söndag 26 februari 2017

Kommande böcker i mars 2017

Ny månad igen. Tiden springer verkligen iväg. Här är ett gäng böcker som jag kommer läsa de flesta av.


Den här boken verkar komma redan 28 februari. Men den får glida med här i mars-inlägget. Ytterligare en serie att ha lite koll på.

Angivaren av Jan-Erik Fjell 
HarperCollins Nordic

I Fredrikstad hittas stans rikaste man mördad och kriminalkommissarie Anton Brekke kallas in. Brekke är känd för att vara orädd och oförskämd, och han har dessutom en hemlig last: poker. Med hjälp av polisstudenten Magnus Torp och polisinspektör Simon Haugen börjar han nysta i fallet, som först verkar ha ekonomiska motiv. Men när han kastas in i New Yorks korrupta undre värld, rakt in i maffians högborg, inser han snart att helt andra krafter ligger bakom.

I Angivaren flätas två parallella historier skickligt samman till en tät och överraskande intrig. Detta är första boken om kriminalkommissarie Anton Brekke.








______________________________________________

En pusseldeckare är sällan fel. Jag kommer ge den här en chans misstänker jag.

En sax i hjärtat av Marie Bengts 
Albert Bonniers Förlag

Året är 1957. Sömmerskan Hannah Lönn har rest till Eneby i Småland för att ta hand om sin faster Lilly som stukat foten, men sommaridyllen skakas snart av ett mord. En av medlemmarna i byns syjunta hittas mördad med en sax i bröstet. En charmig pusseldeckare där den självständiga och färgstarka Hannah Lönn tillsammans med polisen jagar efter mördaren bland den lilla ortens hemmafruar, gårdsägare och konditoribiträden.












______________________________________________

Det här var inte alls väntat. Jag trodde serien var slut. Men självklart lär jag ta mig an den här.

Törst av Jo Nesbö 
Albert Bonniers Förlag

En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism - ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister?

Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen - att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.








______________________________________________

En lite annorlunda bok som kan vara intressant.

Gå, gick, gått av Jenny Erpenbeck 
Albert Bonnier Förlag

Richard är änkling och professor i antikens historia vid ett universitet i forna Östberlin. När han går i pension vet han inte vad han ska ta sig för. Dagarna har förlorat sin struktur och tiden bara går. Och vem ska föra hans kunskaper och ägodelar vidare?
Han söker kontakt med asylsökande flyktingar från Afrika som ockuperar ett torg i Berlin. Deras dagar är fyllda av väntan - och plötsligt inser Richard att han har ganska mycket gemensamt med dem.
Han lär känna den tystlåtne Rufu, låssmeden Rashid och Osarobo som vill lära sig spela piano. Han lär sig vilka språk de talar och vad huvudstäderna heter i deras länder. Han kör dem till deras språkkurs och lär sig lika mycket om sig själv som om dem.
Professorn och flyktingarna både förstår och inte förstår varandra. De har var sin berättelse. De är individer men samtidigt så allmängiltiga att man kan känna igen sig i dem.





______________________________________________

Jag har tyckt om hans tidigare böcker så jag lär läsa den här också trots att det är ett visst genrebyte.

Viskande skuggor av Jan-Philipp Sendker 
Bokförlaget Forum

Journalisten Paul Leibovitz lever ensam i sitt hus på en liten ö utanför Hongkong. Isoleringen är frivillig, han sörjer sin döde son och vill behålla sina minnen av honom så rena som möjligt. Under en pilgrimsvandring möter han en amerikanska, Elisabeth Owens, vars 30-årige son försvunnit - och i värsta fall mördats - under en affärsresa i Kina. Paul bestämmer sig för att hjälpa Elizabeth att lösa mysteriet. Han kontaktar Zhang, en vän inom säkerhetspolisen, och tillsammans börjar de följa spåren som leder dem allt längre in i Kinas undre värld, en värld som befolkas av människor som inte väjer för någonting.








______________________________________________

En ungdomsroman som verkar vara bra...

Tre saker du inte vet om mig av Julie Buxbaum
Lavender LIT

Jessie önskar att hon och hennes pappa inte hade behövt flytta till Los Angeles. Hon vantrivs i sin nya skola, där alla känns plastiga och ingen pratar med henne, inte ens hennes nya styvbror. Då börjar mejlen från Någon Ingen komma. NI påstår sig vilja hjälpa Jessie att navigera i den vildmark som är Wood Valley high school, men Jessie är till en början skeptisk. Är det bara någon som driver med henne? När hon till slut bestämmer sig för att våga chansa dröjer det inte länge förrän hon och Någon Ingen börjar komma varandra nära. Men vem är han, egentligen? 









______________________________________________

Jag är lite kinkig när det gäller humoristiska böcker. Men då och då testar jag trots allt. Miika Nousiainen har tidigare skrivit Hallonbåtsflyktingen.

Roten till det goda av Miika Nousiainen 
Brombergs

45-åriga Pekka Kirnuvaara minns inte mycket av sin far. Han gick ut för att handla en dag när Pekka var barn och kom aldrig tillbaka.

Flera år senare när Pekka sitter i en tandläkarstol för en rotfyllning inser han att tandläkaren är hans okände bror Esko. Esko har bestämt sig för att glömma deras far och för övrigt anser han att kärlek är en myt.

Under tandläkarbesöket lyckas Pekka övertala Esko om att följa med honom och söka efter deras pappa och deras rötter, som de nästan inte vet någonting om. Sökandet tar dem ut i världen där de båda bröderna får reda på häpnadsväckande fakta om sig själva och sin släkt. Som att de har en syster i Södertälje som är Sverigedemokrat och har barn med pappor från fyra olika länder, att Eskos mamma är en romsk kvinna från den lilla staden Lieska och att kärleken kanske inte är en myt ändå.




______________________________________________

Jag gillade den första boken och lär definitivt ta mig an den andra boken i serien!

Inland av Arne Dahl
Albert Bonniers förlag

När den forne detektiven Sam Berger slår upp ögonen har han ingen aning om var han befinner sig. Allt är vitt, en värld utan tecken. Men så står Molly Blom vid hans sida, och han inser att de två är på flykt undan en rättvisa som slutat vara rättvis.

I den hisnande uppföljaren till succén Utmarker får Sam och Molly ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Mördaren är sedan länge dömd och fängslad, men är han verkligen skyldig? Inland är en gastkramande resa in mot mörkrets iskalla hjärta, det är Arne Dahl i högform.









______________________________________________

Den här kanske kan vara något men jag är rädd för att den är lite för obehaglig för mig... Vi får se.

Den hemliga kvinnan av Anna Ekberg
Massolit förlag

Louise lever ett bra liv med sin man Joachim på Christiansø där hon har ett litet café. En dag mitt i sommarens högsäsong, dyker en främling upp och hävdar att Louise heter Helene, och är hans fru som försvann för tre år sedan.
Efter DNA-prover står det klart: Louise är Helene. Röntgenbilder visar att hon har blivit brutalt misshandlad med slag mot huvudet under flera år, något som kan leda till minnesförlust. Men det finns ingen tvekan om att hon är Helene Söderberg. Gift med Edmund, mor till två barn och arvtagare till ett företagsimperium.
Hon måste återvända till sitt gamla liv ett liv som hon inte minns. Hon måste säga adjö till mannen hon älskar. Hon måste försöka ta reda på vad som hände natten för tre år sedan när hon försvann.








______________________________________________

4 kommentarer:

  1. Den hemliga kvinnan måste jag har missat, den låter spännande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att datumet nyligen ändrats. Jag hade inte med den från början men när jag kollade igår så stod det mars på den. Jag tror att den egentligen passar dig bättre än mig :).

      Radera
  2. Den hemliga kvinnan var den bok jag fasta för :)

    SvaraRadera