lördag 13 oktober 2012

Huset du älskade av Tatiana de Rosnay

Bra men inte bäst!

Handling: Boken utspelar sig i Paris under Napoleon III. Hundratals hus rivs ner och hela kvarter jämnas med marken. Medan det gamla Paris faller sönder under baron Haussmanns ambitioner lever Rose Bazelet ett fridfullt liv i sitt hus på Rue Childebert, i skuggan av kyrkan Saint-Germain-des-Prés. Rose tillbringar sina dagar med att läsa Le Petit Journal, promenera i Luxembourgträdgården och umgås med sin väninna Alexandrine som driver blomsterhandel i huset.

En dag får hon brev från prefekturen som meddelar domen: Boulevard Saint Germain ska dras fram precis där hon bor och huset på Rue Childebert ska rivas. Eftersom Rose gav ett löfte till maken innan han dog kan hon inte tänka sig att lämna familjehemmet. Hon bestämmer sig för att kämpa till sista andetaget mot prefekturen och mot kejsaren för att rädda huset, som rymmer en hemlighet som hon har tigit om i över trettio år.

Jag hade höga förväntningar på den här boken efter Sarahs nyckel (som jag visserligen bara sett som film) och boken Bumerang som jag gillade stämningen i. Tyvärr kände jag inte att jag fick till riktigt samma känsla i den här. Jag tror att det var att jag hade lite svårt att förstå mig på Rose Bazelet fullt ut. Trots det är den bra på många sätt och kommer ändå hänga kvar längre än många andra böcker.

Det är inte ofta jag läser en bok om artonhundratalets Paris (det är inte ofta jag läser historiska romaner över huvud taget) och Tatiana de Rosnay gör ett mycket bra jobb när hon försöker förmedla hur det var då i Paris. Det är bokens stora behållning där man får känna på förändrings Paris och folket, huvudsakligen de närmaste grannarna.

Sekwa är och förblir ett favoritförlag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar