fredag 30 december 2022

Gubbe och katt - En kärlekshistoria av Nils Uddenberg

Årets sista bok!

Handling: Det här är berättelsen om hur Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv.

Med mycket humor och självdistans berättar Nils Uddenberg om hur tillvaron förändrades sedan Kissen flyttat in i huset i Lund. De känslor hon väcker överraskar honom. Han blir förälskad i denna gråbrunspräckliga lilla dam, som snart också sover i hans säng om natten.

Med sin bakgrund som psykiater kan Nils Uddenberg inte låta bli att fördjupa sig i Kissens själsliv. Har den humor? Är det ens rimligt att tillskriva den mänskliga känslor? Och den kanske knepigaste frågan av alla: Är vår lilla kisse överhuvudtaget intresserad av den gemenskap med henne som vi lägger ner så mycket möda på att bygga upp? 

Jag önskar mig alltid ett gäng böcker när jag fyller år eller till jul av sambon. Och oftast får jag just några av dem. Men då och då slinker det med någon bok utvald av sambon. Kanske mest för att titeln roar honom?

Vi har inga husdjur men däremot får vi besök av våra grannars katter som bor på varsin sida. Sambon i synnerhet tycker om katter så vi har inget emot det så länge de inte utför sina behov allt för synligt hos oss. Så jag som verkligen inte hade koll på katter innan har lärt mig lite under åren om dem. Därför gav det nog lite mer att läsa den här boken än tiden innan vårt husliv här. 

Nils Uddenberg hade inga tankar på att skaffa ett husdjur men i det här fallet så valde katten honom och hans fru. Eller snarare deras förråd. Och sakta men säkert blev de med katt. När jag läser om boken ser jag både de mysiga stunderna med katt (mysstunder med spinnandet och leken) men också de som är mindre trevliga som när det tas in levande smådjur som det ska lekas med. Eller döda. Eller oron när katten plötsligt inte kommer hem som den oftast gör. 

Boken består av något som känns som dagboksanteckningar om hur de blev med katt och sen en blandning av både fakta och spekulationer om katten som djur. 

Rent krasst tror jag man uppskattar boken mer om man har en katt själv. Men det blir ändå betyget 3 för min del på den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar