lördag 3 april 2010

Bokfrågornas ABC - bokstaven S

Nu är det dags för bokstaven S hos Lilla O. Det var både lätt och svårt den här gången.

1. Jag är en språknörd. Lika bra att erkänna att en boks språk har stor betydelse för vad jag tycker om den. Vilken författare har det bästa språket enligt dig?

Åh, här är det jättesvårt att nämna en. Men jag tycker mycket om Johanna Nilssons språk, i synnerhet när jag läste boken I utkanten de älskande. Ranelids språk kan vara vackert men blir lite för mycket ibland. Även Cecilia von Krusenstjernas bok En spricka i kristallen njöt jag av språkmässigt.

2. Det vimlar av syskon i böckernas värld. Vilka är dina favoriter?

Jag har svårt att hitta några favoriter bland vuxenböckerna jag läst eftersom om man går in på båda syskonen så beror det oftast på en komplicerad relation (som t.ex. Aprilhäxan). Så jag får gå tillbaka till barndomen, till Enid Blyton. Jag gillade Mysterieböckerna massor med två syskonpar i och jag minns också mycket tydligt två böcker av henne som hette Kusinerna och Kusinerna kommer igen som var mycket bra. Nästan alla Enid Blytonböcker som fanns i mitt hem var för övrigt ärvda från mamma och pappa.

3. Sagor hör barndomen till, men funkar även för vuxna. Vilken saga tyckte du bäst om som barn? Har du samma favorit nu?

Oj, jag älskade sagor när jag var liten. I synnerhet Bröderna Grimm eftersom jag tyckte HC Andersens var lite väl grymma. Men jag kan inte minnas att jag hade någon speciell favorit.

4. Jag läste Fallet Vincent Franke för någon vecka sedan och Christoffer Carlsson har gjort ett soundtrack till den. En spotifylista som du hittar här. Gör ett soundtrack till en favoritbok. En låt, fem, tio eller kanske fler.

Här kommer jag inte på något tyvärr. Jag är alldeles för dålig på låttexter. Men jag återkommer hit om jag kommer på något bra och har tid att lyssna lite och fundera.

UPPDATERING: Jag läste nyligen Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer och där skulle låten The Answer Lies Within av Dream Theater (på albumet Octavarium) passa in. Huvudpersonen Oscars far dog under terrortattacken den 11 september och DT:s skiva Octavarium handlar om just den.
Soundtrack

2 kommentarer:

  1. Har just läst min första Johanna Nilsson och älskade boken!

    SvaraRadera
  2. Lilla O: Min favoritbok är De i Utkanten Älskande än så länge.

    SvaraRadera