nu fått stränga instruktioner om att han behöver gå ner i vikt vilket inte är helt lätt. Jess däremot har inte det problemet men däremot flera andra jobbiga. Dels egna privata men även en enorm oro för sin syster som ligger svårt sjuk på sjukhuset. I periferin finns Blueys dotter och hennes flickvän - den svenska blonda Greta som åker iväg på en egen fantastisk resa.

Här hittas en mördad politiker och vissa spår pekar mot ursprungsbefolkningen. Frågan är om det stämmer eller om de är planterade för att vilseleda? Och det blir inte lättare när Jess syster är en av dem som protesterar mot den mördades tidigare beslut om en sprängning som förstör en ovärdelig plats för ursprungsbefolkningen. 

Den här boken har mycket som jag gillar. Det är en pusseldeckare. Den utspelar sig i en intressant miljö. Den tar upp viktiga ämnen. Sen gör ju även författaren något som inte uppskattas i hos alla och det är att ge en röst åt en minoritet som man inte själv tillhör. Men för min del känns det som att hon gör ett mycket bra jobb. 

Personligen tycker jag att det är vissa givna saker i polisarbetet som kanske inte är optimalt. Men det är ju inget ovanligt. Just den biten stör mig mest i början. Sen blir jag mer irriterad på att arbetet till stor del leds mot ursprungsbefolkningen men det är ju kanske därför dessa böcker skrivs - för att visa på hur lätt det är att döma dem eller misstänka dem i första hand. 

Boken har kommit ut rätt nyligen vilket innebär att jag får vänta rätt länge på nästa del - tyvärr. För det finns många frågetecken kring hur livet kommer te sig för åtminstone en av dem framöver. 

Betyg 4 av 5 i genren deckare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar