Idag är det fredag redan och det är dags för en Jerka hos Annika! Underbart! Och jag har tagit drygt halva dagen ledigt eftersom min son har sportlov.
För att se de övrigas svar, klicka på Jerka.
Veckans fråga lyder så här:
"Den här veckan vill KajsaLisa veta vad vi tycker och tänker om bokrean: Har den spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort."
Jag älskade bokrean förr och kunde verkligen längta efter det. Oftast besökte jag bokhandeln på bokreans första dag och trängdes med massa andra människor. Jag ogillar verkligen ställen med mycket folk men när det var bokrea kändes det inte jobbigt. De flesta människor var lugna, fokuserade och artiga så trängseln var inget problem. Nu har jag rätt mycket olästa böcker redan hemma plus att jag inte hittar så många intressanta böcker som jag tror att jag kommer prioritera att läsa det närmaste året. Därför brukar jag försöka hålla igen.
Men även om bokrean inte är lika viktig så hoppas jag verkligen att den fortsätter finnas!
Sen hoppas jag inte att bokhandeln har spelat ut sin roll men jag måste erkänna att jag personligen sällan handlar i en fysisk bokhandel. Prisskillnaden är så väldigt stor per bok och i synnerhet för inbundna böcker.
Än så länge verkar inte läsplattorna ha slagit tillräckligt stort. Ingen i min närhet använder en sådan. Jag har själv en men lockas inte att börja läsa på den så länge jag har en intressant vanlig oläst bok som ligger bland de olästa.
I år har jag dels beställt böcker från Adlibris och dels handlat några på Akademibokhandeln som ligger en bit från jobbet (sambon och jag lunchade ihop och handlade sedan lite).
Från Adlibris:
Stoner av Johan Williams
Det här är berättelsen om William Stoner, som föds i den amerikanska mellanvästern i slutet av 1800-talet. Hans liv ligger utstakat han ska slita på föräldrarnas gård med den torra jorden. Men Stoner har läshuvud och skickas till universitetet för att bli agronom. När han hamnar på ett seminarium i litteratur ändrar hela hans liv riktning.
Så börjar den mödosamma resan mot att skapa sig en egen tillvaro. Han arbetar på sin avhandling i engelsk litteratur, träffar en kvinna och gifter sig, börjar undervisa. Äktenskapet blir en katastrof. Stoners tillflykt blir det inre livet; han arbetar hårt och blir en omtyckt lärare. Hans idealism gör honom allt ensammare men så möter han sent i livet kärleken och förstår för första gången vilken kraft som bor i mötet mellan två människor.Stoner är en gripande roman om en mans livsresa. Utåt är han oansenlig, men inom honom ryms en värld av sorger, förhoppningar och besvikelser. Williams förmåga att gestalta de känslotillstånd som är allra svårast att sätta ord på får romanen att glöda som ett varmt bloss i den kalla natten. Vi är alla Stoner.
Jag har sett flera hyllningar av den här boken men den låter rätt depressiv. Jag tänker ge boken till min sambo som gillar den stilen när han fyller år i maj. Han stod faktiskt och höll i den på bokrean och var nära att köpa den. Då låg redan ett ex hemma gömd i en garderob...
Eftersom jag blev så tagen av Introvert - den tysta revolutionen köpte jag även:
Tyst - de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns av Susan Cain
Åtminstone en tredjedel av dem vi har omkring oss är introverta. Det handlar om dem som hellre lyssnar än pratar, hellre läser än festar, som uppfinner och skapar men inte gillar att marknadsföra sig själva, de som hellre jobbar på egen hand än brainstormar i grupp. Introverta beskrivs ofta som "tysta", men de har tillfört samhället mycket av det bästa vi har - från Vincent van Goghs solrosor till den första persondatorn.
Dessutom fick min son tre böcker från Adlibris:
En om Minecraft, en om rekord mer på barnnivå samt en bok med roliga historier.
På vår lokala bokhandel blev det två pocketböcker som såldes ut billigt:
De gömda rummen av Care Santos:
Följ med på en tidsresa genom ett svunnet Barcelona i en underhållande roman skriven i Carlos Ruín Zafons anda.
Violeta Lax, konstintendent och barnbarn till den spanske konstnären Amadeo Lax, har ägnat sitt liv åt sin farfars konstnärskap. Det finns inget hon inte känner till om honom. När hon får veta att farfaderns stora hus i Barcelona ska bli ett museum tillägnat hans verk skyndar hon genast dit. En stor muralmålning behöver tillfälligt tas ner för att underlätta renoveringen och bakom den upptäcks en dörr utan handtag. Där innanför hittas en mumifierad katt och en död kvinna.
