söndag 18 oktober 2020

Mitt hemliga liv av Jenny Fagerlund

En både mysig och tänkvärd bok!

Handling: Hur väl känner vi våra närmaste?

När Moas farmor går bort visar det sig att Moa har fått ärva hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm. Inte nog med det, ansvaret för farmoderns kungspudel Iris har också landat på hennes axlar.

Lägenheten är sliten och fylld med gamla möbler och den sörjande hunden vill inte äta. Moas första tanke är att sälja lägenheten och ge Iris ett nytt hem. Men det som börjar som ett bekymmer blir snart hennes hemliga tillflykt. Sakta går det upp för Moa att det liv hon lever med pojkvännen Ruben egentligen går ut på att anpassa sig efter honom. I lägenheten börjar hon bygga upp ett eget liv, det liv hon egentligen vill leva, långt från andras krav.

Samtidigt dyker det upp brev och ledtrådar som visar en helt annan bild av farmodern än den Moa känt till. Snart inser hon att hon inte är den enda med hemligheter.

Uppläsare: Viktoria Flodström

Det här är en feelgood som passar mig - en som både har en del svärta men också tänkvärda saker i sig. 

Moa lever med sambon Ruben. För stunden har hon ett jobb hon egentligen inte är utbildad till men försöker mer landa för att sen ta nya tag. Men så dör hennes älskade farmor och förutsättningarna ändras. Trots att hennes pappa fortfarande lever ärver Moa farmoderns lägenhet. Ruben ligger på Moa om att sälja lägenheten så fort det går och så kan de köpa en stor nyproducerad lägenhet istället. Men när Moa väl börjar gå igenom farmoderns saker blir det inte så enkelt som hon tänkt sig. 

En sak som jag uppskattar är att Ruben faktiskt inte är ett riktigt svin. Sen kanske han inte är den mest bästa och mest lyhörda killen heller... Boken handlar istället om att Moa behöver ta tag i saker som hon valt att inte bearbeta och även stå för vem hon själv är. Och runt henne finns det flera olika personer som stöttar och som själva lever med sina problem. 

Vi får även ta del av farmoderns historia och som är en del av vår andra världskrigshistoria. En del som inte är helt smickrande. Men den ger ett lite större djup till historien. 

Om man har minsta intresse för inredning och då gärna med inslag av lite äldre möbler är den här boken perfekt. Även om man gillar feelgood som har lite svärta men ändå rätt bra realism i sig. Och gillar man dessutom hundar lär den passa ännu bättre.

För mig blir betyget 4 i kategorin feelgood. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar