fredag 27 oktober 2023

Röd drottning av Juan Gómez-Jurado

Den första delen om Antonia Scott!

Handling: Antonia Scott är speciell. Väldigt speciell. Hon är varken polis eller kriminolog Hon har aldrig använt pistol eller burit polisbricka, men har löst mängder av svåra brott. Hon har en exceptionell förmåga att ta in enorma mängder detaljerad information och se samband som ingen annan ser.

Men nuförtiden vägrar Antonia att lämna sin lägenhet och hon tar inte heller emot besök. Efter att hennes senaste uppdrag slutade i katastrof har hon barrikaderat sig i hemmet. Men när sonen i Spaniens mäktigaste bankirfamilj hittas mördad i familjens rigoröst övervakade hem och dottern till en av världens rikaste män, en mogul i textilbranschen, kidnappas på väg hem från en hästtävling, måste Antonia lockas fram ur sitt gömsle.

Polisen kan inte kopplas in. I stället får ett hemligt europeiskt nätverk Röd drottning som verkar i utkanten av lagens ramar, i uppdrag att lösa fallet. Men det är en kamp mot klockan och Röd drottning kommer inte att lyckas utan Antonia och hennes övermänskliga förmåga att lösa omöjliga brott. 

Att jag gillar deckare är ingen överraskning. Och här får jag dessutom vara i ett land jag inte är i så ofta - Spanien vilket bara är ett plus. Men rent krasst så märktes det nog mest på namnen på personerna och platserna. 

Vi får här lära känna Antonia Scott och Jon Gutiérrez. Antonia Scott är som sagt speciell och har stöttat rättsväsendet tidigare. Men något hände som fick henne att sluta. Jon Gutiérrez är en polis som gjort bort sig för den goda sakens skull. Han är avstängd men blir kontaktad av en man som behöver hjälp med att övertala Antonia Scott att börja jobba igen. 

Här får vi sen ta del av rejält brutala brott. Det är väl inte riktigt min grej längre men samtidigt så dras jag till personer med speciella förmågor. Tempot är högt och fallet de jobbar med är allt annat än enkelt.

Det känns också som att det läggs in någon form av röd tråd här mot slutet, något som jag gissar kommer att fortsätta i kommande bok/böcker. Vi får se. 

Som helhet är det en väldigt spännande bok och där jag uppskattar huvudkaraktärerna och gärna fortsätter att följa dem.

Betyg 4 av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag läste också den här, alldeles nyligen och jag tyckte om den så mycket. Den hade allt 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis. Det blir nog till att önska mig nästa i julklapp :-).

      Radera