onsdag 28 juli 2021

Kommande i augusti 2021

Augusti har många härliga nyheter som jag ser fram emot att läsa eller lyssna på! 

Först ut är en finsk författare.

Rose är borta av Katja Kettu

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2021-08-02

Ettu inser att Rose är förvunnen från deras hem i Minnesota. Hos polisen får han än en gång veta att det är fyrtio år sedan hans hustru försvann. När parets dotter återvänder är pappan svårt sjuk men har börjat minnas. Bit för bit fogar hon ihop bitarna till berättelsen om Rose och Ettu men också till sin egen historia med rötter hos finska immigranter och amerikansk ursprungsbefolkning.






Nästa bok är en feelgood av en författare som skrivit Dagboken jag aldrig skrev och som jag är lite nyfiken på.

Katthotellet vid kusten av Jessika Devert

Printz

Utgivningsdatum: 2021-08-03

När Jonna blir vräkt från sin drömlägenhet och dessutom inser att hennes förlupne före detta pojkvän lurat henne på pengar rasar världen ihop. Utan jobb eller någonstans att bo tar hon sina fyra älskade katter och åker till sin farfar i Bohuslän, som hon inte träffat på trettio år. Hon får flytta in i hans gästhus på Räkholmen och de börjar lite trevande lära känna varandra och sin gemensamma släkthistoria.

Ett steg i taget lär Jonna känna den lokala frisören, den snygge snickaren och de som bott på ön i hela sitt liv ? ett speciellt och lite svåråtkomligt folk. Att träffa någon ny kärlek är hon inte intresserad av, men när det visar sig att byns rikemansson älskar att dansa lika mycket som hon ? då vaknar något till liv i hennes hjärta. Kanske finns det chans till lite allt möjligt på Räkholmen?



Något i den här lockar mig. Kanske är det ordet Wham?

Kvinnor som vi av Dolly Alderton

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-08-12

Nina George Dean är en framgångsrik matskribent i London. Hennes mellannamn fick hon för att Wham! låg etta på topplistan den dagen hon föddes för 32 år sedan. Att passera trettio har inte direkt inneburit den okomplicerade befrielse Nina hade fått beskriven för sig. När hon träffar den charmerande Max via en dejtingapp verkar äntligen hennes lycka ha vänt. Men från att ha förklarat henne sin eviga kärlek på det mest romantiska sätt, går han plötsligt inte att få tag på. Det är inte bara Maxs profil i appen som har försvunnit, utan den verkliga Max verkar som uppslukad av jorden.

Samtidigt planerar Ninas ex-pojkvän sitt bröllop och hennes bästa vän väntar sitt andra barn. När Ninas älskade pappa glider allt längre in demensens dimma drömmer hon sig desperat tillbaka till ungdomstidens sorglösa vänskaper och relationer. Men livet är inte längre vad det en gång var.


Här är första delen i en ny deckarserie som gör mig nyfiken.

Mördarens son av Joy Ellis

Lind & Co

Utgivningsdatum: 2021-08-12

En kvinna blir brutalt knivhuggen till döds i sitt exklusiva men avlägset belägna hem i Lincolnshire Fens myrmarker.

Kort efter upptäckten av den knivmördade kvinnan dyker en märklig man vid namn Daniel Kinder upp på den lokala polisstationen i Lincolnshire Fens och erkänner mordet. Men kriminalkommissarie Rowan Jackman och inspektör Marie Evans är skeptiska, de har svårt att tro att den lite udda unge mannen är skyldig. Daniel minns inget från de första fem åren av sitt liv, han är adopterad och besatt av att ta reda på vem hans biologiska mor egentligen var. Hans erkännande går inte att verifiera, och polisen blir tvungen att släppa honom.

Inom loppet av några dagar följer flera mord i området - och Daniel Kinder är spårlöst försvunnen. Vem är han egentligen och finns det några kopplingar mellan mordet i den fina villan och det brutala mordet på ett landbrukarpar som skedde i trakten för mer än tjugo år sedan? 

Mördarens son är den första boken i serien med kriminalarna Rowan Jackman och Marie Evans som huvudpersoner.


Jag har ännu inte läst något den här författare så det börjar verkligen bli dags.

Sanningen kommer om natten av Mhairi McFarlane

HarperCollins Nordic

Utgivningsdatum: 2021-08-12

Två bästa vänner. En förlorad chans. En kväll som förändrar allt.

