torsdag 11 oktober 2012

Himmelsöga av Arne Dahl

Den tionde boken i serien om A-gruppen!

Handling: Det är sensommar i Stockholm 2006. A-gruppen väntar med visst vemod in hös­ten. Ett föga uppseendeväckande rån i en videobutik på en bakgata ändrar på den saken. En övervakningskamera fångar förloppet, och bakom rånet tonar någonting fram som får vittgående konsekvenser. En märkvärdig, skrämmande form av brotts­lighet blottas sakta och tvingar A-gruppen att konfronteras med samtidens allt mer absurda fixering vid yta och sken.

Samtidigt dras den forne A-gruppsmedlemmen Paul Hjelm in i en internationell härva. En högt upp­satt chef inom säkerhetspolisen försvinner abrupt, och Hjelm sätts på att försöka hitta honom. I takt med att han sugs mot de globala konflikternas dolda epicentrum tvingas han hantera frågan om hur man försvarar sig mot ondskan utan att själv bli ond. Måste verkligen demokratin alltid försvaras med odemokratiska medel?


Den här håller samma höga klass som tidigare böcker och även vissa avslut. När jag höll på med den här så var vi på väg till Cypern och böcker som läses i samband med härliga semestrar blir ofta lite extra bra. Det är dessutom alltid trevligt att återse gänget även om jag vet att den här står för slutet av själva A-gruppen i det här formatet. Nästa bok (Elva) ligger och väntar men jag har förstått att den har en lite annorlunda stil som inte verkar gå hem helt hos många. Vad jag tycker återstår att se men den får vänta lite till.

Sen har jag vissa invändningar (som jag nämnt tidigare) att det är lite onödigt att någon eller några i gruppen blir personligt drabbade på något sätt. Det känns så onödigt när böckerna ändå är så bra. Och trots att även den här boken har några år på nacken så finns samhällsproblemen som nämns i boken kvar tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar