söndag 23 februari 2020

Kommande i mars 2020

Den här månaden blev det ett inlägg om de kommande böckerna. Det var rätt många fler intressanta än de som kom ut i februari. Men jag begränsade mig till tolv böcker även om jag egentligen lätt kunnat ta med ett gäng till.

Den här boken är en måstebok helt enkelt. Det är också den nionde boken i serien!

Hur ljuset tar sig in av Louise Penny
Modernista
Utgivningsdatum: 2020-03-05

Julen närmar sig och i Québec innebär det en tid av bländande snöfall, glimrande belysning och sammankomster med vänner framför värmande brasor. Men för kriminalkommissarie Gamache faller en skugga över den vanligtvis festliga perioden. De flesta av hans bästa poliser har lämnat mordroteln, och fientliga krafter har börjat samlas mot honom.
Så när Gamache får ett meddelande från Myrna Landers om att en gammal vän inte anlänt som väntat till småstaden Three Pines välkomnar han möjligheten att komma bort från stan. Gamache blir förbryllad av Myrnas motvilja att avslöja namnet på sin vän och upptäcker snart att den saknade kvinnan en gång varit en av, inte bara Nordamerikas, utan världens mest kända personer och som nu är i princip bortglömd.
Under utredningens gång dras Gamache allt djupare in i Three Pines värld. I allt högre grad utreder han inte längre bara Myrnas väns försvinnande, utan söker också en trygg plats för sig själv och de kollegor som ännu är honom trogna. Finns det lugn att finna ens i Three Pines? Och till vilket pris?




Jag har inte börjat läsa den här serien än och nu kommer den tredje boken!

Dimma av Ragnar Jónasson
Modernista
Utgivningsdatum: 2020-03-05

1987. En isolerad bondgård på östra Island. Snöstormen borde ha hållit alla främmande människor borta, men det har den inte gjort. Paret som bor på bondgården borde inte heller ha släppt in den oväntade gästen. Men det gjorde de. En oväntad gäst. En lögnare. En mördare.
Alla kommer inte att överleva natten. Och det kommer att bli ett fall som ska hemsöka kommissarie Hulda Hermannsdóttir för alltid.














I mars är det dags för Vi Läsers litteraturbåt och då kommer Vigdis Hjorth vara en av föreläsarna och sambon och jag kommer åka än en gång. Vigdis Hjorth är sen tidigare känd för boken Arv och miljö.

Lärarinnans sång av Vigdis Hjorth
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsdatum: 2020-03-06

Lotte Bøk är en medelålders kvinna som är tillfreds med sitt liv. Hon trivs med sitt arbete på Konsthögskolan i Oslo och har ofta fått höra att hon är levande och engagerad i sin lärargärning. Det är konstens oerhörda förmåga att få oss att se världen på nya sätt, att ta ställning och agera annorlunda, som Lotte Bøk vill förmedla till sina studenter.

När sistaårsstudenten Tage Bast ber Lotte att medverka i hans konstprojekt tackar hon ja. Han vill undersöka förhållandet mellan liv och undervisning genom att filma några lärare, både i och utanför undervisningssituationen.

När Lotte tvingas in i rollen som den som blir betraktad uppstår snart en ny, främmande blick på hennes liv men vems blick är det? Mötena med Tage förändrar henne, och genom honom ser hon sig själv utifrån och börjar tycka att hon framstår som uppblåst och deklamatorisk. Vad är det hon har försökt säga i alla år? Vem har hon blivit? Och vad betyder hennes så kallade engagemang?

Lärarinnans sång är ett psykologiskt drama om en kvinna som tvingas till självrannsakan. Hjorth avtäcker med stor precision vad som händer när slöjan dras av och en människa står inför sig själv, utan mask och kanske för första gången utan språk.



Här kommer Ann Cleeves med en helt ny serie som jag gärna hoppar på.

Albatross av Ann Cleeves
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsdatum: 2020-03-10

Poliskommissarie Matthew Venn står utanför kyrkan i det lilla samhället Barnstaple i norra Devon och betraktar sin fars begravning på avstånd. Samma dag som Matthew vände ryggen åt den strikta frikyrkliga församling han växt upp i, förlorade han också kontakten med sin familj.

Nu är han tillbaka i sina barndomstrakter, inte bara för att sörja sin far, utan för att ta sig an sitt första stora fall i polisregionen Two rivers. En man har hittats mördad på stranden nära Matthews nya hem: han har blivit knivhuggen, och han har en albatross tatuerad i nacken. Matthew lägger all sin kraft på att hitta gärningsmannen, och det blir en jakt som tar honom och hans team tillbaka till människorna från förr, och de livsfarliga hemligheter de döljer.







