För sjätte gången kom vi iväg på Vi Läsers litteraturbåt!
Vi åkte med Tallinks Galaxy och tog samma typ av hytt som vanligt som var på plan nio (högt upp med andra ord).
Vi åt middag på Grill House istället för buffén. Därefter blev det shopping i de olika butikerna innan vi gick vi förbi Starlight där Bo Sundström underhöll. Ljudnivån passade ingen av oss så vi lyssnade inte länge men många av de andra var där och lyssnade.
Vi vaknade upp i Åbo, åt frukost i Grill House och gick sen till Moonlight där vi skulle sitta och lyssna på dagens åtta författare. Vi var tydligen lite senare än vanligt för de flesta var redan på plats när vi kom. Så platsen blev inte lika bra som vanligt men dög ändå bra. Den här gången hade vi inte läst någon bok av någon av författarna.
Vi lyssnade på:
Magnus Västerbro som berättade om sin bok Tyrannens tid: Om Sverige under Karl XII.
Här kan jag känna en önskan att jag hade mer tid, ork och lust för historia. Det är intressant men intresset vinner inte över alla andra böcker jag också vill läsa. Men det var en bra föreläsning om boken och tiden i synnerhet. Han fick Augustpriset 2018 i klassen facklitteratur för sin bok Svälten: Hungeråren som formade Sverige.
Marie Lundström som pratade om sin bok Sanningens kalas. Annars är hon också väldigt känd från Lundströms bokradio på P1. Det märktes att hon var van att prata och hon inbringade en hel del skratt. Hennes bok handlar mycket om en mor och dotterrelation. Och hon berättar också om hur mycket roligare det är att vara författare än att vara journalist eftersom det är roligare att skapa en egen verklighet.
Här blev det paus med kaffe och fruksallad.
Daniel Sjölin var näst på tur med sin färska framtidsbok Underskottet. Han är nog mest känd från programmet Babel. Han berättade såklart om sin bok men också att det var väldigt svårt eftersom den är så färsk och inte har landat i honom riktigt. Han berättade om hur svårt det är att se sig själv som romanförfattare eftersom det tar så mycket mer. Böckerna han skrivit med Jerker Virdborg under pseudonym räknas inte eftersom de inte kräver det som en roman från hjärtat gör. I Underskottet har han dessutom utmanat sig själv med att skriva rätt många sidor utan bokstaven A. Bakgrunden till det berättas såklart.
Merete Mazzarella kom innan lunchen och berättade om sin självbiografiska bok Den violetta timmen om sin bror som dött under pandemin. Merete var den äldsta deltagaren (77 år) och väldigt intressant att lyssna på eftersom hon har så mycket erfarenhet och även så många perspektiv som hon samlat på sig som diplomatdotter och då hon bott lite här och var i världen. Hon berättade om komplexiteten att älska sitt syskon men samtidigt inte tycka om vissa av hans livsval. Hon lyfte också upp hur åsikter ändras över tid och tog exemplet på hur förfärande hon tyckte det var när ett ogift par sov ihop i en släktings hus medan det är så självklart idag. Hon berättade även om att skriva självbiografiskt och hur svårt det kan vara eftersom det då handlar om personer i hennes omgivning också - som boken där hon skriver om svärdottern som hon inte kommer överens med.
Här bröts det för lunch och vi gick än en gång till Grill House och åt varsin hamburgare. Vi skippade att handla och gick istället till hytten och packade ihop.
Andreas Lundberg var först ut efter lunch och han pratade om sina tre senaste böcker där den tredje kom ut förra året - Gerontion som handlar om dagens demensvård. Han berättar som sin psykiska ohälsa som är beskriven i hans första bok och i den andra boken skrivs det om hur han försöker hitta tillbaka till livet när han inte längre är inlagd och där han flyttar in på ett kloster. Han har nyligen vunnit både Vi:s litteraturpris och även Aftonbladets.
Mats Jonsson pratade sin om sin tecknade Augustnominerade bok När vi var samer där jag fick lära mig att det finns något som heter Skogssamer. Jag minns även att jag lyssnade på hans sommarprat sommaren 2021. Han berättade om sitt ursprung och allt som samerna utsätts för och allt som tas ifrån dem med en viss självklarhet från staten. Jag satt och tänkte på med vilken lätthet samerna blir av med sitt men inte de mer traditionella markägarna. Men jag vet att frågan är oerhört komplex.
Paus med kaffe och muffins!
Tone Schunnesson pratade om sin bok Dagarna, dagarna, dagarna. Hon gillar verkligen fenomenet influencer och följer många av alla typer. Det är sen invävt i hennes roman. Boken handlar också om lögner och vilken effekt de kan få och även hur svårt det är att ta tillbaka en lögn. Stunden med henne var roande och lättsam.
Lars Lerin var sist ut och pratade om sin senaste bok Kråksommar som är en barnbok. Vi har lyssnat på honom en gång tidigare och även denna gång blev han intervjuad. Vi fick höra en del om hans uppväxt och liv och även om inspirationen till hans barnbok. Trots att han varit med tidigare så kändes det inte som att det var samma prat vilket var skönt.
Sen var det den klassiska väntan på att komma tillbaka till Värtahamnen för att sen köra hem. Och då även med en fundering på vilka författare som kommer att åka med då.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar