fredag 27 januari 2023

Flickan vid bron av Arnaldur Indridason

Andra boken om Konrad!

Handling: Konrad blir mot sin vilja indragen i gamla ouppklarade mordfall då ett äldre par kontaktar honom. Parets barnbarn Danni har hamnat snett och är drogberoende och har nu försvunnit, men paret vill ändå att Konrad visar största möjliga diskretion eftersom Dannis mormor innehaft höga poster inom isländskt politiskt liv.

Samtidigt gör Konrad efterforskningar kring sin far som mördades under mystiska omständigheter. Konrad kommer i kontakt med dottern till faderns kumpan som visar sig vara ett medium. Eyglo, som hon heter, hemsöks av syner av en liten flicka som drunknat och nu kallar på henne. Konrad börjar intressera sig för dessa båda flickors livsöden och det är under jakten på Danni som Konrad får klart för sig att det finns beröringspunkter mellan henne och den lilla flickans drunkningsdöd i Reykjaviks stadsdamm många decennier tidigare. När Konrad får besök av sin syster Beta, som han aldrig växt upp med, och börjar minnas turerna kring föräldrarnas skilsmässa stiger temperaturen ytterligare i dessa tre parallella utredningar.

Uppläsare: Duncan Green

Den här är väldigt lik Arnaldur Indridasons andra böcker. Den är långsamt berättad och mycket av en pusseldeckare. Konrad blir indragen i försvinnandet av en ung kvinna. Parallellt så undersöker han sin pappas död vilket är rätt obegripligt för mig med tanke på hur hemsk pappan har verkat vara. Men det gör också att han umgås med Eyglo vars far också umgicks med Konrads far till och från. 

I vissa lägen känns Konrad rätt naiv samtidigt som han en gång varit polis. Eller så är det jag som läst för många deckare och därför tolkar information som bara en läsare gör. Sen finns det andra delar som jag tycker känns betydligt mer äkta och verklighetstroget. 

Som helhet är det en skön serie att lyssna på (eller läsa) i synnerhet om man gillar den lite mer lugna stilen. 

Betyg -4. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar