söndag 30 december 2018

Varför gråter inte Emma? av Magnus Wennerholm och Emma Jangestig

Om ett helt obegripligt fall!

Handling: Äntligen hade tillvaron ordnat sig för Arbogatjejen Emma. Hon som alltid fallit för fel killar och tidigt blev ensamstående mamma med två barn. Nu hade hon mött en trygg man och de planerade för ett liv tillsammans. Men en kväll stod någon ur det förflutna i dörren och tragedin var ett faktum. Emma blev svårt misshandlad. Hennes barn Max och Saga hade aldrig någon chans.

När Emma vaknade upp befann hon sig i en märklig polisutredning där hon hölls isolerad utan att veta vad som hade hänt henne ? eller barnen. Hon som varit en vanlig småstadsflicka blev sedan rikskänd när hon valde att träda fram och berätta om sina upplevelser. Emmas starka utstrålning möttes av djup beundran men också misstro. Hur kan hon se så glad ut? Man tycktes vilja att Emma skulle gråta och hata. Med sin sorg ifrågasatt tog sig Emma igenom två rättegångar och pekade ut sina barns mördare. Hon omvandlade tyskans hat till kärlek och framtidstro. Men bakom fasaden pågick varje sekund en kamp för att orka ta sig tillbaka till livet.Varför gråter inte Emma? är en provocerande men uppriktig skildring som bryter mot den gängse bilden av hur man ska bete sig i sorgens stund. En berättelse om en helt vanlig svensk familj som i krisen visar prov på en ovanlig sammanhållning och kompromisslös kärlek.


Den här boken handlar om en helt obegriplig händelse och om hur två oskyldiga barn blir mördade och deras mamma blev svårt skadad. Egentligen har jag både läst och sett en hel del om fallet men det var ändå intressant att lyssna på historien sett från Emma och hennes familjs håll. Sambon har också också lyssnat på den nyligen och då är det trevligt att kunna prata om vissa böcker.

Precis som handlingstexten säger så är det nyttigt att se hur olika uttryck sorg kan ta sig eftersom vi alla är olika. Jag tycker också att det är spännande att se hur polisen arbetade och vad man lät familjen se och förstå. Vilken oerhört svår situation. Dessutom blandas Sven Å Christianson in i fallet och där Tingsrätten litar mycket på hans ord medan Emma tycker att det han säger känns helt fel.

 Boken är väldigt lättlyssnad med Callin Öhrvall Delmar som uppläsare och där Emma själv gör lite inhopp och läser från några egna texter.

Betyg 3+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar