fredag 5 april 2019

Allt jag fått lära mig av Tara Westover

En otroligt annorlunda uppväxtskildring!

Handling: Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy eller Martin Luther King.


En kollega rekommenderade den här boken till mig fast då fanns den bara på engelska - Educated. När jag kollade upp den såg jag att den var på gång att komma ut även på svenska och jag avvaktade.


Allt jag fått lära mig är en helt otrolig bok. Den handlar om Tara Westovers uppväxt och att hon aldrig gick i skolan som barn. Till slut lyckas hon klara något prov tack vare studier på egen hand trots att hon tvingades arbeta hårt och kan börja en utbildning. Till en början ville jag komma till biten där hon faktiskt börjar lära sig saker. Men i slutändan är det den första halvan av boken som är den bästa, den om hennes familj och hennes uppväxt. Med det menar jag inte att andra halvan är bra, för det är den. Men bilderna jag målar upp hör mer hemma i den första delen.

På vissa sätt påminner den om Glasslottet av Jeanette Walls, som också är en väldigt speciell uppväxtskildring och bra skriven. För båda kvinnorna utbildar sig och kan reflektera över sin barndom på ett välskrivet sätt.

I den här boken blir det väldigt tydligt hur en person formas av hur den växer upp. Att så mycket känns naturligt eftersom personen inte vet något annat men för en annan kan det verka så väldigt galet. Jag tänker också på hur vissa personer är starka och kan bryta sig ur trots att framtiden är så totalt okänd. Att känslan att vara kvar bara är så fel.

Det här är en bok jag verkligen kan rekommendera! Just för att den dels är välskriven men också för att uppväxten i sig är så speciell och på många sätt dysfunktionell.

Betyg 4+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar