måndag 8 januari 2018

Några av favoritfilmerna sedda under 2017

Sambon och jag har alltid kolla på en hel del film ihop även om det minskat lite med åren. Mycket beror det på att jag hellre läser en bok än ser en film som jag inte riktigt känner för. Vi hyr från Itunes eller ser de som kommer ut på Netflix eller Viaplay. Som ni nog kommer märka föredrar jag drama mest och gärna verklighetsbaserade filmer.

Här kommer ett antal som jag verkligen uppskattade och i den ordning vi såg dem (minst betyg 4):Maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark. Deras uppdrag: att desarmera de två miljoner minor som har grävts ner av den tyska krigsmakten längs den danska västkusten. Kommandot över gruppen av försvagade tonåringar förs av den hårdhudade danske sergeanten Carl Leopold Rasmussen. Likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat mot tyskarna efter att ha genomlidit fem skräckfyllda år under ockupationen. Rasmussen låter sin ilska flöda över pojkarna som hela dagarna riskerar sina liv på stranden. Först när en tragisk olycka inträffar börjar hans sätt att se på de unga soldaterna att förändras, men kanske är det redan för sent.

IMDb:s betyg: 7,8 (20 059 röster)
Metascore på IMDb: 75

Hemsk men riktigt bra!**************************************************


Rachel är i sorg efter sin skilsmässa. Varje dag spenderar hon sin dagliga pendeltågsresa fantiserandes om det tillsynes perfekta paret som bor i ett hus som hennes tåg passerar varje dag. En morgon ser hon någonting chockerande hända utanför tågfönstret som kommer att förändra allt.

IMDb:s betyg: 6,5 (123 879 röster)
Metascore på IMDb: 48

Jag läste aldrig boken och hade noll förväntningar. Det var kanske därför jag gillade filmen. 
**************************************************


På den australiska västkusten uppfostrar en fyrvaktare och hans fru ett barn som de hittat i en övergiven roddbåt.

IMDb:s betyg: 7,2 (35 475 röster)
Metascore på IMDb: 60

Inte heller den här boken läste jag. Och det är alltid trevligt att se Alicia Vikander. **************************************************Den 15 januari 2009 fick världen uppleva ”miraklet på Hudson” då kapten Chesley “Sully” Sullenberger landade ett nödställt flygplan på floden och räddade därmed livet på de 155 passagerarna. Men samtidigt som han hyllades av allmänheten och media så pågick det en undersökning kring fallet som kunde förstöra både hans rykte och karriär.

IMDb:s betyg: 7,5 (167 419 röster)
Metascore på IMDb: 74

Jag gillar ofta filmer som bygger på verkliga händelser och den här är ju verkligen dramatisk. 


**************************************************


En femårig indisk pojke går vilse på Calcuttas gator, tusentals kilometer hemifrån. Han överlever många utmaningar innan han blir adopterad av ett par i Australien. Tjugofem år senare åker han tillbaka för att hitta sin förlorade familj. Filmen bygger på en verklig händelse.

IMDb:s betyg: 8,1 (146 362 röster)
Metascore på IMDb: 69

Den här blir nog årets favoritfilm!!!
**************************************************
Livet för en vaktmästare från Boston förändras för alltid då han återvänder till sin hemstad för att ta hand om sin tonårige brorson.

IMDb:s betyg: 7,9 (172 803 röster)
Metascore på IMDb: 96

Väldigt bra men även väldigt tung.


**************************************************


Rebecca är en av världens främsta krigsfotografer. Hon måste klara en stor känslomässig storm när hennes man inte längre ställer upp för hennes farliga liv. Han och deras unga döttrar behöver Rebecca, som dock älskar både sin familj och sitt arbete...

IMDb:s betyg: 7,1 (6 181 röster)
Metascore på IMDb: 57

Tänkvärd och bra!

**************************************************


Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet som följer efteråt visar sig lika tufft. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko, med en vardag av förföljelse och hot om straffpåföljder. Under pseudonymen "Tom of Finland" finner han ett sätt för åtrå och längtan att komma till uttryck; i sin konst gestaltar han homoerotiska läderfantasier. Den blir en väg till frigörelse, för Touko och många med honom. Bygger på en verklig historia.

IMDb:s betyg: 7,1 (1 885 röster)
Metascore på IMDb: 56

Udda men bra film från grannlandet. Intressant!
**************************************************


Efter att ha acklimatiserat sig till ett nytt liv i London kallas Tarzan tillbaka till sitt forna hem i djungeln för att undersöka aktiviteterna i ett gruvläger.

IMDb:s betyg: 6,3 (132 882 röster)
Metascore på IMDb: 44

Ja, vad säger jag. Alexander Skarsgård... Sambon däremot sov gott bredvid mig. 

**************************************************


Simon är kung på den danska konstscenen - excentrisk, framgångsrik och förmögen med en vacker hustru och en ung älskarinna. Livet är gott ända fram till den dag hans okända son Casper dyker upp och stjäl all uppmärksamhet.

IMDb:s betyg: 6,5 (297 röster)
Metascore på IMDb: -

Udda och skön dansk film. 

**************************************************


Filmen utspelar sig i Sydafrika under apartheidperiodens slutskede där en advokat tar sig an uppdraget att försvara en fängelsevakt traumatiserad av avrättningarna han deltog i.

Bygger på en verklig händelse.

IMDb:s betyg: 6,7 (1 334 röster)
Metascore på IMDb: -

Hemsk men bra film. 
**************************************************


Jag missade att dokumentera de första 2,5 månaderna av 2017. Men här är de övriga som jag såg och som fick upp till 3,5 i betyg. 

100 steg från Bombay till Paris (3,5)
Equity (3,5)
Arrival (3,5) 
Nocturnal Animals (3,5) - ojämn film. Medelbetyget blir därför 3,5.
Sameblod (3)
Trumbo (3,5)
Jackie (3)
Känslan av ett slut (2,5)
En andra chans (3,5)
Personal shopper (3,5)
Du försvinner (3)
Superswede: En film om Ronne Peterson (3)

6 kommentarer:

 1. Sully tyckte jag jättemycket om och nu blir jag glad över att både Fyren mellan haven och Manchester by the sea finns i filmhyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser gärna om Sully någon gång faktiskt. De andra två är tyngre så de ser gärna sambon om istället. :)

   Radera
 2. Det finns så många filmer som man inte hunnit med att se. Filmen om Tarzan var mycket bättre än jag trott. Fyren mellan haven står i vår filmhylla. Inte kikat på den ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev också positivt överraskad av Tarzan. Jag hade verkligen noll förväntningar där.

   Radera
 3. Manchester by The Sea och Sully tyckte jag var väldigt bra. Lion har jag tänkt se framöver. Just nu blir det lite mer serier men det blir också film lite då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lion är så bra! Det är enklare med serier men det är något speciellt med en riktigt bra film.

   Radera