tisdag 25 december 2012

Allt att vinna av Robin Pilcher

En bra bok när man är mitt i julstressen.

Handling: Vad händer när man tvingas omvärdera allt som är viktigt här i livet? 

Dan och hans hustru Jackie har en bekymmerslös tillvaro i en av Londons trevligare förorter, men livet förändras drastiskt när Dan förlorar jobbet och på kort tid försämras stämningen mellan paret. Under tiden som arbetslös börjar han omvärdera sitt liv - var karriären verkligen värd det pris han fått betala?

Inspirerad av en tidningsartikel beger sig Dan ihop med tonårssonen till Skottland för att titta på en affärsverksamhet. Instinktivt känner han att detta är tillfället han väntat på. För om han tänkt rätt har de allt att vinna på att ta chansen?

När lästiden är begränsad och tröttheten stor när man väl kommer i säng är det skönt med en enklare och mysig bok.

Jag måste erkänna att jag inte blev särskilt imponerad av Dan till en början och hans ovilja att ta ett nytt jobb och hjälpa till med familjeförsörjningen. Det väcker också lite tankar kring jämställdhet om rollerna hade varit omvända. Dan och hans hustru Jackie har stora kommunikationsproblem och båda är skyldiga till det.

Den här typen av böcker är ofta skrivna av kvinnor och huvudpersonen är ofta en kvinna. Kvinnan blir ofta rejält sviken av en mannen som är ett stort svin... Men här är huvudpersonen man, kvinnan är kall och jobbar hårt och är inte särskilt närvarande i familjelivet... Det blir inte riktigt lika enkelt när man är en kvinnlig läsare och ser det ur kvinnans perspektiv - också. Eller så väljer jag att läsa in betydligt mer än det som står.

Oavsett så är den lättläst, mysig men väcker ändå en hel del känslor och funderingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar