söndag 19 juli 2015

Fallet med mannen som dog skrattande av Tarquin Hall

Roande och mysig trots mord...

Handling: Ett mord är ingenting att skratta åt. Ändå dör en framstående indisk forskare i ett fnissanfall när en hinduisk gudinna träder fram ur dimman och stöter ett svärd i hans bröst. Skrattar gott gör även mannen som antas ligga bakom det märkliga mordet - den mäktige gurun Maharaj Swami, som härmed blivit av med sin mest högljudde kritiker.

Men frågan är om gurun verkligen är skyldig. Fallet hamnar hos den skicklige Vish Puri, Indiens mest diskrete privatdetektiv, livsnjutaren som älskar allt som är kryddstarkt och friterat. Han tror inte på några övernaturliga förklaringar, utan söker efter en verklig mördare. Men jakten på sanningen för den mustaschprydde detektiven från trollkarlarna i slummen till de heliga platserna längs Ganges. Hur kunde mordvapnet bli till aska? Vem är den där gurun egentligen? Och varför håller Puris egen fru på att jaga brottslingar när hon borde vara hemma och laga sin läckra mat?


Efter flera tjocka och lite mer krävande böcker var det dags med en lättsam deckare. Och böckerna om detektiven Vish Puri där det här är den andra är verkligen lättsamma och färgstarka. Ändå lyckas de förmedla ett väldigt korrupt, fattigt, rikt och kryddstarkt land. Författaren själv är gift med en indiska och bor periodvis i Indien så det är inte helt konstigt att han lyckas bra. Indierna som jag jobbar med har också berättat hur korrupt landet är och att man alltid måste ha pengar på sig när man är ute och kör för att kunna muta polisen som stoppar folk väldigt godtyckligt. Eftersom deras löner är så dåliga så är det nästan enda sättet att överleva på. Att sen vissa poliser stoppar människor även om de inte gjort något fel är ju inte lika kul.

Det finns många likheter mellan Vish Puri och Hercule Poirot  men ändå så lockas jag så mycket mer av Vish Puri som dessutom har en färgstark familj och ett antal anställda plus en modern indisk miljö.

Såvitt jag vet är bara den första och den här översatta så vill jag fortsätta läsa om honom blir det att läsa på engelska vilket inte är otroligt att jag testar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar