lördag 6 mars 2010

Rött Stoft av Ann Cleeves

Det här är Ann Cleeves tredje bok och lika bra som de tidigare.

Handling: När en ung arkeolog vid utgrävningar på Whalsey, en av de mindre Shetlandsöarna, hittar kvarlevor av en människa, blir öborna förbryllade. Är skallen ett fornfynd eller något av senare datum? Kort därefter skjuts en äldre kvinna till döds i en mystisk olycka. Jimmy Perez kallas till platsen av kvinnans sonson, Sandy Wilson, som också är kollega till Perez. Varför hade Mima Wilson reagerat så märkligt på det arkeologiska fyndet? När Perez inleder sin undersökning bland lokalbefolkningen finner han två familjer som sedan generationer legat i strid med varandra och vars avund, snikenhet och förbittring delat samhället i två läger. Så inträffar ytterligare ett dödsfall...

Jag tycker om Jimmy Perez, den långsamma tempot och att man löser fallen genom att gå runt och lyssna, om och om igen. Jag tycker om hur Shetlandsöarna beskrivs och trots att det inte verkar vara något trevligt klimat så vill man ändå dig och känna atmosfären.

Jag måste erkänna att jag tyckte början var lite seg men det beror dels på att det dröjer ett tag innan det andra mordet begås och att jag köpte boken som en mp3-bok och fick då lyssna på Katarina Ewerlöf. Jag läser snabbt så ljudböcker går långsamt för mig. Nu är inte heller Katarina Ewerlöf någon favorit hos mig. Hon är en professionell uppläsare men är lite för teatralisk för mig. Det fungerar inte när hon ska läsa upp dialogen som förs av en arg man och det jag hör är en hysterisk kvinna.

Men i det stora hela är ändå boken bra och det var intressant att få lära känna Sandy och se honom utvecklas. Jag kommer definitivt läsa hennes nästa bok (eller lyssna på).

1 kommentar:

  1. Jag har precis samma åsikt som du om Jimmy Perez, det långsamma tempot och sättet som Shetlandsöarna beskrivs på. Tycker mycket om Ann Cleeves böcker!

    SvaraRadera