Eve, Justin, Susie och Ed har varit vänner sedan de var arton. Nu är de i trettioårsåldern och står varandra fortfarande lika nära - torsdag-kvällarnas pubquiz är fortfarande lika heligt och Eve är fortfarande hemligt förälskad i Ed.

Kanske borde hon ha gått vidare vid det här laget, men hon kan inte sluta tänka på det som kunde ha varit om det blivit de två. Och hon vet att Ed också undrar det ibland. En kväll förändras deras liv för alltid. Eve inser att hon inte känner sina vänner så väl som hon trodde - och att hon inte är den enda som har hemligheter.

Sanningen kommer om natten är en ny feelgoodroman av hyllade författaren Mhairi McFarlane - en underbar berättelse om kärlek, vänskap och hemligheter.



Jag har sett filmen Svinalängorna men inte läst Bomullsängeln och har kommer fortsättningen på Bomullsängeln.

Londonflickan av Susanna Alakoski

Natur & Kultur Allmänlitteratur

Utgivningsdatum: 2021-08-13

Det är femtiotal. Greta har lämnat mamma Hilda och bomullsfabriken i Vasa för ett bättre liv i Stockholm. Hon delar rum med sin bästa vän Aili och arbetar som barnflicka och sjukvårdsbiträde innan drömmarna tar henne ännu längre bort: till London.
Hon får jobb hos familjen Conley, umgås med barnflickorna från Schweiz, lär sig engelska och träffar Elizabeth Taylor och Frank Sinatra. Bomullsfabriken och textilindustrin tycks långt borta.
Hemma i Vasa är Hilda kvar, fortfarande en bomullsängel i en industri allt mer pressad av automatisering och konkurrens från både Sverige och fjärran länder. Gretas bror Jonni är kvar på Algots i Borås och förälskar sig i Maija på kursen Ny i Sverige. Föga anar Greta hur framtiden ska gestalta sig och vilka konsekvenser att en gång lämna sin hembygd ska få.

Med Londonflickan fortsätter Susanna Alakoski den svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan under nittonhundratalet, som inleddes med den kritikerrosade Bomullsängeln. Det är en berättelse om arbete, kärlek och vänskap där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.   




Här är första delen i en finsk deckarserie som jag gärna testar på.

När kungen dör av Elina Backman

Bokfabriken

Utgivningsdatum: 2021-08-16

Saana har fått sparken från sitt jobb som skandaljournalist, samtidigt har arbetet gjort henne utbränd. Att vila upp sig hos sin moster på lantstället i Hartola känns helt rätt. Men vetskapen om att en tonårsflicka mördats i bygden för 30 år sedan kommer i vägen för Saanas plan. Hon börjar gräva i fallet, men möter motstånd. Ingen i den lugna idyllen tycks uppskatta att gamla sår väcks till liv.

I Helsingfors utreder kriminalkommissarien Jan ett besynnerligt mord. En kropp brännmärkt med symboler har hittats. Snart hittas en kropp till med liknande ärr och det ser ut som att den finska huvudstaden drabbats av en seriemördare. Saana och Jan träffas på en blinddate. De börjar berätta om sina undersökningar och det visar sig att det kan finnas kopplingar mellan morden.



Den här lite kortare boken (250 sidor) verkar utspela sig runt 1984 och tjejerna verkar vara samma ålder som jag var då.

Vi vänder vågorna av Vendela Vida

Sekwa Förlag

Utgivningsdatum: 2021-08-17

Trettonåriga Eulabee och hennes bästa vän, Maria Fabiola, äger gatorna i området Sea Cliff i San Francisco. De vet allt om husen och invånarna, stranden och tidvattenvågorna. Flickorna står på randen mellan att vara barn och vuxna, och plötsligt ser de världen - och ses av den - på ett helt nytt sätt.

Varje dag är ett äventyr, tills den dag när Maria Fabiola mystiskt försvinner. En händelse som skakar det tysta samhället och hotar att avslöja outtalade sanningar.

Vi vänder vågorna är en berättelse om vänskap, svek och ett mystiskt försvinnande. Vendela Vida beskriver livet och vardagen med humor och träffsäkerhet.


Här kommer fjärde boken i serien Forsete - som jag ännu inte börjat läsa.

