fredag 25 mars 2016

Systerland av Curtis Sittenfeld

En roman om syskonskap och en annalkande katastrof

Handling: Enäggstvillingarna Vi och Kate är födda med en gåva, eller en förbannelse: de är synska. Den excentriska Vi omfamnar sin förmåga, hon säger sig kommunicera med en skyddsängel och försörjer sig som medium. Kate däremot gör allt för att dölja sitt annorlundaskap; det skrämmer henne och hon går helhjärtat in för rollen som rekorderlig hustru och småbarnsförälder och byter till och med namn för att inte förknippas med sin bohemiska syster och hennes obskyra verksamhet. Men när Vi förutspår att deras hemstad St. Louis i Missouri inom ett par veckor kommer att drabbas av en förödande jordbävning rubbas Kates cirklar, eftersom hon djupt inombords vet att Vis förutsägelse stämmer. Hur ska hon kunna skydda sin familj och varna omvärlden för den annalkande katastrofen utan att avslöja sin skamliga hemlighet?


Det går ju inte att säga annat än att Curtis Sittenfelds böcker är väldigt välskrivna. Hela boken genomsyrar hur komplex det ibland kan vara att ha en tvillingsyster som å ena sidan står en otroligt nära och å andra sidan är väldigt olik en själv. Att de dessutom är synska gör det ännu mer komplext.

Här finns dessutom ett varsel om en jordbävning över dem som en skugga. Boken hoppar mellan nutid och dåtid på ett klassiskt sätt. Sakta lär vi känna tvillingarna och Kate i synnerhet. Det är hon som är bokens huvudperson. Det som drar ner betyget för mig är att det är för mycket vardagsliv med barn. Trots att jag varit i den sitsen för inte allt för många år sedan så är det inte intressant. Så det hade kunnat kortas ner en hel del utan att man förlorar känslan för hur Kates liv ser ut.

Jag har normalt sett svårt för böcker eller filmer där man bara går och väntar på något hemskt ska hända. Systerland bygger visserligen mycket på den väntan men det är inte så stort att det tar över hela boken utan den innehåller så mycket mer med familjeliv, syskonskap, uppväxt och relationer rent generellt.

Jag tycker Systerland hade något speciellt i sig men den var kanske inte riktigt så bra som jag hade hoppats på.

Betyg 4-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar