söndag 20 juli 2014

Om du får det här brevet av Sarah Blake

Ytterligare en bok om andra världskriget...

Handling: Året är 1940. Europa slits i stycken av kriget, i USA lovar presidenten att inga amerikanska pojkar ska sändas till striderna.
Iris James, postmästare i den lilla staden Franklin på Cape Cod, levererar nyheter om kärlek och sorg, glädje och förluster till ortsbefolkningen. Hon känner till deras hemligheter, och hon bevarar dem. 
Den föräldralösa Emma Trask gifter sig med den unge läkaren i Franklin, och ser framför sig ett liv där hon aldrig mer behöver vara ensam.
Den till synes orädda radiotjejen Frankie Bard rapporterar från blitzens London. Hennes röst når över Atlanten, och försöker få de motvilliga lyssnarna att uppmärksamma bomberna som faller över London, natt efter natt. 
Om du får det här brevet är berättelsen om tre oförglömliga kvinnor, om förlorad oskuld, och om vad som sker när de vi älskar lämnar oss.


Genom tre kvinnor får vi se andra världskriget ur några olika perspektiv. Det som var nytt för mig var just andan i USA innan de själva drogs in i det genom Perl Harbor. Om du får det här brevet börjar väldigt bra och jag tycker att jag får en känsla för kvinnorna. Men sen stannar det av. Visst händer det en del med Frankie Bard men det räcker inte för att täcka upp för de andra två kvinnorna. Det blir för ytligt och berör mig inte tillräckligt.

Så boken blir ett mellanspel som inte kommer lämna några större spår efter sig tyvärr. Men har man mycket tid över och även vill läsa lite mer lättsmälta böcker om andra världskriget så är den här ett bra alternativ.

2 kommentarer:

  1. Låter tillräckligt bra ändå för att jag kan tänka mej att läsa den! Ibland är det skönt med nåt lagom lättsmält.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var helt ok. Jag gav den en trea i betyg på Boktipset :-). Och det blir ju ändå alltid ett visst allvar i en bok när ett krig är inblandat.

      Radera