lördag 18 mars 2023

Ljudet av fötter av Sara Lövestam

Första Monikabok!

Handling: Monika Bengtsson föddes i en familj och växte upp i en annan. Av ren duktighet har hon klarat skolan, undvikit det närmast genetiska alkoholberoendet, doktorerat i mytologi, köpt bostadsrätt och fått en forskartjänst på Stockholms Universitet. Hon skulle till skillnad från sin biologiska mor bli en bra mamma. Om hennes kropp någonsin blev gravid.

I krisen som sammanfaller med hennes sista IVF-försök börjar Monika nysta upp historien om sin biologiska familj. Vem är hon? Och om hon får ett barn, vad kommer det att brås på? En släkthistoria som ingen någonsin berättat för Monika tar henne till platser hon aldrig tänkt sig och tankar hon aldrig haft. Blir till mytologin om henne själv.

När man läser en bok av Sara Lövestam så vet man att den är välskriven. Jag har sen tidigare läst lite olika böcker av henne och det är tydligt att handlingen och stilen skiljer sig åt från gång till gång. Eller kanske mer ämnena. 

I den här boken lär vi känna Monika vars uppväxt blev rätt stökig. Hon lyckades till slut hamna på en bra plats i livet arbetsmässigt. Men något saknas i hennes liv. Någon som hennes kropp inte velat ge henne. Nu när hon gör sitt sista IVF-försök så börjar hon allt mer se tillbaka på sitt liv och fundera på hennes biologiska ursprung. Något som hon inte har koll på efter att ha vuxit upp i fosterhem. 

Vi får parallellt följa den vuxna Monika där vi får lite tillbakablickar på hennes liv. Vi får också följa två av hennes förfäder som hon lyckas hitta genom lite släktforskning. Och genom kontakt med en farbror. Här blev det lite humor när han bor på samma lilla ort som jag gör. 

Jag tycker Sara Lövestam verkligen gestaltar sina karaktärer på ett sätt som gör dem så trovärdiga. Med så få sidor lyckas hon skapa riktiga människor fulla med goda och dåliga sidor. Jag har själv hållit på lite med släktforskning och följer därför helt med i Monikas sökande i olika arkiv. 

Granne med Monika bor tonåringen Texas som verkar ha en liknande uppväxt som Monika skulle ha haft om hon bott kvar hos sin mamma. Jag tycker om att läsa om deras stunder och känner också med Monika i hennes funderingar på vad hon kan och borde göra. Och att vänskapen där växer sig starkare. 

Boken ger mersmak och jag kommer framöver vilja veta hur det går för Monika och Texas. 

Betyget blir 4 av 5!

2 kommentarer:

  1. Jag vill ju egentligen läsa allt Sara Lövestam har skrivit, men jag ligger långt efter. Och så kan jag inte bestämma mig för om jag behöver äga böckerna eller om det räcker att läsa dem 🤔

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lite samma här. Men tiden att läsa alla bra författares böcker finns ju inte riktigt. Sen visste jag att jag inte ville lyssna på den här. Och när jag inte prioriterat att läsa den som e-bok på rätt länge så blev det att jag köpte den.

      Radera