Debutanten av Christina Erikson

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2021-08-17

Författaren Sandra Thulin har tagit sitt liv. Hon lämnar en förkrossad make och två små barn efter sig. När Sandras pappa kontaktar kommissarie Elias Svensson och ber honom undersöka självmordet öppnas fallet på nytt. Elias och Cornelia Lind börjar gräva i Sandras bakgrund och konstaterar snabbt att den fasad familjen Thulin visade upp dolde en sårigare verklighet. Men poliserna får inte bara information om Sandra och hennes familj, komprometterande uppgifter om Sandras pappa ställer utredningen på ända.

Var Sandras död ett tragiskt självmord? Och vem berättar egentligen sanningen?

 



Även om boken verkar vara väldigt sorglig så känns det ändå som att den kan vara så mycket mer.

100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin

Bazar Förlag

Utgivningsdatum: 2021-08-18

Engelsk underhållning när den är som allra bäst - en smart, rolig och sorglig roman om livets stora frågor.

Livet är kort. Ingen vet det bättre än 17-åriga Lenni som bor på en terminalvårdsavdelning på Glasgows sjukhus. När hon går med i en konstterapigrupp träffar hon Margot, en rebellisk åttiotreåring från avdelningen bredvid.

I väntan på det oundvikliga bestämmer de sig för ett gemensamt projekt: tillsammans ska de måla etthundra tavlor, en för varje år som de levt. Genom att gestalta och dela med sig av sina livsberättelser kommer de allt närmare varandra och Lenni inser vilken gåva livet kan vara även när det håller på att tas ifrån oss.


Här kommer den 21:a boken i serien om kommissarie Brunetti.

Odjur av Donna Leon

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2021-08-18

En svårlöst mordgåta leder kommissarie Brunetti bort från välkända Venedig, till dunkla och farliga omgivningar. En illa åtgången kropp hittas flytande i en av Venedigs kanaler. Allt tyder på att mannen mördats men ingen vet vem han är. Ansiktet är vanställt, id-handlingar saknas och ingen i trakten har rapporterats försvunnen. Trots det har Brunetti en vag känsla av att mannen är bekant. Obduktionen visar att mordoffret led av en ovanlig sjukdom och utredningen för polisen till ett slakthus på fastlandet. Brunetti finner sig i en ljusskygg värld präglad av utpressning och korruption, och den är allt annat än ofarlig att beträda.

 



Jag har läst flera böcker som jag gillat av Jenny Fagerlund och läser (eller lyssnar) gärna på den här.

Början på något nytt av Jenny Fagerlund

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-08-19

Johanna har precis flyttat med sin familj till Båstad. Här ska hon få tid att förverkliga sig själv, och skriva den stora romanen hon alltid har drömt om. Men flytten blir inte alls som hon har tänkt sig. Snarare börjar hon fundera på om allt inte är ett enda stort misstag.

Medan vännerna skaffar barn och stadgar sig satsar Alex på en karriär som influencer och trivs bra med det. Efter ett uppslitande otrohetsdrama flyr hon till familjens sommarstuga.

Väl där inser hon hur ensam hon egentligen är. Trots att hon har trehundratusen följare på Instagram har hon ändå ingen att vända sig till när livet faller samman.

Efter fyrtio år som flygvärdinna har Mona motvilligt gått i pension. Det som borde vara en fantastiskt härlig tid är helt tvärtom. Honvet inte vad hon ska göra med all tid som hon plötsligt fått över. Vem är hon nu? Och hur ska hon hantera sorgen hon bär på när hon inte längre har ett jobb att gå till?

Av en slump möts de tre kvinnorna och ställer upp i en tävling tillsammans. Det som från början kunde ha slutat vid ett flyktigt möte blir istället början på något nytt.



Jag har även läst flera av Birgitta Bergin som jag gillat och jag ser fram emot den här!

Det enda jag vill är att leva av Birgitta Bergin

Piratförlaget

Utgivningsdatum: 2021-08-23

Mitt namn är Linnea Ingrid Wilhelmina, och det enda jag vill är att leva. När Nike hör den gamla damens röst på radion väcks något inom henne. Nike själv lever ett inrutat och snävt liv med sin man Elvis, utan barn och utan vänkrets. Men hon kan åtminstone gå ut, medan denna Linnea sitter helt isolerad i sin lägenhet på grund av coronapandemin. Nikes hjärta värker för kvinnan med den varma rösten.

Nike tar mod till sig och letar upp Linnea, och ringer och erbjuder sig att gå promenader med henne. Det blir upptakten till en vänskap och en frigörelseresa för den blyga ensamvargen Nike, som alltid levt under sin mans regler och inte vågat ta för sig eller stå upp för sig själv. När hon sedan börjar på en kurs i akvarellmålning öppnar det dörrar i livet som Nike aldrig hade kunnat föreställa sig: till skapande, till oväntad självkänsla och oväntad kärlek.



Här kommer tredje delen i en deckarserie som jag ännu inte testat på.

Frusen timme av Britt Peruzzi

Bazar Förlag

Utgivningsdatum: 2021-08-25

Än en gång får kriminalkommissarie Alda Luppi vid Nice-polisen ett svårlöst fall på sitt bord.

Det är vinter i Nice och snön faller över Promenade des Anglais. Mitt under polisens årliga bal kommer ett larm. Ett svenskt par i 50-årsåldern har hittats döda i lägenheten de brukar hyra i badorten Beaulieu. Någon har skjutit dem under eller efter vad som ser ut att ha varit en kärleksnatt.

För att lösa det komplicerade fallet tvingas Alda ta sig till den karga, svenska ön Ven. Under resan får hon tid att reflektera över sin egen livssituation och de svåra val hon måste göra.

Frusen timme är tredje delen i Britt Peruzzis omtyckta Rivieran-serie, där intelligenta mordintriger blandas med härliga skildringar av mat, vin och Medelhavsmiljöer.


Jag har läst en hel del böcker av Peter May men inte något från den här serien än. Här kommer nu fjärde boken i serien om Enzo Mcleod.

Dödsboet av Peter May

Modernista

Utgivningsdatum: 2021-08-27

Ett löfte avgett till en döende man leder kriminalteknikern Enzo Macleod till den lilla ön Ile de Groix utanför Bretagnes kust, och till det arbetsrum som den mördade mannens arvtagare hållit bevarat i nästan tjugo år. Mannen har lämnat en rad ledtrådar efter sig, avsedda att röja mördarens identitet för hans son, men ironiskt nog dog sonen före fadern.
När Enzo påbörjar sina efterforskningar på Ile de Groix tvingas han omedelbart konfrontera den fientliga inställningen hos öns invånare, som inte är det minsta sugna på att återigen behöva se det ökända mordet på nyheterna.
En attraktiv änka, en man åtalad men senare friad för mordet, en brottsplats fastfrusen i tiden, ett farligt helveteshål vid öns klippor och en samling förbryllande meddelanden - tillsammans utgör de pusselbitar i ett av Enzos svåraste fall.


Även om Kvinnan på tåget (filmen) inte blev någon favorit så lockas jag ändå av den här boken.

Ur förtärande eld av Paula Hawkins

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2021-08-31

När en ung man hittas brutalt mördad på en husbåt i London väcks frågor kring tre kvinnor som kände honom. Stökiga Laura som spenderade natten på båten var den som sist sågs i offrets hem. Carla är hans sorgedrabbade moster, som redan sörjer en annan familjemedlems plötsliga död. Miriam är den nyfikna grannen som uppenbart inte berättar allt hon vet för polisen.

Tre kvinnor med olika kopplingar till offret, tre kvinnor som av olika anledningar hyser agg och bär på sorg. Tre kvinnor, som vare sig de är medvetna om det eller inte, brinner inombords av längtan efter att få något tillbaka efter allt de fått utstå. Eller åtminstone kanske bli sedda och hörda.

Vad är de beredda att göra för slippa känslan som svider i bröstet, är hämnd det enda sättet att finna ro? Hur länge kan hemligheter ligga och pyra innan de flammar till eld? En enda gnista kan tända en förtärande eld.


2 kommentarer:

  1. Det känns som att du har med flera som jag helt har missat. Ändå tyckte jag att jag var så noga... Kanske har jag glömt vilka jag tog med själv (inlägget kommer inte förrän i morgon). Jessika Deverts bok är jag väldigt nyfiken på. Läste Dagboken jag aldrig skrev nu på semestern och den var överraskande bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att du kommer ha flera jag har missat eller valt bort. Hm, jag får se vilken av Jessika Deverts böcker som blir min första. Ett mycket lyxigt dilemma :-D.

      Radera