lördag 24 juli 2021

Regnvakt av Tatiana De Rosnay

Om en familj och dess hemligheter under ett översvämmat Paris!

Handling: Hyllade fotografen Linden Malegarde bor i USA men är hemma i Paris för att fira sin pappas sjuttioårsdag. Det är flera år sedan hela familjen var samlad och nu tassar de runt på helspänn. Den tystlåtne patriarken Paul är världsberömd arborist och har som vanligt bara ögon för sina träd. Relationen till både Linden och dottern Tilia är ansträngd, men Pauls amerikanska fru Lauren gör allt för att firandet ska bli lyckat. Ingenting ska få förstöra deras återförening, inte ens det aldrig sinande regn som vräker ner över staden.

Seines vatten stiger och översvämningen slukar staden bit för bit, men den överhängande naturkatastrofen är inte det enda som ligger som ett mörkt moln över familjen. När de blir instängda på hotellet bubblar gammalt groll upp till ytan och ställer allt på sin spets.

Jag har läst två böcker av Tatiana De Rosnay tidigare där jag älskade Bumerang och tyckte Huset du älskade var bra. Sarahs nyckel har jag bara sett på film men tyckte verkligen om den. Så jag hoppades att jag skulle gilla den här lika mycket som Bumerang. Men riktigt så högt nådde den inte.

Boken har mycket som jag gillar. En fotograf som huvudperson och en komplex familjehistoria att dyka ner i. Men det tar lång tid för mig att komma in i boken ordentligt. De flesta konversationer går snabbt över i berättande form istället för att fortsätta dialogen. Jag hade istället velat höra vad som faktiskt sas och inte summan av det. Eller så hoppar vi tillbaka i tid och får vara med om det som berättas istället fast mer som i tankar. Så trots att jag läste den under semestern går det för mig lite halvtrögt. Först när det är drygt hundra sidor kvar av ca tre hundra tar boken ordentlig fart för mig och det händer en hel del. 

Huvudpersonen är Linden som är en berömd fotograf. Hans mamma har fixat så att föräldrarna, Linden och hans syster ska fira pappan i Paris utan övriga familjemedlemmar. De ska bara vara de fyra i ursprungsfamiljen och vare sig deras partners eller systerns dotter är bjuden. Men Seines översvämningar och och sjukdom gör att återseendet inte blir som de tänkt. Istället tvingas de alla både agera och stanna upp och ta hand om det som är viktigt. Parallellt när jag läser boken är det dessutom stora översvämningar i Tyskland och Belgien bland annat vilket visas i varje nyhetsinslag. Så handlingen låg obehagligt nära verkligheten även om det hos oss inte syntes något regn.

Om boken hade varit som sista tredjedelen hade den varit en stark fyra. Men nu får den istället betyget 3+ av 5.

3 kommentarer:

 1. Jag har läst två tre böcker av henne. Tyckte också myckett om Bumerang och Colombes granne, Sarahs nyckel har jag också sett men inte läst. Författaren är lite ojämn, påbörjade en bok som jag inte alls fastnade för och inte läste ut, minns inte namnet nu. Den här har jag i min ljudbokshylla, omdömet är inte så bra på tjänsten heller, få se om jag testar boken eller inte…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Colombes granne har jag inte läst eftersom jag blir lite rädd när den beskrivs som psykologisk spänning som inte är min grej. Men jag håller med om att hon är ojämn. Dock väldigt bra när hon är som bäst.

   Radera
  2. Håller med om att hon är väldigt bra när hon är som bäst. Colombes granne ja, den kanske du inte ska läsa, om psykologisk spänning inte är din grej. Men den är väldigt bra….

   Radera