söndag 29 maj 2016

När jag var osynlig av Martin Pistorius

En mycket gripande och tänkvärd livshistoria!

Handling: I januari 1988 blev Martin Pistorius, då 12 år gammal, plötsligt sjuk. Han slutade äta, han sov hela tiden och drog sig undan all mänsklig kontakt. Läkarna förstod inte vad det var för fel, men inom loppet av ett och ett halvt år blev han förlamad, stum och okontaktbar. Martins föräldrar fick förklaringen att han drabbats av en okänd sjukdom som gradvis bröt ner hans kropp och att han antagligen bara hade några år kvar att leva.

Tio år senare tyckte en av Martins terapeuter att hon fick kontakt med honom på ett sätt som man inte tidigare lyckats med. Det visade sig att Martin varit fullt medveten trots att han inte kunnat ge omvärlden några signaler om detta. Han hade tillbringat nästan ett decennium inlåst i en icke fungerande kropp. Ingen hade trott att han förstod någonting av vad som hände honom, och behandlat honom därefter.

Under de följande åren lyckades Martin med hjälp av olika hjälpmedel bygga upp ett nytt liv. Trots att han fortfarande var totalförlamad lärde han sig kommunicera med omvärlden och blev en framstående specialist på datorteknologi. Idag har han funnit kärleken och gift sig.


Uppläsare: Mikael Edfelt

Det som Martin Pistorius varit med om är nog väldigt många människors mardröm. Att vakna upp och vara helt förlamad och sakta inse att ingen förstår att man faktiskt finns där. Att man hör, ser och känner men inte kan förmedla något.

Hans historia känns väldigt uppriktig. Han berättar om föräldrarnas kamp för honom men även om stunderna då familjen håller på att gå under i sin kamp. När ett barn kräver så otroligt mycket och syskonen blir lidande. Det måste vara fruktansvärt att inte orka finnas där för sina barn.

Han berättar också om sina upplevelser på vårdhemmen. Dels det som han var på dagtid medan föräldrarna jobbade och dels det som han fick komma till när de var iväg på resa. Han var helt utlämnad och råkade ut för både goda och hemska människor.

Det känns otroligt när de plötsligt förstår att han finns där inuti och den långa vägen till att verkligen kunna berätta vad han vill kunna säga. Han minns ju inget alfabet och kan knappt röra sig.

Den här boken väcker många tankar kring vården av våra handikappade och hur de bemöts. I synnerhet de som har svårt att kommunicera på olika sätt. Jag tänker också mycket på föräldraskap och vilken otroligt svår situation föräldern hamnar i när man plötsligt inte räcker till för sina barn. Hur man än gör blir det fel och hur lever man med den ständiga skulden?

Denna Martin Pistorius är inte släkt med idrottaren Oscar Pistorius.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar