torsdag 18 oktober 2012

Stadsbesök: Paris

Den här gången vill Enligt O veta mer om våra erfarenheter av Paris.

Tyvärr har jag aldrig varit där men någon gång kanske?

Bok...
Många har redan nämnt böcker som Igelkottens elegans och Drömbokhandeln som också är favoriter hos mig. Jag tar istället upp boken Ensamhetens vin av Irène Némirovsky som delvis bygger på hennes egen uppväxt. Både Irène Némirovsky och bokens huvudperson Hélène föds i Ryssland och flyr sen till Paris via bland annat Finland med familjen när hon är i tonåren. I Frankrike blir Irène Némirovsky en känd författare för att sen dö i Auschwitz 1942. Det är cirka tre år sen jag läste boken men jag kan fortfarande förnimma delar av boken och känslorna jag fick av den.

Film...
Den jag först kommer att tänka på är Sarahs nyckel som jag tyvärr bara sett som film. Det är en film som jag kommer att komma ihåg länge och jag tror inte den behöver någon presentation. Kristin Scott Thomas är annars en favoritskådespelare. Hon har även varit med i den franska filmen Jag har älskat dig så länge som också är otroligt bra men jag kunde inte lista ut i vilken fransk stad som den utspelar sig i.


4 kommentarer:

 1. Irène Némirovsky har jag faktiskt aldrig läst. Måste nog göra det!

  SvaraRadera
 2. Gillade verkligen Parismiljöerna och den franska historian i Sarah's nyckel men betyget drogs ner av slutet kommer jag ihåg (för mycket av allt?) och de som läst boken verkar ha samma invändningar till en annars mycket fascinerande berättelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med. Både jag och sambon störde oss på slutet som inte höll samma klass som resten av boken.

   Radera