söndag 24 januari 2021

Hjärtlinjer av Brit Bennett

En roman om vilken identitet man har och tar!

Handling: Som tonåringar rymmer tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes till New Orleans. Där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo.

Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.

Det här är den första boken som jag läser av författaren och jag tror att det är den första boken som ges ut på svenska. En av hennes tidigare böcker - The Mothers blev rejält hyllad och en bästsäljare. Tydligen har HBO köpt rättigheterna till Hjärtlinjer och tanken är att det ska bli en tv-serie av den.  

Desiree och Stella växer upp på ett ställe där många är av afroamerikanskt ursprung men där huden ljusnat allt mer med generationerna. Deras pappa dör när de är små och de växer upp under knappa förhållanden och får tidigt sluta skolan. Men tanken på att städa hos rika resten av sitt liv får dem att i slutet av 60-talet rymma iväg till New Orleans. Ett beslut som på sikt skiljer dem åt.

Av en slump träffas deras döttrar under 80-talets Los Angeles där de båda har formats av sina mödrars beslut till hur de valt att leva sitt liv. Mötet blir allt annat än enkelt.

Brit Bennett tar verkligen upp i den här boken hur komplext det är med vår hudfärg. Och genom att ha ett tvillingpar som går två helt olika vägar i livet blir det ännu mer uppenbart. Även om det är bättre nu så visar t.ex. BLM att det är lång väg kvar. Boken rymmer även andra identitetsproblem även om de inte får ta lika stor plats som huvudstoryn. Det här är en bok som passar jättebra att ha i en bokcirkel och att diskutera runt. Den väcker många tankar om rasism och fördomar. Men sen måste jag erkänna att jag som en "vanlig" vit svensk läser om en värld som jag inte alls kan mycket om i just den kontexten. Mycket för att den utspelar sig i ett dåtida USA. 

Jag är ändå väldigt glad att jag läste boken som väckte många tankar och frågor. Med andra ord en perfekt bokcirkelbok.

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar