tisdag 8 mars 2022

Mannen som dog två gånger av Richard Osman

Den andra delen i serien om Torsdagsmordklubben!

Handling: Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmordklubben på Cooper Chase råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16-årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige.

Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjanden om Elizabeths tidigare liv, innan den inte alldeles snövita sanningen avslöjas. Några blir livets vinnare, några förlorar allt - inte bara förmögenheter. 

Uppläsare: Cecilia Nilsson

I slutet av förra året lyssnade jag på den första boken i den här serien och jag njöt av att följa Joyce, Elizabeth, Ron och Ibrahim under deras äventyr. Så redan nu i februari började jag lyssna på del två. Men tyvärr lär jag få vänta rätt länge på trean. Den tredje boken verkar komma på engelska först i höst. 

I den här boken råkar Ibrahim illa ut och blir rånad och misshandlad. Och även om hans fysiska skador läker så är det svårare med den mentala biten. Parallellt med att vännerna börjar leta efter en skyldige så blir Elizabeth kontaktad av sin före detta man som behöver hjälp. Han behöver gömma sig efter att ha strulat till det under ett uppdrag hos MI5 och han vill ha Elizabeths stöd där så gott hon kan. Men det visar sig så klart inte vara helt enkelt.

Jag vet att det är fel att kalla en bok för mysdeckare när folk faktiskt dör i den. Men det är svårt att få det till något annat tack vare stämningen. Huvudpersonernas olika personligheter ihop med ett gäng andra återkommande karaktärer som ibland frivilligt och ibland ofrivilligt stöttar dem på deras upptåg blir en underbar kombination. 

Men det är inte bara mys utan det finns allvar i att någon eller några dör. Elizabeths man blir allt sämre i sin demens. Och vi får även se hur sårbara de kan känna sig när något hänt och de inser att de är lätta offer. Men det finns även kärlek och en otrolig vänskap där.

Nu längtar jag efter den tredje delen!

Betyg: 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar