måndag 5 juli 2021

Vargasommar av Hans Rosenfeldt

Ingen mysdeckare direkt!

Handling: En död varg. En våldsam knarkuppgörelse. En kvinnlig lönnmördare av sällan skådat slag. På bara några dagar vänds tillvaron upp och ner för Haparandapolisen Hannah Wester. När det visar sig att en varg som hittats död i skogen har rester av en människa i magen förstår Hannah att det här inte blir en sommar som alla andra.

Den döde som vargen ätit av kan snart kopplas till en blodig knarkuppgörelse i Finland. Men hur hamnade han i skogen utanför Haparanda? Och vart har knarket och pengarna tagit vägen?

Hannah och hennes kolleger börjar vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Men tiden är knapp, det finns andra som är på jakt efter bytet. Som ryska Katja. När hon dyker upp drabbas staden av flera oväntade och brutala händelser. På några dagar vänds tillvaron upp och ner i Haparanda - inte minst för Hannah och flera av de inblandade som måste konfrontera saker i det förflutna de försökt förtränga eller lämna.
 

Med en kvinnlig huvudperson som är polis och en ort i Norrland så trodde jag att det här var en mysdeckare. Men jag hade verkligen fel! Och med tanke på att författaren är Hans Rosenfeldt så borde jag väl ha anat det.

Vi får delvis följa polisen Hannah Wester som har väldigt tydliga klimakteriebesvär. Just den biten känns lite överdriven att det ska visas så tydligt av någon anledning. Ingen kvinna i min närhet har visat det så tydlig (eller i litteraturen). Hon är gift sen länge men hennes man Thomas har börjat dra sig undan. Frågan är om det är för att de tappat bort varandra när barnen flyttat eller om det är något mer?

Parallellt med Hanna så får vi följa rätt många olika personer där majoriteten rör sig i lagens gråzon. Eller helt i den mörka som den ryska Katja står för till stor del. Vi får även följa staden Haparanda vilket jag verkligen gillar. Det är lite annorlunda och positivt.

Det här är ingen deckare som gör att man blir sugen på att bosätta sig i Haparanda. Det handlar inte om hur vacker staden är (om den nu är det?) eller hur trevliga invånarna är. Den handlar om knark, pengar och väldigt mycket om hur svårt det är att göra rätt när det tidigare gått så fel. 

Det här är den första boken i en serie som ska komma. När jag läst den här har det ännu inte kommit någon ny bok i serien för de som verkligen vill fortsätta att se hur det går. För min del vet jag inte. Boken är lite väl brutal för mig även om Hans Rosenfeldt verkligen kan skriva bra om spänningsmoment. 

Betyget blir 3+ just för att den var lite för brutal för mig.

2 kommentarer:

  1. Köpte denna på bokrean i år och blev väl egentligen lite förvånad över att den redan var med där. Du vet ju hur lång tid det kan ta innan jag läser köpta böcker, så jag kanske läser det här inlägget om fem år 😬😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var tidigt. Haha, det blir spännande att se. Det låter som ingen av oss har planer på att sluta blogga i alla fall :).

      Radera