söndag 20 mars 2016

Gengångare av Jo Nesbø

Den nionde i serien och troligtvis den näst sista(?)

Handling: Harry Hole kommer tillbaka från Hongkong efter tre år. Han återvänder med ett enda ärende: att undersöka ett i praktiken uppklarat mord i narkotikamiljö eftersom han vägrar tro att polisen gripit rätt gärningsman. Han får snart träffa den misstänkte mördaren. Det är en pojke på arton år som han inte har sett på länge och knappt känner igen - Oleg, sonen till Harrys stora kärlek Rakel I Oslo har polisen samordnat en stor insats mot narkotikaförsäljningen på gatorna och lyckats minska heroinet kraftigt. Men i dess ställe har fiolin dykt upp, en drog som ger färre dödsfall men är desto mer beroendeframkallande. Det som från början såg ut som ett vanligt drogrelaterat mord växer till en omfattning som Harry inte kunnat förutse. Ett välorganiserat, våldsamt och väldigt farligt nätverk styr Oslo med järnhand. Ingen vill komma i deras väg och ingen vill avslöja något om dem eftersom det sker med livet som insats. Men alla spår pekar i en riktning - mot mycket högt uppsatta personer i staden.


Uppläsare: Jonas Malmsjö

Som alla Jo Nesbøs böcker om Harry Hole är även den här väldigt lång/tjock. Ljudboken är på nästan sjutton timmar och det tar sin tid att hitta dessa lyssningsstunder. Det är ytterst sällan jag kan lyssna på mitt jobb så i princip all lyssning sker på fritiden. Dessutom tar det mig bara en kvart att åka till eller från jobbet och då försöker jag passa på och lyssna på lite nyheter om tiden passar. Det blir dessutom nästan alltid någon extra omgång när man skulle kunna tro att det var klart.

Jag har dragit mig lite för den här boken eftersom själva handlingsbeskrivningen inte tilltalat mig. Det kändes som Harry Hole egentligen var klar efter att ha stuckit till Hongkong. Men det går ju inte att sluta när det bara är två böcker kvar. Och nu efteråt när det bara är en bok kvar (åtminstone som det ser ut för stunden) så vill jag verkligen veta vad som kommer att hända. Jag misstänker att den tionde boken kommer att avverkas innan det här året är slut.

Annars är det en hårdkokt historia. Det handlar mycket om knark och ligor. Och om Harrys roll i Rakels och Olegs liv. Ett antal gamla bekanta dyker upp och ett antal nya. Jag vill inte skriva för mycket. Handlingsbeskrivningen säger tillräckligt och det är lätt att skriva in spoilers vid reflektioner av den här typen av böcker. Den slutar i alla fall på ett sätt så att jag vill ta mig an nästa bok rätt snabbt.

2 kommentarer:

  1. Ja, du måste läsa nästa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har förstått det och det lär nog inte dröja jättelänge innan jag tar mig an den. :-)

      Radera