I chock reser Violeta vidare till Comosjön i Italien där hon stämt möte med en kvinna som säger sig ha något viktigt att berätta. När pusselbit läggs till pusselbit i farfaderns liv inser Violeta att hon i själva verket inte har haft någon aning om sin familjs sanna historia …
Sköldpaddans långsamma vals av Katherine Pancol
(fortsättningen på Krokodilernas gula ögon)
Fransk succéroman om de färgstarka systrarna Jo och Iris en roman full av skratt och gråt.Joséphine är i 40-årsåldern när hon plötsligt slår igenom och blir succéförfattare.Hon lämnar sin iskalla mamma och sin bortskämda syster och födelsestaden Courbevoi för att slå sig ner i en elegant våning i Paris. Det dröjer dock inte länge förrän Jo börjar sakna förorten. Hon är fri men inte lycklig. Som ensamstående mamma måste hon vaka över båda sina döttrar, den tonåriga Zoé och hennes ambitiösa storasyster Hortense, som gör karriär som modestylist i London. Joséphines förhållandet till sin egen syster Iris är allt annat än harmoniskt. Och hon väntar ständigt på den stora kärleken som aldrig tycks dyka upp. Så inträffar en rad våldsamma mord i de lugna och borgerliga kvarter där Jo bor och hon klara sig nätt och jämnt undan med livet i behåll. Som tur är finns Philippe där, hennes svåger som älskar och åtrår henne. Kanske kan han få henne att glömma ?Med lätt ironi och glittrande dialoger behandlar Katherine Pancols roman vardagen och dess många problem, känslomässiga kriser och hoppet om evig kärlek. Sköldpaddans långsamma vals är en fristående fortsättning på den internationella bästsäljaren Krokodilernas gula ögon.
Trots att jag inte helt föll för första delen som gillade jag vissa delar i den tillräckligt mycket för att köpa tvåan. Egentligen är det nog en bok jag skulle ha tyckt mycket mer om när jag var i 20-årsåldern eftersom jag inte alls var lika kritiskt då. I alla fall blev den köpt när den fanns framför mig för 39 kr.
Förutom det här köpte jag även en målarbok för vuxna till ordinarie pris och även några andra pocketböcker (fortsättningen på deckarserier).
Stoner är helt fantastisk. jag trängs inte kl sju i bokhandeln heller längre, men jag gillar att hålla böckerna i handen och vända och vrida och läsa
SvaraRaderaJa, det är något speciellt med känslan och lukten av böcker.
RaderaDet där med att få hålla i böckerna är jätteviktigt för mig. Och trots att jag ännu inte läser speciellt mycket på plattan så har jag faktiskt tänkt mig att köpa lite på e-boksrean också.
SvaraRaderaJag har köpt några få billiga e-böcker som jag trodde att jag verkligen ville läsa. Men endast en är läst hittills.
RaderaSå synd att den fysiska bokhandeln ska spelas ut så.. Boken Tyst tycker jag är väldigt bra, intressant och peppande :)
SvaraRaderaJa, tyvärr. Som tur vad handlar nog många äldre fortfarande i bokhandeln så de kanske klarar sig ett tag till.
RaderaJa det är helt sjukt stor skillnad i priset på böcker online motför i fysiska böcker. Sen är det ju så olika utbud.. e-böcker läser jag ibland i sängen när sonen sover i sin spjälsäng, då vill jag inte ha en lampa som stör han.
SvaraRaderaDet är smart när det går att läsa så!
Raderaförr gick man ju även på natt-bokrea första dagen.
SvaraRaderaJag var faktiskt aldrig på natt-bokrean och jag lär inte börja med det nu :-).
RaderaJag är inte heller direkt förtjust i folksamlingar, men bokrean får mig att bita ihop. Och precis som du säger, folk är artiga, glada och trevliga så det är inga större problem.
SvaraRaderaOm man nu måste in i en folksamling så är bokälskare de minst skrämmande :-)
RaderaStoner är jag lite nyfiken på :)
SvaraRaderaEgentligen är jag det också. Men sambon får ta den först.
RaderaÅh Stoner älskade jag, helt fantastisk bok! :)
SvaraRaderaKul att höra!
RaderaJag var som du förr i världen: hysteriskt förtjust, köade, bar tunga kassar. Nu tar jag det liiiite lugnare ... hyllutrymmet bromsar.
SvaraRaderaJo, det är ju det där med utrymmet också...
RaderaBokrean är så "nyupptäckt" för mig så jag kan inte säga något om att den var bättre förr :) Jag älskar den nu!
SvaraRaderaJa, vi får hoppas att den fortsätter nu år efter år.
RaderaJag hoppas också att bokrean kommer att leva kvar länge än.
SvaraRaderaVi får hålla tummarna.
RaderaBokrean är en tradition man inte vill vara utan så här års. Vi får hoppas den överlever. ;)
SvaraRaderaPrecis! Jag håller helt med.
RaderaDe senaste åren har jag också försökt hålla igen. Helt brukar jag inte lyckas, men jag köper mindre än förr.
SvaraRaderaJag lyckas för egen del men har ersatt min insparade del med böcker till min son istället.
RaderaTyst är väldigt bra :) Jag vill väldigt gärna läsa Linus Jonkmans bok och har spanat efter den på rean (XD) men har hittills inte haft någon större tur.
SvaraRaderaJag lyssnade på Linus Jonkmans bok först på Storytel men lånade den sen på biblioteket för att kunna läsa om vissa delar. Men jag har funderat på att köpa pocketupplagan.
RaderaMen där hittade du en del bra böcker.
SvaraRaderaJag hoppas det Marie :-).
RaderaJag tycker att bokrean är en fin tradition och hoppas innerligt att både den och de fysiska bokhandlarna har en framtid.
SvaraRaderaJag kan bara hålla med!
RaderaEn rejäl genomgång av fynden, Tyst tilltalar mig nog mest, älskar när folk hittar udda infallsvinklar.
SvaraRaderaJag får se vad jag tycker om den boken.
Radera