fredag 26 juni 2020

Helgfrågan v. 26 - Höstutgivningen
Igår missade jag helt att det var torsdag och dags för helgfrågan - även om jag inte är med så ofta.

Den här veckan frågar Mia:

Har du något boktips från höstens utgivning?

Oj, det här fick mig att snabbt ögna igenom lite nyheter under hösten. Det finns mycket intressant som jag kommer ta med i mina inlägg om nyheter om Kommande böcker kommande månad.

Men här kommer fem böcker i lite olika genres.

September

När Moas farmor går bort ärver hon plötsligt en lägenhet. Den är sliten, lite för murrig, fylld med gamla möbler och dessutom på helt fel sida om stan. I alla fall enligt hennes sambo Ruben. Att sälja lägenheten blir planen.

Ju mer tid Moa tillbringar i lägenheten, desto mer tycker hon om den. Snart börjar hon inse hur olika hon och Ruben är, och hur mycket hon anpassar sig efter honom. Sakta börjar hon bygga upp ett eget, hemligt, liv. Det liv hon egentligen vill leva, utan krav från någon.

Samtidigt börjar det dyka upp brev och ledtrådar som målar upp en annan bild av farmodern än den Moa alltid har haft. Och snart inser hon att hon inte är den enda som har hemligheter.
En mor som inte är en mor. En dotter som inte är en dotter.

Ändå har Lykke och Fatima bara varandra. Lykke är en ganska bitsk gymnasielärare i Nässjö, Fatima ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av adoptivföräldrarna. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima. När hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmatis strand fick hon namnet Meera. Det bär hon som en hemlighet, ända till den dag då hon som 18-åring sätter sig på ett tåg, fast besluten att aldrig komma tillbaka.

Men Lykke blir kvar i Nässjö och försöker fortsätta sitt liv, trots mycket grubblande. Var det fel av henne att gripa in och ta hand om Fatima? Blev hon en misslyckad mamma, eftersom hon helt enkelt inte var mamma? Vart tog flickan vägen? Varför hör hon aldrig av sig?
När den nittioåriga Peggy Smith hittas död i sitt hem ser polisinspektör Harbinder Kaur till en början inga skäl till misstankar. Peggys hemhjälp, Natalka, redogör för vad som tycks ha varit en naturlig död.
Men det ska snart förändras. Det visar sig att Peggy ljugit om sina hjärtproblem och att hon varit övertygad om att någon förföljde henne. Att hon sedan länge, i hemlighet, agerat »mordkonsult« åt ett antal kända kriminalförfattare, och därför visste mer om mord än vad som är sunt.
När Natalka städar ur Peggys lägenhet blir hon hotad till livet av en maskerad, beväpnad inkräktare. Och Harbinder Kaur börjar tänka att det kanske inte existerar något sådant som ett dödsfall fritt från misstankar, trots allt...

Dessutom kommer troligtvis nästa bok om Ruth ut under hösten men den har inte fått en framsida än.Oktober

London - epicentrum för en global pandemi - är under total lockdown. Våld och civil olydnad frodas. Undantagstillstånd råder. Ingen går säker från det dödliga viruset som redan skördat tusentals offer, och sjukvården är överbelamrad.
På en byggplats för ett temporärt sjukhus hittar några arbetare en väska innehållande skelettdelar av ett mördat barn. En hänsynslös mördare rör sig genom staden. Hans enda mission är nu att till varje pris förhindra att skelettdelarna identifieras.
Kriminalinspektör Jack McNeil, som räknar ner timmarna under sin sista dag på London-polisen, skickas dit för att utreda fallet. Hans karriär är i spillror, hans äktenskap är över och medlemmar i hans egen familj är smittade av viruset. Mörka krafter spårar varenda steg han tar, och mördaren är redo att döda igen för att undanhålla sanningen.
Vad ska stoppa honom först - viruset eller mördaren?
Och slutligen den efterlängtade sjätte boken i serien om de sju systrarna.

På ytan verkar Electra D'Aplièse ha allt: hon är vacker, rik och berömd. Men adoptivfaderns plötsliga död har rubbat hennes redan sköra sinnestillstånd och hon dövar smärtan med alkohol och droger. Så får hon ett brev från en främmande kvinna som hävdar att hon är hennes mormor. Sökandet efter hennes egen familjehistoria leder Electra till Afrika.

1939 anländer Cecily Huntley-Morgantill Kenya efter att ha fått sitt hjärta krossat i New York. Här möter hon Bill Forsythe, en ungkarl och boskapsfarmare med nära förbindelser med den stolta massajstammen. Men ödet gör att deras vägar skiljs åt.
Bonusfråga: Ska du följa bokmässan digitalt?

Oj, den har jag inte funderat på. Jag ska kolla in när det närmar sig vad det kommer att bli. Men eftersom jag redan nu sitter väldigt mycket i möten online vid min dator hemma så tror jag att jag är rätt mättad på det och dessutom inte kommer ha ro att sitta med familjen och dess bestyr runt om. 

Min dröm är att få uppleva bokmässan på plats någon gång.

10 kommentarer:

 1. May och Rileys böcker är ett måste hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! Rileys bok brukar jag köpa direkt när den kommer.

   Radera
 2. tack för tips för intressanta böcker.

  SvaraRadera
 3. Solsystern ser jag verkligen fram emot!

  SvaraRadera
 4. Lockdown lät ju spännande! Tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den verkar definitivt spännande!

   Radera
 5. En ny bok av Majgull Axelsson, det hade jag helt missat! Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hennes böcker brukar vara speciella!

   Radera