måndag 24 juni 2019

Kommande böcker i juli 2019

Jag hittade bara tre böcker som lockade mig i juli. Men jag klagar inte. Det är bara att kolla i bokhyllan hemma på alla olästa böcker.

Först ut är en italiensk deckare som också är den som lockar mest!

Blommor över helvetet av Ilaria Tuti
Bazar Förlag

I en liten by omgiven av uråldrig skog och de majestätiska italienska alperna hittas en man naken med ögonen utrivna. Det är det första i en serie av kusliga mord.

Kriminalkommissarie och profilerare Teresa Battaglia ombeds leda mordutredningen. Battaglia är dryga 60 år och hårdhudad efter många års kamp för respekt och rang i den mansdominerade italienska poliskåren. Hon inser snart att en grupp åttaåriga barn verkar stå i centrum för mördarens intresse och när mystiska symboler börjar dyka upp kring deras hem dröjer det inte länge förrän ett av dem försvinner. När Teresa intensifierar utredningen börjar lager på lager av hemligheter, som länge dolts i skogen, komma fram i all sin ohygglighet.

Men Teresa kämpar samtidigt mot en annan fiende - sitt eget intellekt. Hennes främsta vapen har alltid varit den knivskarpa hjärnan, men hälsan har hon sedan länge negligerat och illavarslande symptom börjar dyka upp. Till råga på allt har hon blivit tilldelad en ny assistent, inspektör Massimo Marini, vars lojalitet hon tvivlar på.

Allt medan Teresa börjar komma sanningen på spåren tvingas hon inse att jakten på mördaren också blivit en annan kamp mot klockan och den fasansfulla insikten att hennes kropp kan komma att svika henne innan fallet är löst.

Ilaria Tuti bor i Friuli, i nordöstra Italien. Blommor över helvetet är hennes deckardebut och den första i en planerad trilogi om kommissarie Teresa Battaglia. Romanen blev utsedd till Årets bästa debut i Italien 2018 och redan innan utgivningen hade den sålts till 12 länder.



Den här romanen har något som lockar mig.

Hemma hos andra av Gabriella Ahlström
Bokförlaget Polaris

Amanda blir ensam kvar i den stora gamla trävillan vid havet när hennes pojkvän, journalisten David, åker iväg på ett utlandsuppdrag. Hon försöker känna sig hemma men huset är impregnerat av minnen och upplevelser som hon inte är en del av. I ensamheten slits hon mellan en egen bakgrund som hon skäms över och den outtalade drömmen om att ta plats i Davids uppburna och beundrade familj. Men när det oförutsedda händer ställs allt på ända. Det åtrådda är inte längre lika attraktivt. Det otänkbara inte längre helt omöjligt.

Mot en fond av samtidens stora dramer krig, migration och flykt är Hemma hos andra en berättelse om kärlek, klass och det som definierar oss som människor, vare sig vi vill det eller inte.








Och sist ut kommer denna bok av författaren till Eat, Pray, Love (Lyckan, Kärleken och meningen med livet).

Kvinnornas stad av Elizabeth Gilberg
Norstedts

Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York. Vivians talanger med nål och tråd ansågs otillräckliga av internatskolan, men som sömmerska på Teater Lily, hennes okonventionella faster Pegs charmiga men ökända teater på Manhattan, duger de alldeles utmärkt. Vivian hyllas av alla showgirls för att hon kan omvandla tygtrasor till kreationer värdiga gudinnor.

I det som under kriget blir en märklig kvinnostad försöker Vivian vara fri och göra det hon vill. Och när legendariska skådespelerskan Edna Watson kommer för att spela i Teater Lilys mest ambitiösa show någonsin, hänförs Vivian av magin som uppstår i denna gnistrande stjärnas kölvatten. Men läxor måste läras, och bittra misstag måste göras. Vivian inser att hon behöver lära sig att leva flera liv för att få det hon vill ha.

Kvinnornas stad är en berättelse om kvinnor som har levt som de verkligen är, i otakt med ett århundrade som inte riktigt kunde hålla jämna steg med dem.

4 kommentarer:

  1. Den där Blommor över helvetet har jag lyckats missa. Den låter intressant. Vi har inte hittat en enda samma bok, men mitt inlägg kommer inte förrän senare i veckan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande! Jag såg flera som jag misstänker att du kommer att ha med. :)

      Radera
  2. Hemma hos andra skulle jag också kunna tänka mig att läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns något där som lockar. Men jag väntar nog lite och ser hur den tas emot.

      Radera