onsdag 21 juli 2021

Tokyo blues av Pia Hintze

Lättläst bok i en annorlunda miljö!

Handling: Psykologen Lola Fridh är en framgångsrik rådgivare som tyvärr har svårt att följa sina egna goda råd. Hon vill inte riktigt gå med på att tillvaron är under stark förändring. Barnen är på väg att flyga ur boet. Svetten porlar lite väl ymnigt. Sömnen är inte vad den borde vara. En dag är Lola oroväckande nära att gå in i den omtalade Väggen. Samtidigt får hennes man överraskande ett jobb i Tokyo. Motvilligt följer Lola med. Under ett år på andra sidan jorden omprövar hon gradvis hur livet kan levas. Inte minst genom mötena med den gåtfulle Akira Kimura, med rötter i Häggvik.

Jag tycker att det är spännande med andra kulturer och här får vi lära känna delar av Japans kultur med svenska ögon vilket jag uppskattar. 

Lola Fridh är en kvinna som är väldigt nära den berömda väggen när hennes man behöver jobba i Japan i ett år. Hon mer eller mindre tvingas följa med eftersom hon tvingas till att pausa sitt vanliga jobb. Och krocken blir rejäl. Runt sig har hon andra svenskar som både hjälper och gör livet svårare för henne. 

För mig var behållningen att läsa om Japan och olika saker där. Pia Hintze som bott i Japan beskriver landet väldigt levande och jag njuter av upplevelserna Lola är med om när hon ser sig om. Lola själv är jag rätt kluven till eftersom vi är så väldigt olika. Sen var det ju inte lättare att lära känna hennes bästa jag medan hon både kämpade mot sin stress, förvirringen då hon byter världsdel samt lider av klimakteriet.

Sen tror jag att mina förväntningar på boken förstördes lite av baksidestexten där Akira Kimura nämns. Det kändes som att det skulle bli något mycket större än vad jag upplevde att det blev. Han var definitivt en trevlig person i sammanhanget men blev inte för mig särskilt gåtfull. 

Totalt sett var boken en trevligt upplevelse och i synnerhet om man är intresserad av Japan och kulturkrockar. 

Betyg 3+.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar