söndag 29 januari 2023

Kommande böcker i februari 2023

Februari är ingen månad som brukar ha så mycket intressanta nyheter. Inför vissa februari har jag inte ens gjort ett inlägg. Nu var det åtminstone en måste-bok (Doggerland-serien) och ytterligare en deckare från en serie som jag påbörjat och tror på. Därefter ett gäng till som kan vara möjliga att jag tar och läser eller lyssnar på någon gång.

Först ut är en roman som bryter av lite mot de övriga som är deckare eller feelgood.

Ensamma strider av Miriam Toews

Rámus Förlag

Utgivningsdatum: 2023-02-01

Antal sidor: 215

Swiw är en nioårig flicka som bor i Toronto med sin envisa mormor och gravida mamma. När Swiw stängs av från skolan ger mormor henne i uppdrag att skriva ett brev till sin frånvarande pappa. Ett brev som blir till en makalös berättelse om de tre generationernas liv tillsammans, om viljan att få leva ett gott liv och striderna och priset det kräver. Om att stå emot män som byggherrar, präster och regissörer som försöker styra deras liv.

Mormor gillar när historier är snabba och krångliga och roliga, samma sak med livet, och tillsammans med Swiw rusar hon nu fram genom slutet av sitt liv och skriver ner sina råd till Swiws ofödda småsyskon: Du är så liten och du måste lära dig att kämpa.


Därefter kommer en feelgood av en författare som skrivit En oönskad julklapp som jag tyckte mycket om.

Ta ner solen av Sara Molin

Norstedts

Utgivningsdatum: 2023-02-01

Antal sidor: 364

Ella bor med sin farmor i ett radhus i Sollentuna. I hela sitt liv har hon brottats med konsekvenserna av en mycket ovanlig diagnos: hon tål inte solljus.

I heltäckande kläder och solhatt måste hon ta sig an världen då minsta gnutta solljus kan få det att bränna i huden. Människors blickar och viskande hade gjort dubbelt så ont om det inte var för hennes farmors ständiga omsorg, och omtanken från hennes vänner: Sebastian, Viktor och Mitra, som funnits där för henne i vått och torrt. Men efter en incident på deras studentdag lämnas Ella sängliggande med svåra smärtor och vännerna glider allt längre ifrån varandra.

När Ella till hösten påbörjar sin meteorologutbildning, ett sätt för henne att kunna få kontroll över sin tillvaro, tvingas hon för första gången stå på egna ben. Men när hemligheter från förr uppdagas flera år senare, inser hon att den omtanke hon så länge uppskattat hos sina vänner kanske inte har varit enbart av godo. Och vad var det egentligen som hände den där studentdagen?


Här kommer sjätte delen i serien om Adam Fawley. Jag har tyvärr bara läst den första än så länge.

Mörkare än döden av Cara Hunter

Louise Bäckelin Förlag

Utgivningsdatum: 2023-02-03

Antal sidor: 407

Oxfordpolisen får larm om att en kropp har hittats på en enslig gård i utkanten av staden och kriminalkommissarie Adam Fawley beger sig till mordplatsen. Vad som först verkar vara ett inbrott som gått snett visar sig snart vara något mycket värre.

Polisen finner kopplingar till en högprofilerad utredning från flera år tillbaka där en familj slets isär av mordet på ett barn och ett påstått rättegångsfel.

När pressen får reda på kopplingen blir de som galna och plötsligt är Fawley och hans team under hårdare granskning än någonsin förr. Och när man gräver i det förflutna hittar man sannolikt några skelett.


Här kommer en bok där författarens förra bok fick en del uppmärksamhet. Jag har tyvärr inte läst den.

Lycka till av Malin Stehn

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2023-02-03

Antal sidor: 410

Emily har planerat sitt bröllop minutiöst, det finns egentligen bara tre detaljer som inte går att kontrollera: vädret, mamma Annika och storebror Erik.

Vädret blir strålande men under den påkostade bröllopsfesten blir stämningen bland gästerna efterhand alltmer spänd. Åtta år gamla sanningar tvingas upp till ytan och plötsligt är det som om inga sår någonsin läkte. Strax efter midnatt görs en fasansfull upptäckt längst ner i den mörka slottsparken. 

 I augusti läste jag Bara på besök av samma författare som jag tyckte var mysig. Nu kommer en ny bok av henne.

Alla hjärtans dag av Beth O'Leary

Printz

Utgivningsdatum: 2023-02-08

Antal sidor: 345

Siobhan är den energiska livscoachen som har alldeles för många bollar i luften. Miranda är den tuffa arboristen som är van att bli behandlad som "en av grabbarna" på jobbet. Jane är den blyga volontären på den lokala secondhandbutiken.

Dessa tre främlingar har inte mycket gemensamt, men de har alla fått nobben av samma man. Och på alla hjärtans dag, dessutom!

Men det här är inte vilken man som helst, och snart har de alla förlåtit honom för det som skedde den kvällen. Men vad var det egentligen som hände? Kommer de att nysta fram sanningen innan de får sina hjärtan krossade?


Här kommer sjätte delen i serien om Doggerland. Det är med andra ord verkligen dags för mig att ta tag i del fem.

Nödvändigt ont av Maria Adolfsson

Wahlström & Widstrand

Utgivningsdatum: 2023-02-14

Antal sidor: 351

Julen närmar sig när den excentriske konstnären Raymond Osse försvinner hemifrån i vredesmod. Karen Eiken Friis får i uppdrag att hålla kontakt med de anhöriga i avvaktan på att en formell efterlysning kan göras. Uppdraget visar sig påfrestande i flera avseenden, och långsamt börjar hon misstänka att försvinnandet inte varit frivilligt. 

Samtidigt får Karens syster Helena ett brev som både förbryllar och förskräcker. 

 


Det här finska förlaget som verkar heta Förlaget eller Förlaget M ger ut böcker på svenska i Finland och Sverige. Nu känns det som den här boken är i obehagligaste laget för min del men eftersom den utspelar sig i Finland tog jag ändå med den. Det är också den första delen i serien Brottsplats Österbotten.

Den som offrar sig av Gustavson & Ventus

Förlaget M

Utgivningsdatum: 2023-02-20

Antal sidor: 250

En kvinna har blivit stenad till döds i den österbottniska byn Solf. Ett brev som hittas på platsen får kriminalkommissarie Marcus Tapper och hans kolleger att inse att detta är någonting utöver det vanliga.

Ett mönster börjar uppenbara sig när ytterligare en person hittas mördad under liknande omständigheter. Enkla sanningar har hamnat i fel händer och polisteamet jagar en dogmatisk mördare. Marcus egen tillvaro vänds dessutom på ända när hans tonårsdotter Anni spårlöst försvinner samtidigt som hans gamla synder väcks till liv.

Förtvivlat kämpar Marcus för att balansera karriär med familjeliv. Den här gången önskar han att han hade valt familjen framför utredningen. 


Sist ut kommer en feelgood som lämplig motvikt till den obehagliga boken ovan. Det är också den första delen i en serie - Grännasviten.

Croissanter och kuriosa av Camilla Thelander Eng

Printz

Utgivningsdatum: 2023-02-22

Antal sidor: 311

När Hannas äktenskap sätts på paus, och maken tar med sonen till andra sidan jorden, står hon ensam kvar i Stockholm. En lång vinter väntar, och Hanna inser att hon behöver förändring, samt att slicka såren efter flera års kamp mot utbrändhet.

Hon packar sina väskor och kör ner till vackra Gränna i Småland, där hennes älskade moster bor. Vid Vätterns strand hittar hon ett lugn hon länge saknat och kreativiteten väcks till liv. En dag när hon hjälper sin moster att rensa ur ett dödsbo tänds idén om att starta en liten antikbod med tillhörande kafé.

Dödsboet väcker också en nyfikenhet på mannen som bodde i huset före mostern. Han sägs ha levt ett tillbakadraget liv i ensamhet, men varifrån kom intresset för antika franska möbler? Om vem är kvinnan som skrivit breven som Hanna hittar i en låda på vinden?

2 kommentarer:

  1. Den enda jag minns att jag såg (förutom de tre jag har med) är den där Beth O'Leary-boken, men jag kände lite att den inte riktigt lät som en bok för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick för mig att några dök upp rätt sent. Jag hann kolla lite mitt i månaden men tror jag såg fler nu när jag kollade i helgen.

      Radera