torsdag 13 februari 2020

Hanns och Rudolf av Thomas Harding

En tysk judes jakt på kommendanten i Auschwitz!

Handling: För första gången berättas hela historien bakom gripandet av en av Nazi-Tysklands värsta förbrytare. Hanns Alexander är en tysk jude som flydde med sin familj till London på 1930-talet. Rudolf Höss är bondsonen som blev kommendant i Auschwitz, med ansvar för morden på mer än en miljon män, kvinnor och barn. I maj 1945 är kriget slut. Höss är på flykt undan rättvisan över en kontinent i ruiner. Och Hanns Alexander är den som ska fånga honom.

Det här är en bok som fått ligga och vänta rätt länge på att bli läst. Det enda skälet är nog att texten i pocketboken kändes liten och därför inte helt läsvänlig. Men när jag väl var igång med boken gjorde det inget.

Boken börjar med Hanns Alexanders begravning där ett barnbarn till hans syster får höra att hans mormors bror inte bara varit en vanligt banktjänsteman utan även varit med och fångat några tyska nazister. Men eftersom den äldre generationen inte ville prata om andra världskriget så var det få som kände till det här. Men den här boken kom till efter det.

Vi som läsare får därefter lära känna Hanns och Rudolf som båda föds i Tyskland och vi får kunskap om deras väldigt olika uppväxter. Rudolf Höss är dessutom äldre och hinner vara med under första världskriget också. I boken får vi som läsare även se ett antal bilder på dem.

Historien är väldigt spännande och jag läser den snabbt. Den blir lite av en spänningsroman trots att man vet slutet - att tyskarna förlorade och att Rudolf Höss blir tillfångatagen. Boken ger en speciell inblick i deras liv men är ändå lättläst. Den väcker också mycket tankar på hur en uppväxt och även deltagande i krig påverkar personers mentalitet.

Det här var definitivt en läsvärd, spännande och intressant bok och den får en fyra i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar