tisdag 26 december 2023

Den glömda kokboken av Christoffer Holst

Den andra fristående delen i serien om Mat, vin och nya chanser!

Handling: Smakrik feelgoodroman om familjehemligheter och nya chanser. Max Nyström är en hyllad restaurangkritiker, men ingen vet att han fått sparken från tidningen han jobbar på, och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. Max nyfikenhet väcks när han hittar en gammal receptsamling i ateljéns bokhylla, skriven av hans egen mamma. Hon som försvann spårlöst för över trettio år sedan. I slutet av 80-talet lämnar unga Kicki Nyström Västervik för storstaden. Hon har fått jobb på bistron Lilla Champen, och njuter av att vara en del av storstadens vimmel. Men underbart är kort, och livet tar snart en oväntad vändning. Samtidigt som Max börjar söka efter sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet, men vägen till sanningen blir både snårig och känslosam.

Vi får här omväxlande följa restaurangkritikern Max i nutid och hans mamma Kicki Nyström ca trettio år tidigare. 

Det jag verkligen gillar med boken är att den handlar om mat och vin och jag blir verkligen sugen både på att laga, äta och dricka gott. 

Sen har jag lite kluvna känslor kring huvudpersonerna. För det första gillar jag inte Max särskilt mycket. Det finns en förklaring till hans beteende men jag kommer aldrig till ett skede då jag faktiskt känner att jag tycker om honom. Kicki tycker jag mer om för vi får börja följa henne i ett skede där hon är en glad fungerande människa. 

Framsidan på boken är varm och inbjudande. Men ett viktigt huvudämne i den här boken är missbruk. Och det tar inte fram det bästa hos människor utan gör dem rätt egoistiska. Och jag gissar att mina känslor för boken blir att framsidan inte matchar mörkret som finns i boken. Den ger mig fel förväntningar.

Betyget blir tre av fem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar