tisdag 15 juli 2014

Sophies historia av Jojo Moyes

Om två kvinnor, två liv, två tidsperioder och en tavla...

Handling: Frankrike, 1916. Sophie Lefevre driver tillsammans med sin syster familjens hotell i hemstaden medan deras män slåss vid fronten. När den nye tyske kommendanten får syn på Sophies porträtt målat av hennes make Edouard föds en farlig besatthet som kommer att tvinga Sophie till ett ödesdigert beslut.

London, 2006. Sophies porträtt hänger hemma hos Liv Halston. Ett slumpartat möte avslöjar målningens verkliga värde och dess turbulenta historia, och hotar att vända upp och ner på Livs tillvaro


Sophies historia har en speciell målning av just Sophie målad av hennes man som röd tråd. Historien om Sophie är den som tilltalar mig mest. Den beskriver Sophie och människorna i hemstaden och hur kriget påverkar dem på helt olika sätt. Hur hemska människor kan vara mot varandra och då inte bara fienden utan vänner och bekanta. Hur långt får man gå i att rädda sina nära och vad blir priset?

Delen om Liv Halston i London är mer som en vanlig kärlekshistoria och jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår mig på Liv helt som är huvudperson där. Den delen handlar mer om att hålla fast vid materiella saker när man är ensam kvar i sin sorg. Jag är nog lite för osentimental där men så har jag heller inte upplevt samma saker som hon heller.

Sophies historia skiljer sig mycket från hennes tidigare bok. Den enda likheten som jag kan se är att båda böckerna innehåller mycket allvar men samtidigt har de delar som är lite mer lättsamma.

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar