söndag 1 maj 2022

Kåda av Ane Riel

Om kärlek och galenskap!

Handling: Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor...

Kåda är en mångbottnad spänningsroman. Men det är samtidigt en roman om lojalitet och om rädslan för att förlora det man har. Ane Riel berättar genom flera röster om en familj i sönderfall och om tragedin som fått livet att krackelera.

Den här boken gick inte så fort att läsa trots att den är rätt kort. Men språket och handlingen gjorde att jag inte kunde sträckläsa den utan jag fick det det i mindre omgångar. 

Vi får till stor del följa Liv som är en ung flicka som lever med sin mamma Maria och pappa Jens. Men de är ingen vanlig familj utan Jens har valt att isolera sin familj på deras släktmarker. Liv växer upp i naturen och umgås i princip bara med sina föräldrar. Oftast var för sig. Men det är inte bara genom Liv som vi får höra om familjen. Det är även genom Jens, Maria, Jens mamma och så några andra som bor i närheten. 

I många deckare t.ex. kan det vara svårt att förstå sig på vissa karaktärer. Men genom att så många röster kommer till tals här så tycker jag att allt känns så självklart samtidigt som det är så fel. Och det är väl det som gör den här boken så fantastisk till stor del och även att språket känns så rätt. 

Betyg 4+ av 5.

2 kommentarer:

  1. Den här boken gjorde ett starkt intryck på mig. Jag måste läsa hennes senaste också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror att den här kommer att hänga kvar betydligt längre än många andra böcker. Sambon har köpt hennes senaste men ingen av oss har läst den.

      Radera