Här kommer andra delen om Enzo Macleod. Jag har dessutom inte läst den första boken än.

Döden i Gaillac av Peter May
Modernista
Utgivningsdatum: 2020-03-12

Gaillac i sydvästra Frankrike. Gil Petty, USA:s mest uppburne vinskribent, hittas upphängd på en vingård, klädd i den ceremoniella dräkt som används inom brödraskapet Den gudomliga flaskans orden och med kroppen marinerad i rött vin. För rättsmedicinaren Enzo Macleod ligger nyckeln till mysteriet i att lyckas avkoda Pettys legendomsusade recensioner som kunde lyfta en vingårds rykte till skyarna, eller fullkomligt krossa det. Enzo upptäcker snart att det bakom den franska vinodlingens fridfulla fasad lurar en miljö full av rivalitet och att någon tycks beredd att stoppa honom, även om det kräver ännu ett mord.










Under förra året lyssnade jag på Hem till Scupper Island av samma författare och eftersom jag gillade den är det stor chans att jag gillar även denna.

På andra sidan Hudson river av Kristan Higgins
Printz
Utgivningsdatum: 2020-03-15

Att släppa taget om sitt ex har inte varit lätt för klänningsdesignern Jenny Tate. Speciellt inte eftersom hans nya fru vill bli Jennys bästa vän. I längtan efter en nystart bestämmer sig Jenny för att lämna Manhattans skyskrapor för den mysiga lilla staden hon växte upp i. Väl på andra sidan Hudson River öppnar hon en egen bröllopsbutik och lyckas samtidigt intressera sig för Leo, den charmiga grannen som är lika attraktiv som han är irriterande.

I samma stad bor Jennys syster Rachel med sin familj. Enligt Jenny har Rachel alltid haft den perfekta familjen, men när Rachel får reda på något om sin make imploderar idyllen fullständigt.










Här kommer första delen i en ny norsk serie om Blix & Ramm.

Nollpunkt av Thomas Enger, Jørn Lier Horst
Wahlström & Widstrand
Utgivningsdatum: 2020-03-18

Nollpunkt är den första roman Jørn Lier Horst och Thomas Engers skrivit tillsammans och är den första delen i en spänningsserie som kombinerar det bästa av båda författarskap.

Oslo 2018. Den före detta långdistansdrottningen Sonja Nordstrøm dyker aldrig upp på lanseringen av sin kontroversiella självbiografi, Evig Etta. Samma dag söker kändisbloggaren Emma Ramm upp Nordstrøms hem, men dörren står olåst och där inne syns tecken på kamp. På teven sitter en nummerlapp fasttejpad, med Nummer 1.

Polisutredaren Alexander Blix avlossade skottet som dödade pappan till en 5-årig flicka under ett gisslandrama 19 år tidigare, från vilket han fortfarande bär emotionella ärr. Blix tilldelas rollen att leda undersökningen kring Nordstrøms mystiska försvinnande. Snart dyker spår efter henne upp som till plats och tidpunkt tycks vara del av en noga uträknad plan.

Omständigheterna tvingar Emma och Blix att samarbeta. De är på olika sätt fast beslutna om att avslöja och stoppa en skoningslös mördare. En mördare som söker uppmärksamhet och vars lek precis verkar ha börjat.



Jag lyssnade på den första delen förra året och har sett fram emot en fortsättning på serien!

Väg 9 av Tina Frennstedt
Bokförlaget Forum
Utgivningsdatum: 2020-03-18

Den andra fristående delen i Cold Case, den prisbelönta deckarserien inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen. En kontroversiell konstnärinna hittas död vid Stenshuvud fyr på långfredagsmorgon. I anslutning till liket upptäcker man en märklig lera som visar sig vara identisk med den som fanns på brottsplatsen utanför Ystad där den unge pianisten Max Lund mördades för 15 år sedan. När kriminalinspektör Tess Hjalmarsson, även kallad supersnuten, tillsammans med kollegan Marie Erling tittar närmare på fallen hittar hon inga uppenbara kopplingar mellan offren men nyheten startar en kedja av dramatiska händelser på Österlen. Samtidigt börjar en tvåbarnsmamma misstänka att hennes man inte är den hon trodde att han var.










Flera av mina kollegor kommer från Indien och därför kan böcker därifrån vara lite extra intressanta.

Längs den lila linjen av Deepa Anappara
Bokförlaget Polaris
Utgivningsdatum: 2020-03-23

Jai tittar på alldeles för många polisserier och tycker att han är smartare än vännerna Pari (fast hon har bäst betyg i klassen) och Faiz (även om han har ett riktigt jobb). När en skolkamrat försvinner bestämmer sig Jai för att dra nytta av sina nya kunskaper och lösa fallet. Pari och Faiz blir hans assistenter, och tillsammans ger de sig ut på jakt genom livliga basarer och trånga marknadsgränder som luktar kardemumma och stekhet olja. I bakgrunden skymtar storstadens glittrande ljus och lyxiga höghus. Även om Jais mamma jobbar i ett av dem känns det som en helt annan värld.

Men det som börjar som en oskyldig lek slår snart över i något långt allvarligare när fler barn från grannskapet försvinner. Jai, Pari och Faiz blir tillsammans tvungna att konfrontera vettskrämda föräldrar, likgiltiga poliser och rykten om barnätande djinner. När tragedin kryper allt närmare förändras deras liv för alltid. Längs den lila linjen, en berättelse baserad på verkliga händelser, är en oförglömlig roman om fantasi och mod, utsatthet och kamratskap, och en brännande skildring av Indien av idag.



Jag har läst eller lyssnat på de tidigare böckerna men då bara med Anna Lihammer som författare. Jag har tyckt att de varit väldigt intressanta ur ett historiskt perspektiv.

Catalana av Ted Hesselbom och Anna Lihammer
Historiska Media
Utgivningsdatum: 2020-03-23

Våren 1937 skakar en explosion centrala Stockholm. I förstörelsen hittas kroppen av en ung kvinna. Samtidigt i ett bombsargat Barcelona väntar en konstnär på livstecken från sin dotter. Genom Europa flyr en man till synes jagad av alla. När polissyster Maria Gustavsson och kommissarie Carl Hell söker sanningen dras de in i ett maktspel som leder dem till världsutställningen i Paris.

Den prisbelönta Carl Hell-serien fortsätter nu med förtätad spänning i atmosfärrik historisk miljö. Författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom skriver den fjärde fristående boken om Carl Hell och Maria Gustavsson, som denna gång nystar upp en laddad mordhistoria i Europas mörka 30-tal.








Den här känns definitivt intressant även om jag inte läst PS från Paris men däremot varit sugen på den.

Någon som du av Marc Levy
Sekwa Förlag
Utgivningsdatum: 2020-03-24

Välkommen till Fifth Avenue nummer 12, ett New York-hus med ett brokigt gäng boende och en av stadens sista handstyrda hissar. I Någon som du möter vi husets invånare och deras livsöden i en charmig romantisk komedi om grannar, kärlek och hemligheter.

En dag börjar Sanji jobba som hissoperatör i huset för att hjälpa en släkting att slå ett världsrekord i vertikalt resande. Vad ingen vet är att den trevlige unge mannen i uniform egentligen är en framgångsrik affärsman som har kommit till New York från Mumbai för att träffa investerare.

På översta våningen bor Chloe, en ung skådespelerska som arbetar med att läsa in ljudböcker och är hemlighetsfull om sitt förflutna. Kan en tjej som hon falla för en kille som han? När Sanji och Chloes vägar äntligen korsas startar en händelsekedja som ingenting kan stoppa, och livet på Fifth Avenue nummer 12 blir sig aldrig likt igen.




Det här är tredje delen i Haugesundserien där jag ännu bara läst den första (Maestro)

Död mans tango av Geir Tangen
Bokförlaget Forum
Utgivningsdatum: 2020-03-25

Tredje delen i deckarserien om journalisten Viljar Ravn Gudmundsson och kommissarie Lotte Skeisvoll är en bladvändare om mord, hämnd och ensamhet. Lugna Haugesund väcks ur sin sensommardvala av en rad bestialiska mord. Någon har velat se dessa människor lida, människor som en gång i tiden delade ungdomen med varandra. I jakten på sanningen känner Lotte att mördaren kommer henne närmare. Under utredningens gång tyngs hon och Viljar också av den mörka hemlighet de delar. Det hela utvecklar sig till deras livs mardröm.









2 kommentarer:

  1. Ja, det var väldigt många fler intressant i mars. Kanske inte så många måste-böcker, men definitivt böcker jag är nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det var en bra definition - måste-böcker. Men ja, vissa av dem är verkligen sådana. Typ fyra i den här listan och efter att ha läst mer i vissa serier där jag ligger efter gissar jag att siffran ökar.

      Radera