lördag 3 april 2010

Vi ses på Quentins av Maeve Binchy

Nu har jag haft mitt trevliga med Maeve Binchy för ett tag. Jag är mättad (på ett positivt sätt).

Handling: Ella Brady är en lyckligt lottad ung kvinna, älskad av sina föräldrar och av sina många vänner. En dag möter hon Don Richardson, en ansedd finansiell rådgivare, och blir passionerat förälskad. Don är gift, men menar att det inte är något hinder för deras kärlek.

Men så visar det sig att Don och hans firma lurat många människor och Don flyr utomlands tillsammans med sin familj. Efter sig lämnar de kaos och ekonomisk ruin. En av dem som drabbats är Ellas far, som tvingas lämna sitt stora hus på Tara Road...

Ella är naturligtvis förkrossad över Dons svek. Genom några vänners försorg far hon till New York för att träffa Derry King som hon hoppas kunna övertala att ekonomiskt stödja ett filmprojekt hon och hennes vänner dragit igång. Projektet går ut på att skildra Dublins och Irlands förändring utifrån samtal och intervjuer med människor - gäster såväl som personal - på Quentins restaurang. Och över dem alla vakar Patrick och Brenda Brennan, paret som gjort Quentins till en legend, men som också bär på en mörk sorg.

Det här var min tredje Maeve Binchybok i år. Man möter många vanliga och ovanliga människor och njuter av de vänskaper som finns och lider med de som mår dåligt. Men det är lite för trevlig stämning för att man verkligen ska lida med personerna, man blir mer berörd av vänskapen som finns där än av sorgerna (med enstaka undantag). I det stora hela är böckerna bra men de har en förmåga att ha lite väl sockersöta slut men det är väl det som gör dem till storsäljare också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar